Отидете към основна версия

1 559 13

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей води в проучванията преди президентските избори в Аржентина

  • аржентина-
  • избори-
  • хавиер милей-
  • президент

Вотът е на 22 октомври

Снимка: Евронюз България

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей води в проучванията преди президентските избори в Аржентина на 22 октомври, но надпреварата между тримата водещи кандидати остава оспорвана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на три проучвания.

Според всичките три проучвания министърът на икономиката Серхио Маса е на второ място, а кандидатката на консервативната опозиция Патрисия Булрич заема трета позиция. Според две от изследванията и тримата кандидати получават резултати с разлика по-малко от 10%, което значи, че е вероятно да се стигне до втори тур, тъй като никой от тримата може да не събере необходимата подкрепа за абсолютна победа. За да го направи, кандидатът трябва да събере 45% от гласовете или 40%, но да бъде с повече от 10% преднина пред най-близкия си конкурент.

Милей, икономист и политически аутсайдер, който с радикални предложения на предварителните избори през август отбеляза шокираща победа над статуквото, този месец получава 34-35% от гласовете според проучване на "Опина Архентина". Маса е подкрепен от 29-30%, а Булрич печели 24-25% подкрепа. "Резултатът е отворен", каза Факундо Нехамкис, анализатор на "Опина Архентина".

Проучване на "Синопсис консулторес" сочи, че Милей печели 36,5%, следван от Маса с 29,7% и Булрич с 23,8%.

На фона на икономическата криза, заради която двама от всеки петима души са под прага на бедността, а годишната инфлация стигна 138%, обещанията на Милей да въведе долара и да закрие централната банка спечелиха някои разочаровани избиратели.

"Гласувах за Милей на предварителните избори и ще гласувам за него пак. Това е промяна, някой трябва да свали киршнеристите (лявоцентристки перонисти)", каза Густаво Мачадо от Буенос Айрес.

"Милей ще стигне до втори тур освен ако до 22 октомври не стане политическо земетресение", каза друг аржентинец. Той допълни, че Булрич трябва да направи "нещо много специално", за да поведе пред Маса. За някои гласоподаватели политиката на Милей е прекалено радикална, отбелязва Ройтерс.

Нанси Моран, 58-годишна продавачка на плодове, каза, че ще гласува за Маса, защото при управлението на Милей "песото ще изчезне".

Все още няма много публикувани прогнози за евентуален втори тур на 19 ноември, въпреки че се смята, че Милей има най-голям шанс да спечели.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: