Отидете към основна версия

14 Септември, 2023 10:58, обновена 14 Септември, 2023 10:58 7 358 105

ISW: Сивата зона край Бахмут се разраства

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • бахмут

Известният пропагандист на Кремъл Владимир Соловьов изрази дълбок гняв и призова за ответни удари по западните съоръжения, които са произвели предполагаемите ракети, използвани от Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските войски са напреднали в западната част на Запорожка област и според съобщенията са напреднали в района на Бахмут.

Данните за геолокация от 13 септември, показват, че украинските сили са постигнали ограничен напредък на юг от Роботино (12 км южно от Орехов), както и при Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), Андреевка (10 км югозападно от Бахмут) и Курдюмивка (13 км югозападно от Бахмут) в посока Бахмут.

Докладът също така цитира руски военни кореспонденти, един от които твърди, че руските войски са се изтеглили от няколко неидентифицирани позиции близо до Клещеевка и са установили отбранителни позиции зад железопътната линия източно от селото.

Освен това руски провоенни блогъри казват, че боевете в и северно от Клещеевка продължават, но един такъв блогър твърди, че по-голямата част от Клещеевка сега е в "сивата зона".

Руските войски проведоха настъпателни действия по линията Купянск - Сватово - Кремина, близо до Бахмут, по линията Авдеевка - Донецк, в пограничната зона в западната част на Донецка и източната част на Запорожка област, както и в западната част на Запорожка област, но не са постигнали никакви потвърдени успехи.

Вчерашната атака на украинските сили по корабостроителницата в Крим, когато доказано от изображения са повредени подводница, кораб и сухия док за ремонт от пристанището, ще има отекващо въздействие в бъдеще на руските способности да атакуват Украйна от Черно море. Руските официални лица до голяма степен не обърнаха внимание на атаката, но руски националисти реагираха с предвидимо възмущение. Кримските окупационни служители твърдят, че ударите са повредили жилищни сгради и са ранени няколко десетки души, но не казаха дали ранените са руски военни.

Известният пропагандист на Кремъл Владимир Соловьов изрази дълбок гняв и призова за ответни удари по западните съоръжения, които са произвели предполагаемите ракети, използвани от Украйна. Призивът на Соловьов за ескалация със Запада е шаблонна реторика, насочена към неговата вътрешна аудитория и не отразява някаква действителна позиция на Кремъл по въпроса. Руски провоенни блогъри обаче са загрижени, че украинският удар предвещава засилване на кампанията на Украйна. Един блогър твърди, че руските сили не са в състояние да ударят украински летища в такъв мащаб и че бездействието на руското военно ръководство е позволило на украинските сили да укрепят достатъчно летищата си срещу руски удари.

В дневния си анализ за ситуацията на фронта ISW коментира и вчерашната "епохална" срещу между руския и севернокорейските лидери Владимир Путин и Ким Чен-ун с делегациите им на космодрума "Восточний". Путин вероятно е загрижен, че отношенията на Русия със Северна Корея могат да застрашат съществуващите схеми за избягване на санкции.

Путин нарече срещата "продуктивна" и съобщи, че той и Ким са имали "откровен обмен на мнения относно ситуацията в региона и двустранните отношения". Путин обаче увери пред журналисти, че Русия продължава да спазва ограниченията за военно-техническо сътрудничество със Северна Корея, но отбеляза, че в "рамката на настоящите правила има възможности." Путин описва неутрално срещата си с Ким, за да балансира между интереса на Русия към севернокорейски артилерийски боеприпаси и опасенията си относно риска от задействане на вторични международни санкции и на фона на засилен международен контрол по заобикалянето от страна на Кремъл на руските санкции.

Доклади от западни и руски източници показват, че Кремъл е успял да заобиколи някои западни санкции, като е увеличил производството на оръжия, но все още се бори да произвежда оръжия с темповете, които са му нужни, за да поддържа войната си в Украйна.

Според докладите руското министерство на отбраната временно е прекъснало ротацията на силите на групата "Вагнер" в Сирия на фона на опита да замени операциите на частната военна компания в Сирия със свои собствени сили.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: