Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 19:27 1 580 5

Срещу инфлацията! Централната банка на Турция отново повиши основния лихвен процент

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • лира-
  • инфлация

Комисията по паричната политика на Централната банка на Турция реши да продължи процеса на затягане на паричната политика, за да установи курс на дезинфлация възможно най-скоро

Срещу инфлацията! Централната банка на Турция отново повиши основния лихвен процент  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Централната банка на Турция повиши днес основния си лихвен процент с още 500 базисни пункта до 35%, предаде Анадолската агенция за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

В пет последователни заседания за паричната политика банката постепенно повишава лихвения процент, известен още като лихвен процент за едноседмичен репо-аукцион, от 8,5% през май до 35% този месец. В проучване, което Анадолската агенция направи тази седмица, също се прогнозираше увеличение от 500 базисни пункта от банката.

„Комисията по паричната политика на Централната банка на Турция реши да продължи процеса на затягане на паричната политика, за да установи курс на дезинфлация възможно най-скоро“, подчертаха от банката.

Комисията също така подчерта, че ще продължи да взема решения за „количествено затягане“ и „селективно затягане на кредитирането“ в подкрепа на паричната политика на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еми то

    10 0 Отговор
    Турците с тези изявления против Израел може да им се вдигнат цените още
  • 2 Няма как да пребориш 85% инфлация

    6 5 Отговор
    с 35% лихва - който в момента взема кредити в Туция да купува реални авоари е на чиста печалба от 40%
  • 3 Тончо

    1 5 Отговор
    Турците от йероглифи са почнали на английски ли да пишат вече? Гледам пише closing и change все английски неща.
    Явно Ататюрк ги е поанглийчил. Аз щото съм арабист и искам да изучавам отоманския йероглиф, за да криптирам с него нецензурирани съобщения в мрежата заблуждавайки дебнещия на всяка крачка Ai
  • 4 бг домакин

    3 2 Отговор
    Аз борим инфлацията с покупки на стоки и складирам стоките
  • 5 ха ха

    2 6 Отговор
    Ердо е голем!
Новини по държави: