Отидете към основна версия

3 Октомври, 2023 13:38, обновена 3 Октомври, 2023 13:38 24 504 293

Путин мобилизира 1 милион войници

  • украйна-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • мобилизация-
  • олексий хетман-
  • оръжия

Русия спешно се нуждае от пауза на военните действия в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия планира да увеличи многократно военния си бюджет за 2024 г., но това няма да доведе до значително укрепване на армията. Възможностите на въоръжените сили на Руската федерация са ограничени и тя просто няма да може да произвежда повече техника и оръжия.

Това мнение изрази в интервю за Obozrevatel ветеранът от руско-украинската война, майор от запаса Олексий Хетман.

Има само един вариант за сигурно укрепване на окупатора - пълна мобилизация, благодарение на която окупационната армия може да се увеличи с почти милион войници. Проблемът обаче е, че няма да има какво да въоръжи тази нова армия, смята експертът.

Кремъл се нуждае от дълга пауза във войната, поне за половин година, а най-добре за една година. Това е неговият план (на Путин). По същия начин Москва мечтае за „присъединяването“ на нови украински територии. Украинската армия обаче не позволява на Путин да изпълни тези свои империалистични амбиции, каза Олексий Хетман.

„Наясно сме с големите проблеми на врага. В армията им има бунтове, защото плащанията се забавят много, а плащанията са много по-малки от обещаното. Ръководството на руската армия се страхува от това. То разбира, че недоволните войници могат да обърнат оръжията си в друга посока“, заяви украинският военен експерт. Той посочи, че Русия не е в състояние да увеличи масивно производството на оръжия, което означава, че увеличените военни разходи най-вероятно ще отидат към живата сила (за по-високи заплати на войниците).

„Единственото, което могат да направят, е да обявят пълна мобилизация, да грабнат всеки, когото могат. Но това ще са хора без тежка техника, без артилерия, без снаряди. Те ще бъдат въоръжени с автомати Калашников и винтовки Мосин. Ще бъде лека пехота“, каза украинският военен. По думите му руснаците имат спешна нужда от пауза на военните действия, но ЗСУ не трябва да им осигуряват такава, а да продължат да освобождават украински територии.

На този фон стана ясно, че руското министерство на отбраната не планира да провежда допълнителна мобилизация за участие във военната операция в Украйна, заяви ръководителят на ведомството Сергей Шойгу, цитиран от агенция „Интерфакс“.

"Генералният щаб няма планове за допълнителна мобилизация. Въоръжените сили разполагат с необходимия брой военнослужещи за провеждане на специална военна операция", каза Шойгу във вторник по време на конферентен разговор с ръководството на руското министерство на отбраната. Той каза, че есенната наборна кампания, която започна на 1 октомври, протича по план - в законоустановените срокове.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 142 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: