Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Септември, 2023 09:03, обновена 14 Септември, 2023 10:58 7 332 105

ISW: Сивата зона край Бахмут се разраства

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • бахмут

Известният пропагандист на Кремъл Владимир Соловьов изрази дълбок гняв и призова за ответни удари по западните съоръжения, които са произвели предполагаемите ракети, използвани от Украйна

ISW: Сивата зона край Бахмут се разраства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските войски са напреднали в западната част на Запорожка област и според съобщенията са напреднали в района на Бахмут.

Данните за геолокация от 13 септември, показват, че украинските сили са постигнали ограничен напредък на юг от Роботино (12 км южно от Орехов), както и при Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), Андреевка (10 км югозападно от Бахмут) и Курдюмивка (13 км югозападно от Бахмут) в посока Бахмут.

Докладът също така цитира руски военни кореспонденти, един от които твърди, че руските войски са се изтеглили от няколко неидентифицирани позиции близо до Клещеевка и са установили отбранителни позиции зад железопътната линия източно от селото.

Освен това руски провоенни блогъри казват, че боевете в и северно от Клещеевка продължават, но един такъв блогър твърди, че по-голямата част от Клещеевка сега е в "сивата зона".

Руските войски проведоха настъпателни действия по линията Купянск - Сватово - Кремина, близо до Бахмут, по линията Авдеевка - Донецк, в пограничната зона в западната част на Донецка и източната част на Запорожка област, както и в западната част на Запорожка област, но не са постигнали никакви потвърдени успехи.

Вчерашната атака на украинските сили по корабостроителницата в Крим, когато доказано от изображения са повредени подводница, кораб и сухия док за ремонт от пристанището, ще има отекващо въздействие в бъдеще на руските способности да атакуват Украйна от Черно море. Руските официални лица до голяма степен не обърнаха внимание на атаката, но руски националисти реагираха с предвидимо възмущение. Кримските окупационни служители твърдят, че ударите са повредили жилищни сгради и са ранени няколко десетки души, но не казаха дали ранените са руски военни.

Известният пропагандист на Кремъл Владимир Соловьов изрази дълбок гняв и призова за ответни удари по западните съоръжения, които са произвели предполагаемите ракети, използвани от Украйна. Призивът на Соловьов за ескалация със Запада е шаблонна реторика, насочена към неговата вътрешна аудитория и не отразява някаква действителна позиция на Кремъл по въпроса. Руски провоенни блогъри обаче са загрижени, че украинският удар предвещава засилване на кампанията на Украйна. Един блогър твърди, че руските сили не са в състояние да ударят украински летища в такъв мащаб и че бездействието на руското военно ръководство е позволило на украинските сили да укрепят достатъчно летищата си срещу руски удари.

В дневния си анализ за ситуацията на фронта ISW коментира и вчерашната "епохална" срещу между руския и севернокорейските лидери Владимир Путин и Ким Чен-ун с делегациите им на космодрума "Восточний". Путин вероятно е загрижен, че отношенията на Русия със Северна Корея могат да застрашат съществуващите схеми за избягване на санкции.

Путин нарече срещата "продуктивна" и съобщи, че той и Ким са имали "откровен обмен на мнения относно ситуацията в региона и двустранните отношения". Путин обаче увери пред журналисти, че Русия продължава да спазва ограниченията за военно-техническо сътрудничество със Северна Корея, но отбеляза, че в "рамката на настоящите правила има възможности." Путин описва неутрално срещата си с Ким, за да балансира между интереса на Русия към севернокорейски артилерийски боеприпаси и опасенията си относно риска от задействане на вторични международни санкции и на фона на засилен международен контрол по заобикалянето от страна на Кремъл на руските санкции.

Доклади от западни и руски източници показват, че Кремъл е успял да заобиколи някои западни санкции, като е увеличил производството на оръжия, но все още се бори да произвежда оръжия с темповете, които са му нужни, за да поддържа войната си в Украйна.

Според докладите руското министерство на отбраната временно е прекъснало ротацията на силите на групата "Вагнер" в Сирия на фона на опита да замени операциите на частната военна компания в Сирия със свои собствени сили.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ква пък е тая...,,Сива зона"...?!

    57 50 Отговор
    Аха ясно!Зоната,в която Укрите препродават на черно даденото им западно оръжие...!
    Ами да!То затова и Резников,бе ,,резнат" от Зеленият Потник...!
    Щото прибира тайно само за себе си,а на на Началника си-нищо не дава...

    Коментиран от #47, #81

  • 2 да де

    67 34 Отговор
    Не ви ли писна всеки ден да публикувате едно и също. Сутри били превзели намси какво, вечер били на старите си позиции и така до другия ден.

    Коментиран от #44

  • 3 Лизач русовил

    52 65 Отговор
    Бой по руската каска докато им уврат мозъците дето ги нямат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гошо стратега

    39 60 Отговор
    ВСУ и АЗОВ
    Лечка полечка си газят руската мечка 🐻 !
    Бяга по една бахмутска пътечка !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Русия вече издиша....

    31 40 Отговор
    ВСУ във врата и диша....
    Повече няма какво да пиша.....

    Коментиран от #13, #21, #99

  • 10 ВСУ ГАЗИ

    25 40 Отговор
    МОГУЧАЯ отчаяно са окопава....

    Коментиран от #61

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мефистофел

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Горкият "гост", даже и да лъже не може. Пък камо ли да мисли. Абе гений, ако финансовата система не позволява на чуждестранна компания да си вземе печалбата от индийския пазар, няма да има нито една не-индийска компания оперираща там. Пепси в какво си държи заработеното? В "сода-рупии" ли? А за "Мак-рупии" чувал ли си? Питай МакДоналдс, те ще ти обяснят. По-голяма партенка не можа ли да измислиш? При това нефтът се явява внос за индийския пазар. Я се поинтересувай какво още внася Индия, и не дава на продавачите да си вземат парите от внесената стока. Абсолютни измишльотини дрънкаш. Ти нас за първокласници ли ни вземаш?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Артилерист

    27 12 Отговор
    Нефелните си пропагандни похвати нюзът се опитва да припише и на руски автори и блогъри. Чета и други сайтове, в които руснаците, наред с положителните новини от фронта за своите и не дотам позитивното за укронацистите, много честно и справедливо жулят недостатъците от страна на собственото си командване. Например, те обективно признават, че руската АРТИЛЕРИЯ в началото на СВО, е отстъпвали по отношение на радарите(РЛС) за контрабатарейна борба и критикуват началниците, че са проспали този елемент. Проблемът е преодолян в ускорен порядък, но изоставането на земната АРТИЛЕРИЯ в далекобойността ще изисква повече време. Руснаците компенсират този проблем с други далекобойни оръжия, но не го потулват и омаловажават пропагандно. Изобщо руснаците имат неудобства, да го кажа, заради своята чистност и дори наивност, но така е по-добре отколкото да лъжат.

    Коментиран от #35, #62

  • 19 Георги Лазеров Дълбокия

    13 24 Отговор
    Видната руска Пропаганда съвсем се изгуби във мислите и лъжите си
  • 20 Българин

    30 11 Отговор
    Защо не говорите и за Купянск? Не е удобно, нали? Защото руснаците са плътно до него и той скоро ще падне.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Няма да е

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русия вече издиша....":

    голяма загуба, ако спреш...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    26 8 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    И аз слушах, че украинците ще плажуват в Севастопол, разни там водачи, които го заявиха твърдо, но гледам седят в бункерите в Киев.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 казват русия била велика

    15 18 Отговор
    само в пропагандата
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 007

    12 23 Отговор
    Слава Украина!!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Абе смех.":

    А вие напредвате назад.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БЪЛГАРСКИ СНАРЯДИ ТРЕПАТ РАШИСТИТЕ

    14 20 Отговор
    Нашите АСВОБОДИТЕЛИ.....

    Коментиран от #105

  • 33 СТИГА БЕ

    9 15 Отговор

    До коментар #31 от "В момента крепостните мелят укрите":

    ПУТЛЕР набира корейци......
  • 34 ПУТЛЕР КЛЕКНА ПРЕД КИМ

    12 13 Отговор
    Моли да за войници и оръжие.....
  • 35 Абе Артилериста

    11 24 Отговор

    До коментар #18 от "Артилерист":

    Руснаците стрелят между 20 30 хил снаряда месечно.Понеже нито са високоточни ,нито до там коригират правилно. А произвеждат 1,5 милиона год.За това просят от Китай Иран и Корея.Украинците стрелят нежду 5 7 хил.Голяма част ефективни високоточни.Украйна също говори за това какво и липсва.Сега ще получи далекобойни ракети Атакамс.Скоро освен дока в Севастопол,.Ще падне и мостчето.И тогава снабдяването на Крим ще рухне.Там в момента няма горива по бензиностанциите.
    .

    Коментиран от #51

  • 36 Вчера гледах клип

    10 16 Отговор
    Как укр.войници .Отвориха мет.кутия със ръчни гранати с щампа 10 .Завод 10 в Казънлък.Подаръци за ребятата.От България с Любов.
  • 37 Харон

    5 10 Отговор
    Евпатория гори след мощни/тен/ взрив/ове/. Няколко безпилотни дрона /13 прилетели/ атакували и Заозерное.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 България от 33 г

    14 3 Отговор
    е в сивата зона
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #31 от "В момента крепостните мелят укрите":

    Пьотре, дорогой, пробвай самогона и със сальодка бе, само с огурчики не ти се отразява добре... 😂
  • 43 Ха ха ха

    17 11 Отговор

    До коментар #39 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Русия ли превзехте фашаги ?
    Дунавските ви пристанища станаха на кайма.Скоро и западната ви Окраина изчезва
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хахаха

    10 12 Отговор
    Известният пропагандист на Кремъл Владимир Соловьов
    Алоо от къде знаете че е пропангадист хахахахаха то ние четем само статии от окрайна да не би те да не използват пропаганда вие за какъв ме мислите хахахахаха аз вярвам повече на китайската медия от окраинската

    Коментиран от #50, #53

  • 46 Рушли Путинов

    11 12 Отговор
    Щом рашистите се пенят и кървят от всички дупки значи войната не им се отразява здравословно.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ехаа

    10 5 Отговор
    Мисироците, а как е сивата зона край Артевмоск ?

    Коментиран от #52

  • 49 Алексей

    4 10 Отговор
    Братски Виетнам да не се ослушва, ами да изкаже благодарността си към Москва, за освобождението си от американския агресор, като изпратят 2-3 милиона виетнамци на помощ в Украйна. По-живо ако може. По-живо казах!

    Коментиран от #57

  • 50 А бре

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Хахаха":

    Хахахахахчо,чети повече залуски медии,те са най достоверни.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #48 от "ехаа":

    Крепостните здават позиции край Бахмут в жестове на добра воля! 😂

    Коментиран от #100

  • 53 ВИЖ В ТУБАТА

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "Хахаха":

    Дали не е пропагандист.....
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 знам знам

    5 6 Отговор

    До коментар #51 от "До военният експерт!":

    Ядрено имат само руснаците. И то е безаналог в мире. На останалите е от мукава и пльонка.
  • 57 Онзи

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Алексей":

    На кого му пука какво си казал бре??........ Бил казал??!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Харон

    11 8 Отговор
    Знаете ли вицът за два руски кораба които си разговарят на дъното на Черно Море и към тях се присъединява и една подводница?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 дгдбб

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "ВСУ ГАЗИ":

    "решително се отбранява" е правилният израз. Еленовъда така каза.
  • 62 А бре

    8 10 Отговор

    До коментар #18 от "Артилерист":

    Топчията,ти да не мислиш хората за балъци?? Няма по отявлени лъжци от руснаците,дори и на правителствено ниво!!!
  • 63 казват русия била велика

    5 10 Отговор
    само в пропагандата
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Денс Джамбазларъ

    4 1 Отговор
    гепили джантите,стоповете и задната врата от количката,кото може да се гепи е откраднато
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 7 Отговор
    Ама нали бункерната хлебарка казва че контраофанзивата е пълен провал явно мноооого лъже гада
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Джамбaза

    7 1 Отговор
    Блинкен каза, че до края на войната са останали две седмици и половина.
  • 71 хххх

    5 6 Отговор
    Макар и с малко закъснение, контраофанзивата вече напредва с нужната скорост. Няколко стратегически пътя вече са в обсега на украинската артилерия, което напълно променя картинката и до седмица - десет дена, очакваме много добри новини.

    Коментиран от #84

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 според путин

    1 3 Отговор
    Според путин украинската контраофанзива се провали още преди 2 месеца, а според шойгу безаналоговата в украйна в момента "решително се отбранява". Луда работа.
  • 74 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    Кстати, Киев — это по-русски, так что надо говорить на украинский лад. Как произносить Kyiv, чтобы было "по-украински"? Кыйив?
  • 75 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    Украинците окончателно превзеха клешчеевка а руснаците се изтеглиха и от андреевка.отваря се път за обкръжение на руските сили в бахмут.за това реват руснаците.загубиха сигурно педесет хиляди убити за това градче и работите им отново се прецакват.

    Коментиран от #82

  • 76 ХАН ЮВИГИ

    4 2 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах
  • 77 Рушли Путинов

    1 2 Отговор
    Аби кво е станало в Севастопол..какво са празнували че 30 минутка заря са правили. Честитка и за ПВО система Триумф за 1.2 милиарда € радарни станции и с300 с400 унищожени.. зарята продължава

    Коментиран от #78

  • 78 Шинел/бг

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Рушли Путинов":

    То на какво гориво си?,хората то пишат за корабо ремонтен завод,ти "триумфи",милиарди и незнам си какво.Чети внимателно,ще обидиш достоверните писачи.

    Коментиран от #86

  • 79 Пинокио

    2 0 Отговор
    Лъжи, лъжи и пак големи лъжи...
  • 80 А бе празен

    1 2 Отговор

    До коментар #72 от "Лейка!":

    Всички беди сполетели България са идвали от Русия и продължават да идват, комунде фашизирано,продажно!!!
  • 81 Ким +Пут=💋

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ква пък е тая...,,Сива зона"...?!":

    Всички русофили трябва да се поклоним пред Ким Чен,и да му пратим картичка😄

    Коментиран от #85, #87

  • 82 Шинел/бг

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "стоян георгиев":

    И ти пишеш фантазия,когато пуснеш някои да влезе в"ръкав"означава че вече си подготвил неговия обстрел от три страни,честа практика на руснаците от която Украйна не се получи.Нищо,като загубят още няколко стотин човека и техника може и нещо да им светне.

    Коментиран от #88, #89, #94

  • 83 А бе

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Лейка!":

    Куха ли?
  • 84 Шинел/бг

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "хххх":

    Нужната скорост",пуснали костинурка пред себе си,ивнилават да не настъпят опашката.Днеска сто метра на пред,утре петдесет ,вдруги ден триста на зат.!

    Коментиран от #92, #96

  • 85 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ким +Пут=💋":

    Случайно да ви минава през главите,че ще ви стане тясно и горещо съвсем скоро? Да не мислите,че на Ким и Путлер им пука за вас??
  • 86 Рушли Путинов

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Шинел/бг":

    Триумфа е думнат преди вяколко часа като първо радарните система е ударена с дронове после с модифицирани ракети Нептун и крилати са унищожени и пусковата установки.. честито травис сили ки чаша нафта
  • 87 Селянин

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Ким +Пут=💋":

    Другарю ,или дугарко,втори СССР няма да има!!
  • 88 Даа бе

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Шинел/бг":

    РУСИЯ ГУБИ ВОЙНАТА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ!!!

    Коментиран от #102, #103

  • 89 Онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Шинел/бг":

    Старшинка, измисли нещо друго,тези скоропоговорки за ръкави,чували ги четем вече година и половина!!
  • 90 Въпрос

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Лейка!":

    Защо си толкова много пр@зд бе?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Даа бе

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Шинел/бг":

    Не са като ватенките,за три дни Киев за една седмица Украйна!! А не ни разсмивай!!РУСИЯ ГУБИ!!
  • 93 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Абе не знам сиви ,кафяви зони ,но с моят голям геостратегиски анализаторски опит знам и едно е ясно,че укрите отново якоо ще ги бахмутят край Бахмут.По правилно е да се казва Артьомовск ,но както и да е.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    Чудя се на вас, някой мисли ли за света?!! Всички само се радват на смъртта, всички искат още оръжия, танкове, бойци? Хора, вие нормални ли сте?
  • 96 Рушли Путинов

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Шинел/бг":

    Ватенка я си прочети поста и си открий 20те грешки . Подарък буквар да си го сложиш От заТ
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русия вече издиша....":

    Я погледни телеграм канала,май чувала се затвори.Започна избиването на укрофашгите
  • 100 Айде сега

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Сигурен ли си?Я прочети какво пише в телегра каналите
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Укро

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Даа бе":

    Плазмодий
  • 104 Укри мълчите за Работино

    0 0 Отговор
    7 дивизия ВДВ на РФ чрез десант излиза в тила на ВСВ
    Ликвидирани са две спец.бригади,обучени от Нато
  • 105 Марш

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРСКИ СНАРЯДИ ТРЕПАТ РАШИСТИТЕ":

    да те обслужва Пеевски, който задоволява турските кадъни ПП и ДБ
Новини по държави: