Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Октомври, 2023 07:12 2 548 46

ISW: Русия постоянно и съзнателно прикрива незадоволителния напредък в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авдеевка

Руските операции, включително интензивни артилерийски и въздушни удари, вероятно имат за цел да деградират украинските сили около Авдеевка

ISW: Русия постоянно и съзнателно прикрива незадоволителния напредък в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин може би се опитва да смекчи очакванията за значителен руски напредък около Авдеевка в Донецка област. Той заяви в интервю за руската държавна телевизия на 15 октомври, че руските сили водят активна отбрана в направленията Авдеевка, Купянск и Запорожие.

Определянето на руските настъпателни операции като "активна отбрана", вместо "активни бойни действия", както заяви руският посланик в ООН Василий Небензя на 13 октомври, или обсъждането на руските операции като "настъпление", както правят някои блогъри, може да е опит да се смекчат очакванията за значителен напредък на Русия.

Руските операции, включително интензивни артилерийски и въздушни удари, вероятно имат за цел да деградират украинските сили около Авдеевка. Малко вероятно е руските сили да направят значителни пробиви или да отрежат украинските сили в селището в близко бъдеще, а потенциалният напредък в мащаб вероятно ще изисква значителен и продължителен ангажимент на персонал и материали.

Руското информационно пространство също измерва първоначалния си оптимизъм относно перспективите на руските настъпателни операции около Авдеевка. Руски блогъри първоначално съобщиха за максималистични и неподлежащи на проверка твърдения за руски напредък над 10 км, вероятно преувеличиха степента на руските успехи близо до Авдеевка по време на първоначалните настъпателни операции и изразиха оптимизъм за бърз руски напредък.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Някои руски блогъри оттогава признаха трудностите при руското настъпление и отбелязаха, че руските сили са намалили темпото на настъпателни операции около селището.

Много от тях също така продължават да се самоцензурират, като ограничават докладите за руски тактически действия и проблеми, специфични за отделните сектори на фронтовата линия.

Руските сили все още не са постигнали други успехи на фона на вероятно намаляващия темп на руските операции в района. Украинският генерален щаб съобщи, че силите са отбили повече от 15 руски атаки близо до Авдеевка, както и северозападно и югозападно от селището.

ISW все още не е забелязал визуално потвърждение на предишни твърдения за руски напредък в района или геолокирани кадри за други руски придобивки. Руски източници заявиха значително по-малко руски напредъци в района на 15 октомври в сравнение с предишни дни и описаха тези нови предполагаеми напредъци като незначителни.

Руски блогър призна, че украинските сили все още поддържат присъствие в Авдиевския коксов завод след противоречиви руски твърдения за руски контрол върху завода.

Както украински военни наблюдатели, така и руски източници заявиха, че руските сили не са постигнали желания незабавен пробив и руските сили са били изправени пред първоначални големи загуби и вероятно по-бавен от очаквания темп на напредване.

Ръководителят на градската военна администрация на Авдеевка Виталий Барабаш заяви на 12 октомври, че руските сили са извършили атаки с въздушна подкрепа в 10-12 посоки около населеното място, докато украинският генерален щаб съобщи на 15 октомври, че боевете са се водили само близо до шест населени места.

Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун заяви на 14 октомври, че темпът на руските настъпателни операции е намалял и че руските сили са загубили повече от 300 единици военна техника и 3000 души личен състав след засилването на настъпателните операции в района на 9 октомври.

Руските сили обаче вероятно ще продължат настъпателните операции с това намалено темпо в близко бъдеще и ще останат заплаха за украинските сили в района, въпреки че е малко вероятно да постигнат решителен пробив или да обкръжат Авдиевка в този момент. Всяко намаляване на темпото на руските настъпателни операции може да е резултат от временна корекция на тактическата обстановка и руските сили да активизират опитите си да обкръжат Авдиевка през следващите дни. Украински военен наблюдател отбеляза, че руските сили са проникнали през украинските флангове около Авдеевка и представляват значителна заплаха за украинските позиции, въпреки че е малко вероятно да обкръжат Авдеевка в близко бъдеще.

Украински военни наблюдатели посочиха, че руските сили са съсредоточили значителна групировка от сили, състояща се от елементи на 15 мотострелкови полка и 11 стрелкови полка на фронта Авдеевка-Донецк град и вече са извършили настъпателни операции с размер на полка в района (което означава три или повече батальони, провеждащи сплотени атаки, мащаб отвъд този на повечето руски или украински атаки на този етап от войната).

Тази съобщена руска групировка вероятно ще може да поддържа настъпателни операции, насочени към обкръжаване на Авдиевка, ако руските командири са готови да понесат относително големи загуби, въпреки че са недостатъчни за незабавен пробив.

Известен руски блогър и командир на фронтова част се оплака, че руското военно ръководство не се интересува от проблемите на ниво батальон, допълвайки оплакванията на други руски блогъри за общи проблеми в руската армия.

Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски, който преди това се оплака от проблеми, засягащи способността на руските сили да водят ефективни бойни операции, заяви на 15 октомври, че руската пехота на фронта в Украйна е изправена пред проблеми с недостатъчни способности за контрабатарейни действия, компетентност на командира, медицинска поддръжка, ротации и консумативи.

Ходаковски твърди, че липсата на комуникация между руските батальони и щабовете е нещо обичайно, дотолкова, че (в недатиран и неконкретен анекдот), когато украинските сили удариха сграда на руски щаб, руски батальон не разбра, че щабът е бил деактивиран и продължи провеждане на операции независимо. Друг руски блогър, който каза на 14 октомври, че е съгласен със "споразумението" за спиране на всякакви коментари за руските операции в Авдиевка, се оплака няколко часа по-късно, че руските сили като цяло изпитват недостиг на боеприпаси и продължаващи проблеми в борбата с украинските дронове.

Тези оплаквания показват, че по-широкото пренебрежение към руското военно командване продължава въпреки вероятните опити отгоре надолу да цензурират дискусията за определени зони на фронта.

Украинските сили продължиха настъпателните операции близо до Бахмут и в западната Запорожка област на 15 октомври и леко напреднаха на юг от Бахмут. Геолокирани кадри, публикувани на 15 октомври, показват, че украинските сили леко са напреднали към железопътната линия северно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), а руски източници съобщават за продължаващи украински наземни атаки южно от Бахмут по линията Клещеевка-Курдюмовка-Андреевка (7-13 км югозападно от Бахмут).

Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви, че украинските сили са се възползвали от неотдавнашните руски контраатаки в западната Запорожка област, за да напреднат постепенно близо до Копани (5 км северозападно от Роботине), източно от Нестерянка (10 км северозападно от Роботине) и близо до Вербове (18 км югоизточно от Оригов).

Украински официални лица обаче все още не са коментирали нито едно скорошно украинско настъпление по линията Роботине-Новопрокопивка-Върбове (20 км югозападно до 18 км югоизточно от Оригов). Руски източници съобщиха за продължаващи украински атаки по линията Роботине-Новопрокоповка-Вербове на 15 октомври.

Руски блогър твърди, че руските сили имат "значителни" резерви, състоящи се от нови дивизии, разположени в момента в тиловите райони, въпреки че е много малко вероятно тези формирования да бъдат напълно окомплектовани в момента.

Блогърът твърди, че тези нови дивизии са частично съставени от персонал за разход, но че старшите офицери имат боен и лидерски опит. Той също така твърди, че повече от половината от новите формирования са оборудвани с "най-новата технология". ISW по-рано оцени, че наскоро обявените от руското МО девет тренировъчни полка вероятно също могат да служат като екстремни оперативни или стратегически резерви и е възможно тези полкове да са част от "значителните" резерви, които руският блогър спомена.

ISW по-рано съобщи, че според съобщенията руските власти изпращат представители на РПЦ в независими православни общности на Църквата на Украйна (ПЦУ) в окупирана Украйна, за да събират информация за енориаши и членове на духовенството извън РПЦ и да предоставят информация на руските специални служби.

ISW отдавна е оценил, че руските власти са провеждали системно религиозно преследване срещу малцинства в окупирана Украйна от началото на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 4 Отговор
    Питам а не е ли Добре да се Преговаря за Мир
  • 2 И все пак

    41 9 Отговор
    Какви клоуни източват парите на американските данъкоплатци! По наглост и лъжи съперничат на хитлеровата пропаганда.

    Коментиран от #25

  • 3 среднощен

    42 1 Отговор
    "Дълга статия" - както се очертава и войната в Украйна... Европа "вече се моли" за прекратяване на военните действия... "Тази зима ще бъде дълга също"...
  • 4 Хахаха, вижте се какви сте смешници, бе

    56 4 Отговор
    Първо беше украинската контраофанзива, после завземане на неясни територии, сега било бавното настъпление на руснаците.
    Ми бавно е, само с лопати се бият.

    Коментиран от #30

  • 5 да де

    49 4 Отговор
    Тия от тоя измислен център вече стават смешни нали мисирките ни проглушиха ушите, че укрите с в контраофанзива, а не руснаците.
  • 6 Гошо

    38 1 Отговор
    ISW,успехите на украинците не са ли ги забелязали ,та се загрижили за руските
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Руснаците свършиха

    41 2 Отговор
    Лопатите. Мотиките. Пералните. Няма с какво да воюват вече!😂🤣😅
  • 9 Биби книг

    2 22 Отговор
    Татароменгишите постояно настъпват кавръците на омрелите си съратници кои са гиберясали преди тях! Човали нема, екирсажите немат нафта! Остава им да копат окопи та поне да има надежда некой да ги зарови там.
  • 10 Тити

    5 21 Отговор
    По смешна статия не бях чел по скоро Рашистите да в глуха защита.
  • 11 Сомалийския пират

    3 32 Отговор
    Ватенките загубиха войната, това са покледни издихания.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    36 1 Отговор
    Е да де ама в Да Економист пишат, че руснаците са в офанзива, обградили са елитни части от УА и ги унищожават. Ся тея от Икономист ако бяха мисирки(като нашите) щяха да черпят инфо от британското разузнаване, исв, или безарабския
  • 14 Швейк

    5 12 Отговор
    Такъв мащабен провал е невъзможно да се прикрие.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха ха

    27 1 Отговор
    Нивото на пропагандата и агитацията спада ежечасно. Какво да прикриеш, като ТО не съществува? Да не стане така, че ОНЕЗИ да си стиснат ръцете и се разберат, а наЩо мисире да продължи с пропагандата, за да доказва колко е "вярно и праволинейно". После ко прайм, майка? Ша въртим, сучем кат фанат ромлянин, да джоби в обществения транспорт.
  • 17 Жададык

    35 1 Отговор
    Окраiнската авантюра на говедарите е най-позорното и унизително поражение от ВСВ насам....Ама вие си драскайте глупостите, не ми пречите.
  • 18 Ватата изветря

    2 16 Отговор
    Хипофизния азиатец да им прати чували че са дефицит..
  • 19 Здрасти

    30 0 Отговор
    А, бе аз ли не разбрах, но нали Украйна беше в гига контранастъпление? Ко стана, що говорите за руско настъпление??!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИСТОРИК

    20 0 Отговор
    САЩ загубиха и тази война.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Ахмед

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кокорчо":

    Е,може да се хванат за палците.Това мъжко женско -няма значение,важното е да кипи полов живот.
  • 25 Българин

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "И все пак":

    "Ozвободителите" продължиха настъпателните операции за обкръжаване на Авдеевка на 15 октомври, все още не са постигнали успехи, но вероятно ще продължат с намалено темпо в близко бъдеще и ще останат заплаха за украинските сили в района, въпреки че е малко вероятно да постигнат решителен пробив или да обкръжат Авдеевка в този момент.
  • 26 Ако хазари

    15 0 Отговор
    Кажете. За напредването на ВСУ.
  • 27 Мишел

    20 1 Отговор
    ISW коментират руския напредък, за да не коментират липсата на украински напредък.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тодор Младенов

    9 0 Отговор
    Назадоволителен, ама напредък !
  • 30 Благой от Софстрой

    1 9 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха, вижте се какви сте смешници, бе":

    Абе ти лопатите ги мАни..ама край Авдеевка, рашите нагрбаха яко от боба..дефи цит на черни чували имало..та се наложило от Китай спешно да пращат..

    Коментиран от #32

  • 31 Мошенниците от УСЖ

    8 0 Отговор
    Дават само коментари на украинци и Еди руски блогър.
    Няма руски военен коментар.
    Русия преследвала по религиозен принцип.Накрая.
    В Русия има Бог знае колко религии и държави.
    Има ли един щат кръстен на индианец е САЩ.
    Има градове на убийци на индианци.
    На ген.Кастър един от големите джелати избил хиляди индианци.
    Покажете един нотариален акт за закупен 1 м2 от индианец?
  • 32 Късметлия е простакът

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Благой от Софстрой":

    Никой не може да му извади мозъка
  • 33 М3 голд

    9 8 Отговор
    Дълга, овъртяна, пълна с противоречия статия. Ясно стана обаче, че Авдеевка е новата руска месомелачка. Няма за къде да бързат. То всичко ще си дойде на мястото. Но като че ли Путин твърде много се съобразява с либералите и олигарсите около него. Трябва да се блокират граничните жп пунктове за смяна на Коледа, да се гръмне тунелът, също шосейните гранични пунктове, после ел.станциите,Одеса и Николаев и нещата да приключват. Вижте Израел. Атакуват и прочистват. И това е началото. И няма укор за това. А палестинците нали са хора?

    Коментиран от #36, #38

  • 34 Просвeтен!

    8 5 Отговор
    Накратко обобщено руснаците лъжат като русофилите... Може би дори по-малко...
  • 35 Ццц

    7 1 Отговор
    Вероятно това е най-безмозъчния "мозъчен тръст" в света, но винаги е възможно американците да ни изненадат с нещо повече, щом говорим за безмозъчност. Най-вероятно е възможно да няма какво да ни сервират, освен възможните вероятности, както им се иска на безмозъчните експерти на Нюланд, работещи в мозъчния тръст. Има вероятност някои от ястребите на българската журналистика да са си прерязали вените, защото е почти сигурно, че вероятно Бесарабски фронт вече не същуствува и въпросните ястреби са в творческа криза. Почти сигурно е, че вероятно е възможно да е почти сигурно, че и дрогата вече започна да спи със спирането на помощите и не ни облъчва с главобол от сутринта.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 путлер

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "М3 голд":

    е злобен и нищо и никой не може да го спре. Просто толкова си може прехвалената руска орда.

    Коментиран от #40

  • 39 любопитен

    6 0 Отговор
    Що така минахте от украинския контранаступ към незадоволителния напредък на руснаците?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Марко

    6 0 Отговор
    При тоя стремителен контранаступ на ВСУ - какъв руски напредък сънуват тия?
  • 42 Гузно

    4 0 Отговор
    Ма чакайте да се разберем! Нали тече контранаступът на украинците? Какво руско настъпление,кви 5 лева.Или това у гузен начин да забравим за укровския наступ?
  • 43 уфааааааааааааа

    2 0 Отговор
    ха ха те укрите две седмици криха, че са ги наритали от Бахмут, при още течаща операция по Авдеевка, обвиняват рашките, че много много не говорят, ейййййййй аман от тия двойни стандарти!
  • 44 Бройка за размяна

    4 1 Отговор
    Свършват им индианците. Поредният набор за казармата се е пръснал във всички посоки да бяга през зелена граница в чужбина. Украинските пленници не искат да ги разменят за руски пленници за да не ги върнат на фронта и руснаците имат проблем - не могат да наберат бройка за размяна.

    Коментиран от #45

  • 45 Путлер

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бройка за размяна":

    е злобен и нищо и никой не може да го спре. Просто толкова си може прехвалената руска орда.
  • 46 33333

    0 0 Отговор
    Кофти заглавие: "Русия постоянно и съзнателно прикрива незадоволителния напредък в Украйна"

    Само че .... какво четем между думичките на заглавието: Въпреки че Россия воюва (на украинска територия) напрактика срещу НАТО и САЩ, тя (Русия) макар и незадоволително напредва.
    Червената армия - срещу целия свят. Резултатът (изразен шахматно) ли?- Червената армия води (с кон и пешка и вповече). Факт.

    ПС
    А ако някой знае какво е да имаш пешка в повече... А кон?
Новини по държави: