Отидете към основна версия

1 526 49

Зеленски и Марк Рюте на посещение в Одеса

  • украйна-
  • одеса-
  • марк рюте-
  • зеленски-
  • посещение-
  • въздушна отбрана-
  • пристанище

Зеленски и нидерландският премиер посетиха Одеса и се споразумяха да укрепят украинската противовъздушна отбрана

Снимкa: Shutterstock

Украинският президент Володимир Зеленски и нидерландският премиер Марк Рюте бяха днес на посещение в черноморското пристанище Одеса, където изразиха решимост да подобрят противовъздушната отбрана на Украйна и да повишат сигурността на "хуманитарния коридор" за износ на зърно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Одеска област често става мишена на ударите на руските ракети и дронове, а Зеленски и Рюте посетиха повредено пристанище.

Зеленски каза, че Киев работи за укрепване на позициите си в Черно море, за да може да продължи износа на зърно, който е от жизненоважно значение за осигуряване на бюджетни приходи след рязкото увеличение на разходите за отбрана в резултат на руската инвазия.

"Днес имахме натоварен ден в нашия красив град Одеса, който беше посветен на глобалните въпроси и въпросите на сигурността", заяви украинският президент на съвместна пресконференция с нидерландския премиер.

"Работим с партньорите си, за да защитим надлежно тези коридори и да укрепим позициите си в Черно море, и това се отнася и до защитата на небето над Одеса и над Одеска област като цяло", посочи той.

През август Украйна обяви нов хуманитарен коридор в Черно море, след като Москва се оттегли от споразумение, позволяващо безопасен износ на зърно от украинските черноморски пристанища.

Киев потърси безопасни транспортни маршрути, тъй като въздушните удари нанесоха щети на пристанищата и инфраструктурата за износ на зърно на Черно море и по река Дунав.

Зеленски определи въздушните удари като "подла тактика" и благодари на Рюте за новия пакет военна помощ, който ще включва ракети за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Нидерландия предоставя на Украйна финансова помощ и оръжие, и ръководи усилията за подпомагане на обучението на украински пилоти на изтребители Ф-16.

Нидерландия ще достави още ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна, за да помогне на страната да се защити от руски въздушни удари през зимата, каза Рюте.

"Тази зима Русия ще се опита да навреди на Украйна колкото се може повече. Затова Нидерландия ще достави допълнителни ракети "Пейтриът", за да може Украйна да се защити от варварските руски въздушни удари", заяви нидерландският премиер.

Рюте посочи, че Нидерландия също така ще помогне на Украйна да придобие патрулни кораби, за да допринесе за обезопасяване на морския коридор за износ на зърно.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: