Отидете към основна версия

1 568 15

Блинкън: САЩ остават ангажирани с целта за повторно обединение на Кипър

  • сащ-
  • антъни блинкън-
  • кипър-
  • обединение-
  • остров

Държавният секретар на Съединените щати заяви

Източник: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изпрати послание по случай 63-ата годишнина от независимостта на Република Кипър, в което заяви, че САЩ остават ангажирани с целта за повторно обединение на Кипър, предаде кипърската агенция КНА.

По повод на Деня на независимостта Блинкън предаде от името на САЩ най-добри пожелания към народа на Република Кипър и отбеляза, че е вдъхновен „от възможностите, които би могъл да има един обединен Кипър за целия си народ и за региона на Източното Средиземноморие“.

Държавният секретар допълни, че САЩ остават изцяло ангажирани с целта за цялостно уреждане на кипърския въпрос с приноса на ООН, за повторно обединение на острова като федерация с две зони и две общности, в която има политическо равенство за всички кипърци.

Той също ката отбеляза, че Република Кипър и САЩ са партньори в стремежа към по-мирен и проспериращ свят и споделят ангажимент към демокрацията, свободата и човешкото достойнство.

В посланието си по случай вчерашния национален празник Блинкън заяви, че „връзките между държавите ни не е била никога по-здрави и предвиждаме по-нататъшното им задълбочаване между правителствата и народите ни“, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини