Отидете към основна версия

6 350 48

Война може да избухне всеки момент - и то заради Виетнам

  • виетнам-
  • ханой-
  • азия-
  • сащ-
  • война-
  • русия-
  • китай

Опасността от китайска нападателна война е съвсем реалистична

Снимка: БГНЕС/ EPA

Виетнамтрябва да стане следващия сегмент от една коалиция срещу все по-агресивния и склонен към войни Китай – коалиция, оглавявана от САЩ. Ханой и без това се страхува заради претенциите на Пекин към Южнокитайско море. Там Китай създава изкуствени острови, които бързо милитаризира, а успоредно с това военните му разходи достигнаха рекордни висини. Война може да избухне всеки момент – нека не забравяме и факта, че китайски паравоенни групировки вече от години контролират малките острови Спартли, които спадат към Филипините.

Посещението на президента на САЩ Джо Байдън във Виетнам има за цел да повдигне на ново равнище отношенията между двете държави, които в миналото водиха война една срещу друга. Защото единствено категоричният ангажимент на Вашингтон в Азия може да възпре агресивното настъпление на държавата под ръководството на Си Дзинпин. До момента външната политика на Ханой се стараеше да спазва поне някакъв неутралитет. В конфликта между Китай и Русия Виетнам не пожела да заеме позиция и трайно се опитва да стои надалеч от въоръжени стълкновения.

Търпението на САЩ е поставено на изпитание

В същото време „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че Виетнам възнамерява да закупи руски оръжейни системи, за да бъде подготвен за евентуален военен конфликт с Китай. Но за да осъществи тази покупка, Ханой трябва някак да заобиколи санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници на Русия заради започнатата от нея окупационна война срещу Украйна. Цитираният вестник твърди, че заобикалянето на санкциите щяло да стане чрез проекта за един тръбопровод в Сибир.

Ако Ханой не се откаже от плановете си, които вече добиха публичност, автократичното ръководство на страната рискува да разклати току-що укрепеното доверие със САЩ. Същевременно плановете за закупуване на руски оръжейни системи говорят и за още нещо: че Ханой е готов да се откаже от неутралитета си по отношение на Русия и Китай. А това със сигурност ще разгневи Китай – независимо дали Виетнам в крайна сметка ще купи или няма да купи руското оръжие.

Гневът на Си Дзинпин ще се стовари обаче не само върху Виетнам, но и върху Русия. Си примами Путин с едно, да го наречем така, „мъжко приятелство между диктатори“ и дори укрепи връзката помежду им при последното си посещение в Москва през март. Китайският лидер смята, че вече е дошло време двете държави заедно са скроят някакъв нов световен ред, доминиран именно от Китай и Русия, а не от САЩ, които да бъдат избутани от сцената.

От тази нова дружба Китай очакваше да получи достъп и до нови военни технологии, които руснаците досега пазеха в тайна от комунистическия режим в Пекин. Сега обаче Русия продава такива оръжия на една друга държава, която Китай иска да постави под своя доминация – и то тъкмо в момент, когато Ханой демонстрира голямо сближаване със САЩ. За Си Дзинпин всичко е ясно като бял ден: Путин е изневерил на дружбата помежду им.

Виетнам търси сближаване със САЩ

В момента всички азиатски страни активно търсят сближаване със САЩ в областта на политиката за сигурност и на отбраната. След като дори Виетнам търси сближаване със САЩ, независимо от раните, които остави войната помежду им, става очевидно, че опасността от китайска нападателна война в региона е съвсем реалистична. Конфликтни точки, където такава война е възможна, има колкото щеш: от Хималаите, където напрежението между Индия и Китай продължава да клокочи, та чак до островната република Тайван, която Пекин иска да анексира.

Вашингтон не може да допусне Виетнам да купува оръжие от Русия. Макар и по други причини, Китай също не може да го допусне. Това сложно преплитане на интереси води към опасението, че вече е възможен конфликт между трите големи сили САЩ, Китай и Русия – и то именно около и заради Виетнам.

За автора: Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.

Свързани новини