Отидете към основна версия

1 165 12

САЩ не могат да потвърдят дали Сърбия е изтеглила войските си

  • косово-
  • сащ-
  • сърбия-
  • войници-
  • балкани

Косовската полиция влезе в сблъсък с около 30 тежко въоръжени сърби на 24 септември

Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ не са потвърдили независимо все още информациите, че Сърбия е изтеглила военни и оборудване, разположени в близост до границата с Косово, каза снощи говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

„Продължаваме да сме загрижени от цикъла на нарастващо напрежение и спорадично насилие в Северно Косово и насърчаваме и двете страни да се върнат към диалога, осъществяван със съдействие“, каза Милър пред репортери. Началникът на генералния щаб на Сърбия генерал Милан Мойсилович каза вчера, че Сърбия е изтеглила част от военните си в близост до границата с Косово, след като преди това е увеличила броя на разположените там войници заради ескалацията на напрежението в Северно Косово.

Косовската полиция влезе в сблъсък с около 30 тежко въоръжени сърби на 24 септември в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Трима нападатели и един косовски албански полицай бяха убити при престрелките. Това беше най-сериозната ескалация на напрежението в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък отговорност за събитията.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. В събота Прищина призова Белград да намали броя на войските по границата, а САЩ в петък заявиха, че наблюдават разполагането на сръбски военни, определяйки го като дестабилизиращо.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини