Отидете към основна версия

2 091 31

Египет: Отказваме разселването на палестинци в Синай

  • египет-
  • отказва-
  • разселване-
  • палестинци-
  • синай-
  • война-
  • конфликт-
  • граница-
  • газа-
  • израел

Границата между египетския Синайски полуостров и ивицата Газа е мястото на единственото преминаване от палестинската територия, която не се контролира от Израел

Снимкa: БГНЕС

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси каза в сряда, че милионите египтяни ще отхвърлят принудителното разселване на палестинци в Синай, добавяйки, че всеки подобен ход ще превърне полуострова в база за атаки срещу Израел.

Ивицата Газа на практика е под израелски контрол и вместо това палестинците могат да бъдат преместени в израелската пустиня Негев, "докато се справят с екстремистите", каза Сиси на съвместна пресконференция в Кайро с германския канцлер Олаф Шолц.

Границата между египетския Синайски полуостров и ивицата Газа е мястото на единственото преминаване от палестинската територия, която не се контролира от Израел.

Безпрецедентното бомбардиране и обсада на Газа от Израел, насочени към бойците на Хамас, които контролират ивицата, породи опасения, че нейните 2,3 милиона жители могат да бъдат принудени да се насочат на юг към Синай.

"Това, което се случва сега в Газа, е опит да бъдат принудени цивилни жители да приемат бежанци и мигранти в Египет, което не трябва да се приема", каза Сиси.

"Египет отхвърля всеки опит за разрешаване на палестинския въпрос с военни средства или чрез принудително изселване на палестинци от тяхната земя, което би станало за сметка на страните от региона", каза той.

Сиси каза, че египетският народ ще "излезе и ще протестира с милиони... ако бъде призован да го направи" срещу всяко изселване на жителите на Газа към Синай.

Позовавайки се на египетската позиция, служителят на Хамас Осама Хамдан призова "за сплотяване около тази позиция и подкрепата ѝ на народно и арабско официално ниво, защото това представлява истинска защита за нашия палестински народ" на пресконференция в Бейрут.

Египет се опасява от несигурността близо до границата си с Газа в североизточната част на Синай, където се изправи пред ислямистки бунт преди десетилетие.

Всяко прехвърляне на палестинци в Синай би означавало, "че ние преместваме идеята за съпротива, за битка от ивицата Газа към Синай и така Синай ще стане база за започване на операции срещу Израел", каза Сиси.

Йордания, която граничи с окупирания от Израел Западен бряг и пое повечето от палестинците, избягали или прогонени от домовете си след създаването на държавата Израел, също предупреди палестинците да не бъдат принудени да напуснат земята си.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини