Отидете към основна версия

1 428 17

Жозеп Борел: ЕС гледа сериозно на Китай и очаква същото в замяна

  • жозеф борел-
  • европейски съюз-
  • китай-
  • си дзинпин

Брюксел отдавна се оплаква, че не получава адекватно внимание от страна на Пекин, особено в сравнение със САЩ, и че Китай не признава в достатъчна степен ролята на ЕС в геополитиката

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел днес заяви, че посланието му към китайските ръководители при посещението му в Пекин е било, че Брюксел се отнася сериозно към Китай и очаква в замяна същото по геополитическите въпроси и в търговията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сътрудничеството е много важно", каза Борел на пресконференция в края на тридневното посещение, което на два пъти беше отлагано.

"Европа приема Китай много, много сериозно", каза той. "Ние също така очакваме да бъдем разглеждани не през призмата на нашите отношения с другите."

27-членният блок отдавна се оплаква, че не получава адекватно внимание от страна на Пекин, особено в сравнение със САЩ, и че Китай не признава в достатъчна степен ролята на ЕС в геополитическите дела.

"След войната в Украйна Европа се превърна в геополитическа сила", каза Борел. "Искаме да разговаряме с Китай от такива позиции."

Той заяви, че е обсъдил с китайски официални лица кризата в Израел и ивицата Газа и обяви, че началникът на кабинета му Енрике Мора ще посети Пекин следващата седмица.

В петък Борел се срещна с министъра на външните работи Ван И, с когото обсъдиха търговското напрежение между ЕС и Китай и широк кръг горещи въпроси, включително конфликта между Израел и "Хамас" и възможността Китай да използва влиянието си върху Русия за спиране на войната в Украйна.

Ройтерс припомня, че рекордният търговски дефицит на ЕС от 426 млрд. долара през миналата година с с втората по големина икономика в света се превърна в основен проблем в отношенията Брюксел-Пекин.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: