Отидете към основна версия

9 488 59

Скандал във Вашингтон! Израел е гневен на Доналд Тръмп след коментари за "Хизбула"

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Милиардерът определи ливанската групировка като "много умна", докато в същото време тя се сражава с Израел след атаката на "Хамас" срещу съюзника на САЩ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди в четвъртък изявление на своя предшественик Доналд Тръмп относно конфликта в Израел, съобщава АФП.

По-рано Тръмп определи ливанската проиранска групировка "Хизбула" като "много умна", докато в същото време тя се сражава с с Израел след атаката на "Хамас" срещу съюзника на САЩ.

По време на предизборна реч в щата Флорида, Тръмп също така повтори обвиненията на републиканци към администрацията на Байдън, че е финансирала нападението на Хамас. Те имат предвид споразумението за размяна на затворници с Иран, който в миналото е финансирал групировките.

"Знаете ли, "Хизбула" е много умна. Всички са много умни", каза Тръмп.

Байдън заяви в публикация в X (бивш Twitter), че "подкрепата на нашата нация за Израел е решителна и непоколебима".

Заместник-прессекретарят на Белия дом Андрю Бейтс каза, че забележките на Тръмп са "опасни и необмислени".

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който се кандидатира на далечно второ място след Тръмп в надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г., също се прицели в съперника си.

"Абсурдно е някой, още по-малко някой, който се кандидатира за президент, да избере сега да атакува нашия приятел и съюзник, Израел, още по-малко да хвали терористите от Хизбула като "много умни", публикува той на X.

Кампанията на Тръмп не отговори веднага на искане за коментар.

Израел също реагира гневно, като министърът на комуникациите Шломо Кархи в телевизионно интервю каза, че на Тръмп очевидно не може да се вярва.

"Срамно е такъв човек, бивш президент на Съединените щати, да подпомага пропагандата и да разпространява коментари, които вредят на духа на бойците от армията и духа на жителите на Израел, каза Кархи. Няма нужда да се занимаваме с него или с глупостите, които говори."

Въоръжени бойци на "Хамас" убиха 1200 души в Израел и взеха около 150 заложници при изненадващата си атака от Газа в събота. Израел отвърна на удара с въздушни и артилерийски удари по цели на Хамас в Газа в продължение на шест дни, като взе над 1350 жертви.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 59 гласа.

Свързани новини