Отидете към основна версия

2 004 71

Лойд Остин: Украинската контраофанзива напредва с нормални темпове

  • украйна-
  • германия-
  • рамщайн-
  • сащ-
  • контраофанзива-
  • отбрана-
  • лойд остин

Заяви днес американският министър на отбраната при откриването на срещата на контактната група за отбранителна подкрепа за Украйна във военновъздушната база "Рамщайн"

Източник: БГНЕС

Украинската военна контраофанзива срещу руските войски "продължава да напредва с нормални темпове", каза днес американският министър на отбраната Лойд Остин при откриването на срещата на контактната група за отбранителна подкрепа за Украйна във военновъздушната база "Рамщайн", Германия, предаде Франс прес.

Остин също така съобщи, че американските танкове "Ейбрамс", обещани в началото на годината на Киев, „скоро ще пристигнат в Украйна“.

Тези танкове ще бъдат снабдени по-специално със 122-милиметрови боеприпаси с обеднен уран, доставени също от САЩ, както вече съобщи Вашингтон през септември. Тези боеприпаси са способни да пробият броня, но предизвикват полемика поради сериозните рискове за военните и населението.

Международната среща в американската база в Рамщайн, Южна Германия, събира около 50 страни, които координират военната си помощ за Украйна.

Това е и първата подобна среща, в която участва новият министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, назначен в началото на месеца. Неговият предшественик Олексий Резников, трябваше да напусне поста си след няколко корупционни скандала в неговото министерство.

"Рустем, очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с теб и твоя екип и знам, че всички тук имат същото желание“, каза Лойд Остин, откривайки срещата.

Високопоставен представител на американското министерство на отбраната каза преди срещата, че това е била възможност "да чуе от самия министър Умеров каква е неговата визия, какъв е неговият приоритет".

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. западните страни са доставили много видове оръжия на Киев в зависимост от положението на бойното поле.

Европейският съюз и страните от НАТО вече са се ангажирали с почти 95 млрд. евро военна помощ, сочат данни от края на юли на Института за световна икономика в Кил, който води статистика за оръжията, обещани и доставени на Украйна след инвазията.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: