Отидете към основна версия

8 040 138

В НАТО са забравили уроците от Втората световна война

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • история-
  • война-
  • втора световна война-
  • сащ

Сегашното поколение американски и европейски политици трябва да вземе пример от своите предшественици, които спечелиха Втората световна война

Снимка: БГНЕС/ EPA

Експерт от ISW засрами американските и европейските политици за споровете им относно помощта за Украйна. "Поколението от Втората световна война би се ужасило от вас". Този зов отправи американският генерал-лейтенант в оставка Джеймс Дубик, старши научен сътрудник в Института за изследване на войната, цитиран от руската редакция на Би Би Си, предаде News.bg.

Сегашното поколение американски и европейски политици трябва да вземе пример от своите предшественици, които спечелиха Втората световна война, и да помогнат на Украйна да спечели много по-решително, без да мислят в категориите "как ще реагира Путин?", призова Джеймс Дубик.

"Тези, които воюваха и след това изградиха Европа, която повечето от нас наследиха, днес биха били ужасени, че твърде много американски лидери и граждани не желаят да подкрепят Украйна", пише военният офицер и философ Джеймс Дюбик. Американецът Дубик се противопоставя на решението на Конгреса да изключи помощта за Украйна от временния бюджет и първо се обръща предимно към американските политици, но след това пише за тях и за европейците. "Съединените щати, НАТО и другите съюзници трябва да подкрепят Украйна, за да гарантират, че престъпленията на Путин няма да останат ненаказани. Подобна задача би била напълно ясна на нашите предшественици от Втората световна война. Но изглежда, че твърде много от настоящите американски лидери дават заден ход на четирите задачи, които стоят пред тях", пише експертът на ISW.

На първо място, според него, те трябва да продължат да помагат на Украйна, докато тя не изгони войските на Путин. "Путин няма да прекрати войната, освен ако не бъде принуден да го направи. Като се има предвид лошото състояние на руските сили, той едва се държи военно и разчита, че потокът от помощи на САЩ и НАТО за Украйна ще започне да пресъхва. С орязването на помощта за Украйна Конгресът на САЩ пряко помага на Путин в стремежа му да разцепи Алианса", пише Дубик.

Второ, твърди той, западните съюзници трябваше отдавна да започнат бързо да предоставят на Украйна всички необходими оръжия, а не да се колебаят месеци наред в размисъл. "Путин не може да разшири мащаба на войната, той едва се държи в отбрана [...] контранастъплението на [украинците] щеше да бъде много по-мощно и вероятно щеше да мине по-бързо, ако съюзниците изоставят собствените си измислени страхове за това какво може да направи Русия и планират доставките въз основа на това какво трябва да направят украинците", смята генерал-лейтенантът в оставка.

Третата и четвъртата задача, според него, са икономическата помощ за Украйна в хода на войната и подготовката за противодействие на подривната Русия на Путин след края на войната. "Ако гласовете на "най-великото поколение [западните лидери от Втората световна война и след нея] могат да прошепнат съвет на днешните лидери, този съвет би могъл да бъде: "Прекратете тази война, преди тя да ескалира. Може да ви се струва трудно, но по-късно може да стане по-лошо. Светът се нуждае от лидерството на Америка - така че бъдете лидери!" Това смята Джеймс Дубик.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 126 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: