Отидете към основна версия

1 226 0

Тридневен траур в Латвия

  • рига-
  • латвия-
  • трагедия

Латвийският президент: Това не е природна катастрофа, а убийство

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След трагедията в Рига при която се срути покрива на търговския център „Максима" и загинаха десетки, Латвия е в тридневен траур.

Пред обществената телевизия в страната латвийският президент Андрис Берзинш определи случилото се, като убийство на беззащитни хора, а не като природна катастрофа.

„Този случай не трябва да се възприема като естествена катастрофа или малшанс, защото природата няма пръст в това”, категоричен беше президентът.


По последни данни спасителите са открили останките на 53 души при разчистването на рухналия покрив на търговския център. Очаква се обаче броят на жертвите още да нарасне. Предполага се, че под отломките има не само загинали, но и живи хора, за които скоростта на операцията е от изключително значение.
Кметът на Рига Нилс Ушаковс също съобщи в Twitter, че под развалините вероятно има живи хора.. 40 души са ранените, от които 29 са в критично състояние.

Спасителната операция продължава. Полицията работи по три версии - нарушения при проектирането, лош строеж и складирани на покрива строителни материали, чиято тежест би могла да предизвика срутването.

Коментира се, че трагедията е най-голямата по брой жертви в историята на независима Латвия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: