Отидете към основна версия

1 920 54

Реджеп Ердоган към папа Франциск: Израелските атаки срещу Газа са еквивалент на масовo убийствo

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • газа-
  • израел-
  • папа франциск

Преди ден Ердоган призова за незабавно прекратяване на огъня и каза, че Израел може да смята Хамас за терористична организация заедно със Запада, но Турция е на друго мнение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Реджеп Тайип Ердоган каза в телефонен разговор с папа Франциск в четвъртък, че израелските атаки срещу Ивицата Газа представляват масово убийство и че последвалото мълчание от страна на международната общност е "срамно", цитира думите му турската президентска канцелария, пише БТА.

Ердоган каза, че всички страни трябва да се обявят срещу хуманитарната криза в региона, се казва в съобщение на пресслужбата на турския лидер, цитирано от Би Би Си.

Обаждането е станало сутринта по желание на Ердоган, се казва в изявление на пресслужбата на Ватикана.

"Папата изрази болката си от случващото се и потвърди позицията на Светия престол, който се надява да се постигне решение за две държави, както и признаване на специалния статут на град Йерусалим", добави говорителят на папа Франциск.

В четвъртък президентът Ердоган каза, че не трябва да се очаква Турция да мълчи пред лицето на насилието в Газа.

Говорейки в Анкара, Ердоган каза, че в очите на Турция няма разлика между жителите на Газа, палестинците, израелците и сирийските деца. Той каза още, че Турция ще засили усилията си заедно с Египет за доставяне на хуманитарна помощ в Газа.

Преди ден Ердоган призова за незабавно прекратяване на огъня и каза, че Израел "може да смята Хамас за терористична организация заедно със Запада", но Турция е на друго мнение. "Хамас не е терористична организация, това е група муджахидини, защитаващи своите земи", каза той пред турския парламент.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: