Отидете към основна версия

2 049 80

ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • дрон-
  • ракети

Украинските сили са увеличили способността си да свалят руски хеликоптери Ка-52 в средата на август 2023 г., а руското командване може да е намалило използването на авиация в западната част на Запорожка област

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко руски военни блогъри твърдят, че се самоцензурират в по-голямата част от репортажите си на фона на очевидната по-широка автоцензура в руските репортажи за тактическите реалности в някои сектори на фронта. Някои особено критични руски военни блогъри твърдят, че публикуват само пет до 15 % от получената информация.

Това отбелязва Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна.

Един от военните блогъри твърди, че сред руските сили на фронта продължават да съществуват проблеми с комуникациите, безпилотните летателни апарати, гумите, електронната война, плащанията на персонала и различни други проблеми, но че руският персонал се опитва да смекчи тези проблеми чрез връзки и лични инициативи, вероятно, според военния блогър, защото руските командири редовно премълчават оплакванията и игнорират усилията за отстраняване на проблемите.

Военният блогър разширява изказване на руски командир на взвод, който се оплаква от неефективния поток на информация от руската фронтова линия до лицата, вземащи решения, и който заявява, че е трябвало да предприеме необичайни мерки, за да смекчи негативните последици на бойното поле от този лош информационен поток.

Друг военен блогър отбеляза, че определена информация не трябва да се споделя и че способността да се мълчи в подходящия момент е важно качество.

На 25 септември руски блогър изтри част от публикация, в която се твърди, че украинските сили са напреднали край Новопрокопивка (на 13 км южно от Орихив) и контролират североизточната част на селището.

Блогърът редактира публикацията и вместо това твърди, че украинските сили са атакували край Роботине (10 км южно от Орихив), северно от Новопрокопивка.

Публикуваните по-късно през деня геолокационни кадри показват, че украинските сили са напреднали на 1,5 км североизточно от Новопрокопивка.

Изтриването на милблогъра навежда на мисълта, че руските източници умишлено ограничават отразяването на тактически действия, особено такива с неблагоприятен за Русия изход.

Цензурата или автоцензурата сред руските военни блогъри ще се отрази на способността на ISW и на по-широкия Запад да отразяват руските операции и ISW ще продължи да следи промените в руското информационно пространство, които биха могли да повлияят на отразяването на войната в Украйна от отворени източници.

Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроект, който криминализира насърчаването и оправдаването на екстремизма и вероятно ще насърчи автоцензурата в руското информационно пространство.

Законопроектът изменя действащ руски закон, според който подбуждането към екстремизъм се наказва с глоба до 300 000 рубли (около 3 100 долара) и до четири години затвор.

Изменението също така увеличава срока на лишаване от свобода до пет години за призоваване, насърчаване или оправдаване на екстремизъм онлайн.

На 21 юли руските власти арестуваха бившия руски офицер и ревностен националист Игор Гиркин по обвинение в екстремизъм и вероятно възнамеряват да използват предложеното разширяване на закона за екстремизма, за да насърчат автоцензурата сред повече личности, разпространяващи критики към Кремъл в руското информационно пространство.

Руският президент Владимир Путин изрази подкрепата си за ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров по време на среща на 28 септември на фона на продължаващите спекулации за здравословното състояние на Кадиров и обществения отзвук срещу скорошното поведение на сина на Кадиров. По време на срещата Путин похвали заявените успехи на чеченските сили в Украйна и ръководството на Кадиров в Чечения.

Путин и Кадиров изглеждаха спокойни по време на срещата в контраст с последната среща на двамата на 23 март, когато Кадиров изглеждаше видимо нервен.

Срещата на Кадиров и Путин на 28 септември се провежда на фона на продължаващите спекулации за здравословното състояние на Кадиров и неотдавнашния обществен отзвук заради кадри, на които се вижда как синът на Кадиров бие арестант.

Срещата на Путин с Кадиров вероятно е ответна реакция на изразената от Кадиров лоялност към Путин след въоръжения бунт на Вагнер на 24 юни и е сигнал за готовността на Путин да продължи да подкрепя Кадиров въпреки последните събития.

Руското информационно пространство продължи да критикува арменското ръководство и да се оплаква от предполагаемото намаляване на влиянието на Русия в Армения. На 27 септември лишеният от свобода пламенен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин нарече руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах "жалък" заради опита му да изпълнява "имперски функции", без да има "възможност и желание" да подкрепя мироопазващи операции.

Путин никога не си е представял, че войната му в Украйна ще тласне Финландия и Швеция в НАТО, а още по-въздействащо върху имперските му планове е Полша и Украйна да се превърнат във водещи военни сили

Гиркин също така заяви, че руските мироопазващи сили биха претърпели поражение, ако се бяха намесили в неотдавнашните боеве в Нагорни Карабах.

Руски милблогър разкритикува арменското правителство, че не се е намесило в Нагорни Карабах.

Друг руски източник твърди, че Русия е загубила "замразен конфликт", на който може да въздейства, и че изчезването на една сепаратистка република в предполагаемата руска сфера на влияние е пряко свързано с намаляването на руското международно влияние.

На 28 септември украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и в посока Бахмут.

Доброволческите батальони "Щурм Осетия" и "Алания" заявиха, че неуточнени източници продължават да разпространяват невярна информация за украински пробив в района на Роботине-Вербове, вероятно визирайки твърденията на крайнодесен руски военен блогър от 22 и 23 септември, че украинските сили са напреднали във Вербове (18 км югоизточно от Орихов).

ISW не успя да потвърди това съобщение и няма да продължи да го записва при липса на визуално потвърждение или подобни твърдения от други руски източници.

През последните дни руските сили намалиха темпото на локалните си настъпателни операции по линията Купянск-Сватово-Кремина. Руски и украински официални лица все по-често съобщават за по-малък брой руски сухопътни атаки в посока Купянск и Лиман, което показва, че украинските настъпателни операции са отвлекли руските сили от линията Купянск-Сватове-Кремина и значително са влошили руските настъпателни усилия по тази линия.

ISW вече оцени, че руските настъпателни операции по линията Купянск-Сватово-Кремине са имали за цел да притиснат украинските сили на тази линия и да ги отдалечат от по-критични райони на фронта.

Украинският заместник-директор на отдела за планиране на приложенията на Главното управление на Украинската национална гвардия полковник Николай Уршалович заяви на 28 септември, че през изминалата седмица руските сили са провели отбранителни операции и са подсилили подразделенията си, докато украинските сили са провели настъпателни операции и са изтласкали руските сили от неуточнени позиции.

В сутрешния доклад за обстановката (SITREP) на украинския генерален щаб от 28 септември не се съобщава за руски сухопътни атаки по направленията Купянск и Лиман, а във вечерния SITREP от 28 септември се съобщава само за една руска атака южно от Кременна, близо до Билохоровка.

Руската авиация става все по-активна по тази линия, тъй като наземните атаки очевидно са намалели, а руски източници постоянно твърдят, че руски въздушни удари са нанесени по контролирани от Украйна мостове над река Оскил - вероятно с цел да се спре заплахата от евентуални украински настъпателни операции на изток от реката.

Руската авиация е все по-активна в Харковска, Луганска и Херсонска област и очевидно по-малко активна в районите на западната Запорожка област, където украинските сили провеждат контраофанзивни операции. През изминалата седмица руските сили все по-често нанасят въздушни удари по цели на западния (десния) бряг на Херсонска област и по тиловите украински наземни комуникационни линии в посока Купянск.

Говорителят на Източната група сили на Украйна капитан Иля Евлаш заяви на 28 септември, че руските щурмови самолети Су-35 и хеликоптери Ка-52 са все по-активни в направленията Купянск и Лиман и че руските сили са нанесли 21 въздушни удара в тези направления, предимно в близост до Сиверск (19 км южно от Кременна) и района на Серебрянската гора (11 км южно от Кременна).

Говорителят на военното управление на Херсонска област Олександър Толоконников заяви на 28 септември, че през последните три дни руските сили са увеличили три-четири пъти броя на въздушните удари по град Херсон и десния бряг на Херсонска област и че руските сили са хвърлили повече от 50 авиационни плаващи бомби срещу цели в тези райони.

Руската авиация продължава да нанася удари по тиловите украински райони в източната част на Запорожка област, въпреки че споменаването на руската авиация, която отблъсква украински нападения в районите на фронтовата линия, е по-рядко срещано в руските доклади, отколкото в началото на контраофанзивата. Руски източници отбелязват, че руската авиация, по-специално хеликоптери Ка-52, е изиграла значителна роля в прекъсването на украинските нападения в началото на контраофанзивата.

Изглежда, че украинските сили са увеличили способността си да свалят руски хеликоптери Ка-52 в средата на август 2023 г., а руското командване може да е намалило използването на авиация в западната част на Запорожка област поради опасения от загуба на авиация и пилоти.

Намаленото използване на руската авиация в Западна Запорожка област обаче не е подкопало сериозно руската отбрана, тъй като руските сили изглежда са увеличили използването на ударни безпилотни самолети срещу настъпващите украински сили, а руските артилерийски части продължават да играят значителна роля в отблъскването на украинските нападения.

Остава неясно какво възнамеряват да постигнат руските сили с повишената авиационна активност в Херсонска област и дали повече въздушни удари срещу украински цели в посока Купянск и Лиман ще могат да компенсират влошената руска бойна мощ в района.

През нощта на 27 срещу 28 септември руските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети срещу Украйна. Украинският генерален щаб съобщи на 28 септември, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 31 от 39-те изстреляни от Русия дрона "Шахед" над Украйна през нощта на 27 срещу 28 септември и три от петте дрона "Шахед" на 27 септември.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли дроновете от Приморско-Ахтарск, Краснодарския край и окупирания Крим.

Говорителят на Украинския център за изследване на трофейни и перспективни оръжия и военна техника към Генералния щаб на Украйна капитан Андрий Рудик заяви, че руските компании са модифицирали произведените в Русия дронове "Шахед-136", за да съдържат повече части местно производство, но не са подобрили тактическите или техническите характеристики на дрона.

Рудик заяви, че модификациите показват, че Русия продължава да се стреми към масово местно производство на дронове "Шахед".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания