Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 18:24 1 455 7

За първи път турчин ще командва натовските сили в Косово

  • косово-
  • турция-
  • генерал-
  • кфор-
  • сърбия-
  • албания-
  • йозкан улуташ-
  • нато

Сърбия отхвърли обвиненията на Косово, че стои зад атаката на 24 септември

За първи път турчин ще командва натовските сили в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генерал-майор Йозкан Улуташ пое днес командването на мироопазващите сили на НАТО КейФОР, съобщава албанската редакция на Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

Улуташ е първият турски командир начело на КейФОР и е 28-ият подред техен ръководител от създаването на мироопазващите сили на НАТО в Косово през 1999 г. Той поема поста след края на мандата на италианския генерал-майор Анджело Микеле Ристуча и на фона на високо напрежение между Косово и Сърбия от края на септември.

При престрелка, предизвикана от въоръжено нападение от група сърби срещу косовската полиция на 24 септември при северното косовско село Банска, бяха убити един косовски полицай и трима въоръжени сърби. В резултат на тези събития КейФОР реши да увеличи присъствието си в Северно Косово със сили от Румъния и Великобритания.

Германия също съобщи за изпращане на войски към КейФОР през април, но това решение няма връзка с изострянето на ситуацията на север в Косово, а ще дойде като компенсация за изтеглянето на австрийски войници. На церемонията в Прищина днес Улуташ каза, че разбира отговорността, която поема, в качеството си на първия турски командир на силите на НАТО в Косово.

„Като виждам чувствителното положение в Косово, приемам командването с отдаденост да положа всички усилия и да използвам целия си опит, за да гарантирам, че тази прочута единица ще служи успешно в бъдеще така, както е правила и в миналото“, каза генерал-майор Улуташ.

Сърбия отхвърли обвиненията на Косово, че стои зад атаката на 24 септември, която косовските власти наричат „опит за анексиране на Северно Косово“, отбелязва медията. Отговорността за нападението беше поета от Милан Радойчич – доскорошен заместник-председател на подкрепяната от Белград партия на косовските сърби „Сръбска листа“. Радойчич беше арестуван в Сърбия на 3 октомври, където беше разпитван, а ден по-късно – освободен. На Радойчич е забранено да напуска Сърбия и да влиза в Косово. Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    4 5 Отговор
    не значи , че няма качества и е по - лош , ако е от някоя друга националност !

    Коментиран от #6

  • 2 Ганьо

    8 5 Отговор
    Машалла, Ганьо му стига да плюе...
  • 3 ГОЙЙДААААЛАХ В БАР

    2 2 Отговор
    Не казвайте ГОЙДАААААЛАХ В БАР АМИНННН на сърбин. Те не са като путинофилите дето са ви налазили
  • 4 знам го

    6 1 Отговор
    Това е Турчина АЛИ чест списвач във факти.БГ
  • 5 Шопо

    2 1 Отговор
    А така, да видят как ни е били на нас 500 години под турско робство.
  • 6 007

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    Качества има да завладяват земи и да заличават местното население но косово са 100% мисюлмани така че едва ли ги избият но ще ги направят послушни роби. Освен това турците може да имат най-многочислената армия в нато но това не значи че са най-опитните , бива ги само да избиват кюрди старци и деца.
  • 7 Ъъъ

    1 0 Отговор
    Америте са добри в подстрекаването на воини