22 Ноември, 2013 08:51 2 254 0

Търговски център рухна в Рига (Обновена в 16 ч.)

  • латвия-
  • рига-
  • сграда

Правителството обяви 23, 24 и 25 ноември за дни на национален траур

Търговски център рухна в Рига (Обновена в 16 ч.) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мнозина загинаха, други десетки бяха затрупани, а поне три дузини бяха ранени след като в четвъртък привечер рухна покрив на популярна в Латвия търговска верига, съобщи РИА Новости тази сутрин.

По последни данни (16 ч. българско време), загиналите са 43 души, сред тях са и трима спасители, предаде Газета.ру.

В болница са 40 души, много от тях в тежко състояние. Сред пострадалите има деца, както и 10 спасители. По последни данни под развалините остават затрупани около 25 души.

Правителството обяви 23, 24 и 25 ноември за дни на национален траур.

Властите разследват причините за инцидента. Наскоро е приключило изграждането на детски кът, който може да е предизвикал срутването.

Покривът на търговската верига Максима е паднал снощи, когато върху него работели няколко души, а в сградата била пълна с хора. Очевидци съобщават, че сградата рухнала като къща от карти.

Изведнъж по стените започнали да се появяват пукнатини. Веднага след това всичко започнало бързо да се руши. Появи се паника, която се засили след като рухна козирката на входа и клиентите нямали идея откъде да излязат. След като в сградата влезли спасителните екипи се случило второ рухване.

Спасителни екипи продължават да разчистват отломките от сградата и изнасят бетонните парчета, за да могат пожарникарите да стигнат до затрупаните хора.

Работата обаче е затруднена, тъй като съществува опасност от ново срутване.

Площта на срутването е около 500 кв. м. Най-силно е пострадал секторът за плодове и зеленчуци и магазин Drogas.

Това е най-големият инцидент за последните десетилетия не само в столицата Рига, но и в страната. Търговският център Maxima е построен от компаниите Homburg Group и RE&RE.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: