Отидете към основна версия

2 183 87

ISW: Русия и "Вагнер" водят преговори на фона на украинските успехи на фронта

  • вагнер-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • русия

Елементи от контингента в Беларус не искат да подписват договори и вместо това планират да се присъединят към усилията на Александър Лукашенко да създаде ЧВК за бойци под командването на Вагнер командир с позивна "Брест"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната част на Запорожка област и в района на Бахмут на 29 септември. Руските източници твърдят, че украинските сили са атакували северно от Роботине (10 км южно от Оригов) и близо до Върбове (18 км югоизточно от Оригов) и Новопрокопивка (13 км южно от Оригов) на 28 и 29 септември.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна.

Руски блогъри заявиха на 29 септември, че украинските сили неуспешно са се опитали да напреднат на изток от железопътната линия южно от Бахмут близо до Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и Курдюмовка (13 км югозападно от Бахмут) и съобщиха за тежки боеве през линията Клещеевка-Андреевка-Курдюмовка.

Руското правителство обяви подробности относно полугодишния наборен цикъл, който трябва да започне на 1 октомври в по-голямата част от Русия, като се съобщава, че включва незаконно анексираните територии в Украйна. Руският заместник-началник на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили контраадмирал Владимир Цимлянски заяви на 29 септември, че полугодишният наборен цикъл ще започне на 1 октомври, с изключение на някои региони на Далечния север на Русия, където наборната служба ще започне на 1 ноември поради лошо време.

Руският президент Владимир Путин подписа указ на 29 септември, в който се посочва, че руската армия ще набере 130 000 военнослужещи от октомври до декември 2023 г., в сравнение с 147 000 военнослужещи, набрани през пролетния цикъл на наборна служба според Цимлянски.

Цимлянски заяви, че Русия няма да изпраща наборници във войната в Украйна и че наборниците ще служат 12 месеца. Той заяви, че есенният наборен цикъл ще се проведе "във всички съставни образувания на Руската федерация", включително в окупираните територии в Украйна според множество руски държавни медии.

Руските закони, които незаконно включиха украинска територия в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области към Русия през октомври 2022 г., гласят, че наборът в армията в тези територии ще започне през 2023 г., но руските правителствени служители обявиха ден преди началото на набора през пролетта на 2023 г. цикъл, че наборната повинност в тези територии "няма да се извършва до второ нареждане".

Путин се срещна с руския заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров и бившия командир на групата "Вагнер" и настоящ служител на Министерството на отбраната (МО) Андрей Трошев на 29 септември, сигнализирайки, че Путин вероятно ще подкрепи Министерството на отбраната в неговите очевидни конкурентни усилия с Руската национална Гвардия (Росгвардия) за набиране на настоящ и бивш персонал на групата. Путин заяви, че на последната си среща с Трошев двамата са обсъдили участието на Трошев във формирането на доброволчески отряди, които изпълняват бойни задачи предимно в Украйна.

Свързани с "Вагнер" източници твърдят, че Трошев е напуснал след бунта от 24 юни, за да работи за свързаната с руското Министерство на отбраната (МО) частна военна компания Редут (ЧВК), а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна на 29 септември, че Трошев работи за МО.

Руски източници широко идентифицираха доброволческите отряди, които Путин възложи на Трошев да сформира като формирования на ЧВК "Редут".

Путин също така заяви по време на срещата си с Трошев, че Трошев поддържа връзки с бившите си другари, което допълнително предполага, че Министерството на отбраната се стреми да използва връзките на Трошев с "Вагнер".

Евкуров е наблюдавал усилията на Министерството на отбраната да включи елементи на Вагнер в чужбина и вероятно е силно ангажиран в кампанията на Министерството на отбраната за набиране на персонал на "Вагнер" за свързаните с МО ЧВК, действащи в Украйна.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) съобщи на 29 септември, че няколкостотин бивши бойци на "Вагнер" са се завърнали в Украйна през последните седмици или с редовни руски сили, или с ЧВК.

Все повече се съобщава, че персоналът на Вагнер действа заедно с Росгвардия и че Държавната дума ще разгледа предложен законопроект, който ще позволи на Росгвардия да формира доброволчески формирования.

Съобщава се, че сегашният командир Антон Елизаров (с позивна "Лотос") преговаря с Росгвардия за присъединяване на настоящ персонал към доброволчески формирования към Росгвардия при условия, по-благоприятни за "Вагнер".

Руски вътрешен източник твърди, че елементи от контингента в Беларус не искат да подписват договори и вместо това планират да се присъединят към усилията на беларуския президент Александър Лукашенко да създаде базирана в Беларус ЧВК за бойци под командването на Вагнер командир с позивна "Брест".

Очевидната автоцензура в по-широкото руско информационно пространство вероятно е отворила вратата за някои маргинални елементи да критикуват директно и да спекулират за висшите руски военни командири без отпор. Съобщава се, че маргинален руски блогър, свързан с руските въздушнодесантни сили, наскоро заяви, че руският началник на Генералния щаб и генерален командир на театъра на армията генерал Валери Герасимов е отстранил командващия генерал-полковник Михаил Теплински като заместник-командващ в Украйна и нито един руски източник не е предложил твърдения, съответстващи на този до скоро.

ISW няма независим начин да провери твърденията и спекулациите на каналите и по никакъв начин не е готов да прецени, че ролята на Теплински се е променила, но появата и разпространението на подобни твърдения, макар и ограничени в момента, в руското информационно пространство е забележимо на фона на тази необичайна Руска информационна среда.

Отговорът на по-широкото руско информационно пространство на маргиналните твърдения за ролята на Теплински във войната в Украйна може да предвещава повратна точка в дискусиите за руското военно командване. Руски вътрешен източник, който публикува ежемесечни списъци на така наречения "военен кабинет" на руския президент, по-специално изключи Теплински от техния септемврийски списък.

Маргиналният руски блогър се оплака, че Теплински не се появява в този списък за първи път, откакто беше добавен през април 2023 г.

Изключването му от списъка на "военния кабинет" е в съответствие с твърдението на маргиналния руски милблогър от 22 септември, че Герасимов е отстранил Теплински от задълженията му като заместник-командващ в Украйна.

Русия облекчава паспортния контрол на украински граждани, напускащи и влизащи в Русия, вероятно в опит да опрости движението на украински граждани в Русия. Руският президент Владимир Путин подписа на 29 септември закон, който позволява на украинските граждани да влизат или напускат Русия без руска виза и с валиден или изтекъл вътрешен или задграничен паспорт.

Новите изисквания влязоха в сила със задна дата от 1 януари 2023 г., когато изтече безвизовият режим между руски и украински граждани от 1997 г.

Служители на руската окупационна администрация продължават насилствено да депортират деца от окупирана Украйна в Русия. Министерството на труда и социалната политика на окупационната администрация на Херсонска област заяви на 28 септември, че руският сенатор за окупираната Херсонска област Константин Басюк и окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо са организирали "туристическо пътуване" за 20 деца и неопределен брой възрастни от окупираната Херсонска област до Владивосток, Приморски край, за неуточнен период от време.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания