Отидете към основна версия

3 211 86

Реджеп Ердоган: Турция няма проблем с Израел, но никога няма да одобри тези зверства

  • турция-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • палестина-
  • реджеп ердоган

Силният човек в Анкара посочи, че макар целият Запад да смята "Хамас" за терористична организация, Турция не споделя същото мнение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нямаме проблем с държавата Израел, но никога не сме одобрявали и няма да одобрим зверствата, извършвани от Израел, и начина, по който той действа като групировка, а не като държава, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР), цитирано от турските медии. По думите му Израел днес може да си позволи да се държи като групировка, защото "Западът му дължи много", съобщава БТА.

Ердоган посочи, че макар целият Запад да смята "Хамас" за терористична организация, Турция не споделя същото мнение.

"Хей, Израел, ти можеш да бъдеш групировка. Западът ти дължи много. Но Турция не ти дължи нищо. Хамас не е терористична групировка, тя е организация, която води борба за защита на земите и гражданите си", каза Ердоган.

Турският президент подчерта, че Турция винаги е гледала на палестинския въпрос преди всичко от човешка гледна точка.

"От 7 октомври насам сме полагали и полагаме всички усилия, за да предотвратим по-нататъшното разрастване на кризата", каза още той, допълвайки, че Турция е изпратила общо осем самолета на летище "Ел Ариш" в Египет, натоварени с медицински и хуманитарни материали, за да посрещне до известна степен нуждите на населението на Газа, и е изпратила 25 души медицински персонал за лечение на ранените.

"Също така ясно заявихме, че никога няма да оправдаем действия, насочени срещу цивилни, включително израелски граждани, независимо кой ги извършва. Поддържаме тази принципна позиция и днес, както и вчера", посочи той.

"Нямаме проблем с държавата Израел, но никога не сме одобрявали и няма да одобрим зверствата, извършвани от Израел, и начина, по който той действа като групировка, а не като държава. От 7 октомври Израел извършва едно от най-кървавите, отвратителни и брутални нападения в историята срещу невинни хора в Газа. Почти половината от убитите при израелските атаки срещу Газа са деца, а останалата половина са техните майки и възрастни членове на семейството", заяви Ердоган пред депутатите от своята партия.

Според него действията на Израел показват, че не става въпрос за самоотбрана, а за "жестокост, насочена към извършване на умишлено престъпление срещу човечеството".

"Няма да намерите друга държава или армия в света, която денем и нощем бомбардира градове с военните си самолети, за да убива само деца, която подпалва болници, места за поклонение, училища, пазари, сгради и улици и която извършва този нечовешки акт със своите танкове, артилерия и оръжия", каза турският лидер.

Според него Турция е имала добри намерения по отношение на Израел, но израелският премиер Бенямин Нетаняху е злоупотребил с тях. Ердоган каза също, че няма да отиде в Израел, както бе планирано по-рано.

"Сълзите, проливани за Израел от западните сили, които си затварят очите пред жестокостите в Газа, не са нищо друго освен връх на безчестието. Най-конкретният израз на това лицемерие е, че тези, които едва вчера вдигнаха на крак света заради жертвите във войната в Украйна, сега си затварят очите за явното клане в Газа", заяви той, цитиран от сайта Хаберлер.

Турският президент посочи, че е натъжен от „неспособността“ на ООН да постигне съгласие по резолюция за бомбардировките на Израел в ивицата Газа и да призове за хуманитарно прекратяване на огъня. Ердоган призова за реформа на ООН, като заяви, че Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран и да стане по-приобщаващ, предаде Ройтерс.

Турският президент каза, че „играчите извън региона трябва да спрат да наливат масло в огъня в подкрепа на Израел“. Той призова световните сили да окажат натиск върху израелското правителство да спре атаките.

"Докато в Газа продължават да умират цивилни, никой кораб и никой самолет, изпратен в региона, никое политическо шоу няма да донесе мир", подчерта турският президент, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер.

Според турския президент мюсюлманските страни трябва да действат заедно за прекратяване на огъня и за постигане на траен мир. Ердоган каза също, че Турция е готова да бъде гарант на палестинската страна и призова за организиране на международна мирна конференция за конфликта между Израел и палестинците, в която да участват всички влиятелни фактори в региона.

"Турция никога няма да се въздържи да поеме отговорност, за да проправи пътя към траен мир", каза той, добавяйки, че предложението на Турция за уреждането на проблема с помощта на държави гарантки е "най-конкретният, най-последователният и най-ефективният метод за постигане на реалистично решение на въпроса поне в краткосрочен и средносрочен план".

Приканваме страните, които имат добра воля и желание в това отношение, да оценят нашето предложение възможно най-скоро, да предприемат конкретни стъпки и да отворят вратите към мира, допълни той.

Според него граничният пункт Рафах трябва да остане отворен за хуманитарна помощ.

"Израел не бива да възпрепятства доставката на достатъчно хуманитарна помощ за населението на Газа, разчистването на руините, възстановяването на инфраструктурата на града - от водоснабдяването до енергетиката, бързото изграждане на временни убежища и полеви болници", каза Ердоган.

Турският лидер възрази и срещу това, което нарече "заселнически тероризъм" в Западния бряг, особено в Рамала, който по думите му продължава от години и "трябва да бъде прекратен възможно най-скоро".

"Никаква концепция не може да прикрие престъпленията на тези окупатори, които узурпират домовете и земите на палестинците, взимат оръжие и убиват цивилни, когато им хрумне, и го правят с подкрепата на израелските сили за сигурност. Точно както терористите сa окачествявани като терористи, така и крадците, предрешили се като заселници или облечени във военно-полицейски униформи, трябва да бъдат наречени крадци, а убийците - убийци и докато това не стане, мирът няма и не може да настъпи в региона", заяви турският президент.

"За да се предотврати разпространението на войната, всички участници трябва да действат отговорно, а силите, които не са от региона, трябва да спрат да наливат масло в огъня в името на солидарността с Израел. Приканвам всички разумни и съвестни държави да окажат натиск върху правителството на Нетеняху, за да се върне държавата Израел към здравия разум", посочи още той.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: