Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 07:42 1 498 13

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей води в проучванията преди президентските избори в Аржентина

  • аржентина-
  • избори-
  • хавиер милей-
  • президент

Вотът е на 22 октомври

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей води в проучванията преди президентските избори в Аржентина  - 1
Снимка: Евронюз България

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей води в проучванията преди президентските избори в Аржентина на 22 октомври, но надпреварата между тримата водещи кандидати остава оспорвана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на три проучвания.

Според всичките три проучвания министърът на икономиката Серхио Маса е на второ място, а кандидатката на консервативната опозиция Патрисия Булрич заема трета позиция. Според две от изследванията и тримата кандидати получават резултати с разлика по-малко от 10%, което значи, че е вероятно да се стигне до втори тур, тъй като никой от тримата може да не събере необходимата подкрепа за абсолютна победа. За да го направи, кандидатът трябва да събере 45% от гласовете или 40%, но да бъде с повече от 10% преднина пред най-близкия си конкурент.

Милей, икономист и политически аутсайдер, който с радикални предложения на предварителните избори през август отбеляза шокираща победа над статуквото, този месец получава 34-35% от гласовете според проучване на "Опина Архентина". Маса е подкрепен от 29-30%, а Булрич печели 24-25% подкрепа. "Резултатът е отворен", каза Факундо Нехамкис, анализатор на "Опина Архентина".

Проучване на "Синопсис консулторес" сочи, че Милей печели 36,5%, следван от Маса с 29,7% и Булрич с 23,8%.

На фона на икономическата криза, заради която двама от всеки петима души са под прага на бедността, а годишната инфлация стигна 138%, обещанията на Милей да въведе долара и да закрие централната банка спечелиха някои разочаровани избиратели.

"Гласувах за Милей на предварителните избори и ще гласувам за него пак. Това е промяна, някой трябва да свали киршнеристите (лявоцентристки перонисти)", каза Густаво Мачадо от Буенос Айрес.

"Милей ще стигне до втори тур освен ако до 22 октомври не стане политическо земетресение", каза друг аржентинец. Той допълни, че Булрич трябва да направи "нещо много специално", за да поведе пред Маса. За някои гласоподаватели политиката на Милей е прекалено радикална, отбелязва Ройтерс.

Нанси Моран, 58-годишна продавачка на плодове, каза, че ще гласува за Маса, защото при управлението на Милей "песото ще изчезне".

Все още няма много публикувани прогнози за евентуален втори тур на 19 ноември, въпреки че се смята, че Милей има най-голям шанс да спечели.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крайнодесен либертарианец

    9 3 Отговор
    Каво е туй "Крайнодесният либертарианец"? Нещо като "дървено желязо" ли?

    Съвсем откачихте с любовта си към крайно лявото! А мислехме че сме се отървали от вас!

    Коментиран от #3

  • 2 Светът изхвърля$

    10 3 Отговор
    Той решил да го въвежда

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Но пък

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Крайнодесен либертарианец":

    снимката е убедителна!
    Така се прави истинска професионална журналистика! И те имат разходи!
  • 4 58-годишна продавачка на плодове

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Светът изхвърля$":

    Долъра както го има, така може и да го няма скоро! Много вероятно! И ний бяхме прикачени за марката при жестоката инфлация.

    Друго е важното!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този е

    7 1 Отговор
    Пътешественик във времето - изглежда точно като съвременник на робинята Изаура.
  • 7 Кой свят го изхвърля

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Светът изхвърля$":

    Светът на азиатските диктатори ли? Пръц.

    Коментиран от #11

  • 8 Препечена сливова

    4 0 Отговор
    Либералните десни
    са най-тесни..
  • 9 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    дайте пример има ли някъде по света направено нещо от либертарианец тяхната философия е да разрушават утвърдени правила и норми а на тяхно място анархия и безредици.
  • 10 Порно

    1 0 Отговор
    Либертарианец и крайно десен са взаимно изключващи се понятия
  • 11 факуса

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кой свят го изхвърля":

    онез диктатори а тез миротворци с 900 бази по света ха ха,или търгуваш изгодно за нас или си терорист
  • 12 Здрав разум

    1 0 Отговор
    ,,Крайнодесен либертарианец" ми звучи почти като ,,Крайноляв прогресивен консерватор" или като ,,радикален пацифист". Наистина, левичарската пропаганда няма граници в лицемерието, щом трябва да лепне някакъв позорен етикет... И досега продължават да повтарят комунистическите глупости за някакви митични ,,десни" нацисти и фашисти, а удобно пропускат да споменат, че всичките са първи тоталитарни братовчеди и нямат нищо общо с дясното. Другарите Улянов (Ленин), Джугашвили (Сталин), Шикългрубер (Хитлер), Мусолини са тоталитарни хищници, отгледани в един и същ социалистически инкубатор.

    Коментиран от #13

  • 13 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Здрав разум":

    Така е пич,чиста Демокрация е имало само в древна Елада и по-специално в Атина...
Новини по държави: