Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 19:01 1 378 27

Мизерия, глад, смърт: болните деца на Афганистан

  • афганистан-
  • мизерия-
  • храна-
  • деца-
  • глад-
  • талибани-
  • недохранване-
  • лекари без граници

След връщането на талибаните на власт положението със здравеопазването в Афганистан е катастрофално

Мизерия, глад, смърт: болните деца на Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По изгрев слънце Николас Ашоф напуска централата на "Лекари без граници” и тръгва към местната болница в Мазар-и-Шариф в Северен Афганистан. До края на деня педиатърът е работил с над 20 местни хора и специалисти в отделението за спешна педиатрична помощ в болницата. Много от младите пациенти на Ашоф са тежко болни и отделението е постоянно препълнено.

"Ситуацията беше тежка и преди талибаните да завземат властта и детската смъртност беше много висока”, обяснява Ашоф след завръщането си от Афганистан. Но откакто талибаните управляват страната, положението се е влошило още повече. "Това е най-вече защото международната общност все по-малко подпомага страната финансово”.

От август 2023 година "Лекари без граници” се опитват да подобрят ужасяващата здравна ситуация на децата и новородените в Афганистан с помощта на своя проект в Мазар-и-Шариф. Липсват обаче пари и квалифицирани кадри. Най-големият проблем е, че хората нямат достъп до достатъчно храна.

Децата най-често умират от недохранване

"Много бременни жени страдат от недохранване”, обяснява Ашоф. Условията за оцеляването на децата им са много трудни. "Преждевременните раждания и недохранените деца са онези, които най-често губим”, казва педиатърът. Всяка инфекция е потенциално фатална за отслабените им малки организми. Морбили, туберкулоза и RS-вирусът са животозастрашаващи.

Лекарите в Афганистан обаче не лекуват само болести, причинени от повсеместната бедност и глад. Диарията, причинена от липсата на чиста питейна вода, също е често срещан проблем. "Много често се сблъскваме и с отравяния, причинени от токсични вещества от останалите запаси на въоръжените сили като бои, горива и други корозивни вещества", казва Ашоф.

Детската болница е постоянно препълнена

Всеки месец около 3000 деца посещават новото педиатрично спешно отделение на болницата. Отделението за тежко болни новородени има място за 27 бебета, но постоянно е препълнено. Често се случва децата, които се нуждаят от интензивна грижа, да са повече от 60. Те трябва да бъдат настанени в легла и кувьози. "Това е особено неприятно заради инфекциозните болести”, обяснява Ашоф. Освен това нивото на полаганите за тях грижи не може да е високо, когато отделението е претоварено.

Използвайки т.нар. триажна система лекарите преценяват сериозността на състоянието на пациентите и решават кои деца трябва да бъдат прегледани в интензивното отделение и кои могат да отидат в обикновеното. Всички деца получават медицински грижи, посредством системата лекарите просто разпределят усилията.

За да може ефективно да се приоритизира, децата са разпределени в цветови категории, които информират лекарите за здравословното им състояние. "Отбелязаните със зелено деца не са тежко болни и могат да бъдат насочени към местен педиатър”, обяснява Ашоф. "Онези в жълто остават в болницата и ги преглеждат специалисти от "Лекари без граници”. Николас Ашоф е един от лекарите, които се грижат за децата, отбелязани в червено - най-тежките случаи. Те са изпращани в интензивното отделение.

Когато смяната на Ашоф в болницата приключи, той обучава местни лекари в централата на "Лекари без граници”. "Целта е нашата организация да спре да е нужна”, обяснява лекарят. За да стане това, "Лекари без граници” работят с министерството на здравеопазването. То също се ръководи от талибаните.

Сътрудничеството с талибаните е трудно, но необходимо

Когато "Лекари без граници” напуснат тази болница и страната, те искат да са сигурни, че структурите, които са изградили, ще продължат да функционират, за да получават децата нужните им медицински грижи. Това може да стане само с помощта на правителството на талибаните.

Това сътрудничество е трудно, освен всичко друго и заради факта, че талибаните забраниха на жените да работят. Въпреки това правилникът на лекарската организация е ясен - няма как да има полова дискриминация. Жените са част от екипа на Ашоф и участват в обученията редом със своите колеги мъже.

Жените, които работят в областта на медицинските грижи, понякога са освободени от забраната за работа, казва Ашоф. "Въпреки това този казус е предмет на дискусии и сега”. Лекарят вярва, че работата в клиниката ще продължи и след като "Лекари без граници” обявят проекта за завършен и се оттеглят. "Афганистанските ни колеги са изключително мотивирани и добре обучени”, смята Ашоф.

Въпреки всичко също толкова важно е афганистанската здравна система да разполага с достатъчно средства, за да може да лекува болните деца, обяснява лекарят. "Международната общност не бива да спира финансовото подпомагане за Афганистан”, казва педиатърът.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганин

    12 2 Отговор
    Абе нещо не вярвам
  • 2 Предложение

    10 10 Отговор
    Да им помагат тия, които ликуват за изтеглилите се "лоши американци".

    Ако искат може и капачки да събират.
  • 3 Сатана Z

    15 4 Отговор
    "Децата най-често умират от недохранване"
    А в Германия Украинските дезертьори изхвърлят храната която им предоставя червения кръст да могат да загладят косъма преди да ги екстрадират обратно в Украйна да се бият на фронта
  • 4 Калпазанин

    14 6 Отговор
    А в дойчето вече на всеки ъгъл просяци, имат пари за евреи и укри, а за умиращия от глад немат. Лицемери

    Коментиран от #5

  • 5 Предложение

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    Ми, нема, да си изкарат, за да има.

    Но с радикални ислямисти живеещи още в средните векове ще е така.
  • 6 Демократ

    16 4 Отговор
    НатЮ не бяха ли там до скоро?

    Коментиран от #11

  • 7 Хохо Бохо

    15 9 Отговор
    Краварска демокрация в най-чист вид. Занесоха там само мир и просперитет. И ние участвахме, за първи път нахлухме в чужда страна да убиваме чужди хора за краварски интерес. Нека се знае

    Коментиран от #10, #13, #17

  • 8 Някой

    12 8 Отговор
    Това е положението в Афганистан след 20 години американска окупация - глад, болести, беднотия и мизерия.

    Коментиран от #16

  • 9 Хохо Бохо

    3 4 Отговор
    Статията за Афганистан ли е или за Русия?

    Коментиран от #25

  • 10 нахуху бухути

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    нахлухме в май ка ти
  • 11 нцъ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    бееа в ма ма ша ти
  • 12 Треньорът

    8 8 Отговор
    Поредната държава която я докараха до разпадамериканскитеКрави.

    Коментиран от #14, #21

  • 13 Предложение

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Още един почитател на радикалните ислямисти, който не може да чете.

    В статията пише, че при американците е било по-добре.

    Пак си объркал опорките, щото караш наизуст.
  • 14 тренирай

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Треньорът":

    задните си мускули да не си много лабава
  • 15 Човешка съдба

    9 2 Отговор
    И ква стана тя..американците заминаха и индианците умряха от глад..цивилните чаршафи ако знаеха кво ги чака само щяха да реват всеки ден пред американското посолство

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Отново не познахте

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Хахаха..щатите харчеха вагони с пари да ги хранят бе ушанка..даже им подариха модерни телефони и сега всичките там гледат голи жени и искат в Европа
  • 17 ХА ХА

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Да се оправят, нали са отворени. Ама са па плачат на "прогнилия" запад за хапчета и доктори.
  • 18 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Човешка съдба":

    То и руските наколенки в България това ги чака, но повечето са под 45 годишни и не си спомнят "рая" който ни бяха спретнали с предците им наколенки в НРБ.

    И те искат да са в положението на афганистанците сега. Даже си го казват.
  • 19 ХА ХА

    3 0 Отговор
    На света има два вида държави, такива които могат да се управляват сами, и такива които не могат.

    Коментиран от #22

  • 20 Ай стига бе,

    2 2 Отговор
    нал краварогледачите ги подпомагаха, развиха им икономиката, образоваха ги, че и маса оръжия им подариха при бягството, пардон изтеглянето си от Афганистан!?

    Коментиран от #24

  • 21 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Треньорът":

    Аз не знам кво си написал, ти знаеш ли?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Човешка съдба":

    Те така реваха ипрез 84, за стингъре зада се излекуват от руцките вертушки, и сащ им помогнаха, ама са нема, край. Следващите са ирак. А в могадишо вече знаят как е.
    Понеже са отворенгяси.
    ДА ГО ПОЕМАТ.
  • 24 Каи честно

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ай стига бе,":

    Чудиш се защо средновековните ви "съюзници" успяха да върнат Афганистан в първи клас ли?

    Американците са ви виновни, че всичко унищожавате ли?
  • 25 НЕ НЕ НЕ Е.....

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    ЗА ДЕТСКОТО ЛЕЧЕНИЕ В БАЛГАРИЯ,МАЙ
  • 26 сащ е война

    3 2 Отговор
    където мине сащ трева не никне - Афганистан, Либия, Сирия, Ирак, Украйна...
  • 27 Читател

    1 0 Отговор
    Мизерия, глад, смърт, обаче: 1985 г. - 16 млн население. 2023 - 40 млн.