Отидете към основна версия

4 654 51

Могат ли "Хамас" да изиграят роля за евентуално поражение на Украйна

  • хамас-
  • израел-
  • украйна-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

Стотици единици военна техника и други средства вече са заловени от "Хамас", степента, до която загубата на предно разполагане на средства е ограничила допълнително израелския арсенал, остава неясна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на продължаващите сблъсъци между израелските и хамаските сили изглежда все по-вероятно продължаващата офанзива на паравоенната групировка срещу израелските сили да окаже значително влияние не само върху световните цени на петрола, но и върху изхода от продължаващата руско-украинска война, пише Military Watch Magazine.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Недостигът на боеприпаси в Израел и предишните стъпки на Съединените щати да изтеглят боеприпасите, съхранявани в близкоизточната страна, за да ги дарят на Украйна, подхраниха вече нарастващата опозиция във Вашингтон, особено в рамките на Републиканската партия, за продължаване на подкрепата за украинските военни усилия в мащабите, наблюдавани през последните 20 месеца. Вместо това бяха отправени призиви за насочване на оръжия към Израел.

След като украинските знамена, показани в западния свят в знак на солидарност, започнаха да се заменят с израелски, от забележителности като Бранденбургската врата до различни медийни сайтове, офанзивата на "Хамас" има потенциала сериозно да подкопае способността на Киев да продължи военните си усилия. Това се случва в момент, когато украинските сили са в криза след месеци на неуспешни офанзиви и неотдавнашни жертви от порядъка на десетки хиляди души, като преди това бяха направени широко разпространени прогнози, че неуспехът в скъпоструващата и финансирана предимно от Запада офанзива само ще засили още повече призивите за преоценка на по-нататъшната помощ.

Макар че Израел вече получи американски ракети-прехващачи за своята система за противовъздушна отбрана "Железен купол" (Iron Dome), евентуална масирана израелска офанзива с наземни сили в управляваната от "Хамас"' ивица Газа би изисквала много от същите видове оръжия като тези, които понастоящем се искат от Украйна. CNN съобщава, че Пентагонът инструктира производителите на отбранителни продукти да ускорят изпълнението на съществуващите израелски поръчки и "работи денонощно ... за запълване на допълнителните складове с боеприпаси по света и начините за бързото им придвижване до Израел". Предупрежденията на израелското правителство за "продължителна" военна кампания срещу "Хамас" показват, че ще са необходими големи доставки на боеприпаси, като Тел Авив обеща да "унищожи" милицията и политическата групировка, което много вероятно ще изисква наземни операции.

Атаките на "Хамас" от 7 октомври временно оставиха израелските сили в безпорядък, като завземането на военни бази постави в ръцете на бойната групировка големи арсенали, включително бойни танкове. Кадри от удари на безпилотни самолети на "Хамас" също показват ефективно използване на въздушна сила, включително за унищожаване на израелски танкове Merkava IV и други бронирани средства.

Тъй като стотици единици военна техника и други средства вече са заловени от "Хамас", степента, до която загубата на предно разполагане на средства е ограничила допълнително израелския арсенал, остава неясна. Значителната възможност "Хизбула" да се намеси, за да предотврати или използва израелска сухопътна офанзива в Газа, като нейните сили разполагат с възможности, които са с порядък по-големи от тези на "Хамас", допълнително увеличи натиска върху израелската отбрана. Тъй като ръководството и медиите на "Хамас" не изразяват особено мнение за политиката извън непосредствения регион на действие, малко вероятно е групировката да е възнамерявала операциите ѝ да имат по-широко геополитическо въздействие или да възпрепятстват геополитическите позиции на Украйна или НАТО.

Въпреки това моментът, в който нападението съвпада с нарастващите противоречия в Америка относно помощта за Украйна, означава, че то има потенциала да отбележи повратна точка за източноевропейските военни усилия, с последици, които могат да надхвърлят тези, усещани в Близкия изток или за собствената кауза на "Хамас". В момент, когато Украйна изглежда все по-зле подготвена за постигане на военните си цели, пренасочването на помощта към Израел би предоставило на Западния блок възможност да спаси лицето си, за да намали инвестициите си в конфликта и да притисне Киев да се върне на масата за преговори.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: