Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 17:23 1 900 54

Реджеп Ердоган към папа Франциск: Израелските атаки срещу Газа са еквивалент на масовo убийствo

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • газа-
  • израел-
  • папа франциск

Преди ден Ердоган призова за незабавно прекратяване на огъня и каза, че Израел може да смята Хамас за терористична организация заедно със Запада, но Турция е на друго мнение

Реджеп Ердоган към папа Франциск: Израелските атаки срещу Газа са еквивалент на масовo убийствo - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Реджеп Тайип Ердоган каза в телефонен разговор с папа Франциск в четвъртък, че израелските атаки срещу Ивицата Газа представляват масово убийство и че последвалото мълчание от страна на международната общност е "срамно", цитира думите му турската президентска канцелария, пише БТА.

Ердоган каза, че всички страни трябва да се обявят срещу хуманитарната криза в региона, се казва в съобщение на пресслужбата на турския лидер, цитирано от Би Би Си.

Обаждането е станало сутринта по желание на Ердоган, се казва в изявление на пресслужбата на Ватикана.

"Папата изрази болката си от случващото се и потвърди позицията на Светия престол, който се надява да се постигне решение за две държави, както и признаване на специалния статут на град Йерусалим", добави говорителят на папа Франциск.

В четвъртък президентът Ердоган каза, че не трябва да се очаква Турция да мълчи пред лицето на насилието в Газа.

Говорейки в Анкара, Ердоган каза, че в очите на Турция няма разлика между жителите на Газа, палестинците, израелците и сирийските деца. Той каза още, че Турция ще засили усилията си заедно с Египет за доставяне на хуманитарна помощ в Газа.

Преди ден Ердоган призова за незабавно прекратяване на огъня и каза, че Израел "може да смята Хамас за терористична организация заедно със Запада", но Турция е на друго мнение. "Хамас не е терористична организация, това е група муджахидини, защитаващи своите земи", каза той пред турския парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама то

    22 5 Отговор
    Е демократично юдейска убийство! Всички демократи убиват демократично.
  • 2 Гай Турий

    37 6 Отговор
    Ре-чеп винаги е наричал евреите с истинските им имена, че са убийци на мюсюлманите. И е прав. Не им цепи басма, като нашите мекотели и продажния тохар. Имат си имперски интереси, а не робски слугинаж.

    Коментиран от #6

  • 3 Браво на Еедоган

    28 5 Отговор
    каквото на сърцето , това на устата!
    за разлика от нашите политици....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 студентите

    29 7 Отговор
    в САЩ и Канада вече няколко дни излизат на протести срещу Израел. Заплахите да бъдат изгонени от университетите не ги спират и младите хора стават все повече. Освен студентите, в Европа протестират всякакви хора.
    Все повече държавни глави откровенно заявяват, че действията на Израел започват да се доближават до откровен геноцид. Разпространяват се снимки от сателите на Газа преди и сега. Гледката на изравнение със земята улици е повече от покрътителна. Бройката на жертвите и ранените вече стана твърде голяма (над 7000 загинали и около 18000 ранени).
    Нищо чудно всички вярващи хора (независимо от вярата им), за които човешкия живот е ценен да се обединят в оценките и реакциите си към Израел.

    Коментиран от #13

  • 6 Атина Палада

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гай Турий":

    Били са Империя! Нормално е да има нещо имперско заложено в тях.. Виж, че унгарците също проявяват имперското.. Не се подчиняват... Руските танкове през 58-ма в Унгария, виждаш и сега как Унгария не се подчинява!
    Докато "слугинажа" е заложен в българите....вековните робства - от Византия, Османската империя... оказват влияние...

    Коментиран от #8, #10, #21

  • 7 Даа!

    25 5 Отговор
    Мъж,държавник с топки от желязо.Не цепи басма на никой.За него " висшестоящи авторитети" не съществуват.
  • 8 не е само това

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Атина Палада":

    в България винаги са живеели добре плазмодиите, които се натягат на Големия брат, който и да е той.
    Това е манталитета на подмазвача и слугата, не зависи толкова от робството и други народи са били подтиснати, ама там няма толкова слугинаж. Просто, никой и никога не е възпитавал тези хора, че имат чест и достоинство. Това за тия хора не са ценности, а някакви думи. Деца на номенклуратура, какво да искаш от тях! Гледали са как родителите им са се подлагали, сега е техен ред. Цялата им гордост е, че са успяли да откраднат и да се облажат повече от предците си.
  • 9 Ризата

    4 5 Отговор
    Бай режеп русофилитехаймасци ти благодарят за позицията ся няма да връщат Константинопол ама ако кажеш или направиш нещо където не им харесва са го върнали на секунда
  • 10 На вас

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Атина Палада":

    може и да ви оказват чорбаджи !Но моя прапрадядо е един от опълченците на Шипка ,така ,че не обобщавай ами си гледай кочинката!

    Коментиран от #14, #41, #46

  • 11 КГБ

    7 20 Отговор
    Реджеб Ердоган е нагъл! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са и какво правят фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.

    Коментиран от #17, #22

  • 12 да де

    6 8 Отговор
    Не че нещо, но ако Светия Отец беше попитал Падишаха за кюрдите какво ли щеше да му отговори.

    Коментиран от #20

  • 13 така е

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "студентите":

    Светът буквално ври и кипи. Лицемерието на Запада лъсна в цялата си озъбена грозота. Такова жестоко безумие сякаш изглеждаше невъзможно в 21 век и широко прокламираните човешки права и свободи на уж цивилизования свят, към който Израел претендираше да принадлежи. След всичко на което станахме свидетели кой нормален човек ще повярва, че лакардиите на САЩ и ЕС за хуманност и равенство? Кой може да се чувства сигурен в западния свят, който откровено поддържа фашизма? Прав беше Оруел - ботуш върху човешкото лице, това е настоящето ни, не бъдещето ни.

    Коментиран от #19

  • 14 Атина Палада

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "На вас":

    Значи е бил терорист като Хамас, щом е защитавал земята си..
  • 15 Мне, не позна

    4 6 Отговор
    Тоя превърна Света София в джамия.

    Коментиран от #42

  • 16 Палестинофил

    4 4 Отговор
    Всичко ще бъде Газа
    Хан Ювиги каза
  • 17 абе

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "КГБ":

    твоят Израел погуби над 7000 човека като над 2500 от тях са деца. Ранени са над 18000. И всичко това, за да покаже мускули, но иначе удобно се разсея докато 400 бойци на Хамас навлизаха в кибуците. Айде стига, дори да допуснем, че не се расеяха умишлено, за да има повечко жертви, които да им разържат ръцете за сегашния геноцид, то съотношението е недвусмислено 1400 срещу 7000. Ако любимците ти продължават с тези темпове, то освен че ще си заработят война с арабите, ще изгубят и малкото останали хора, които им съчувстват.
  • 18 Пич

    10 0 Отговор
    Интересно поведение имате ! Разделили сте се като агитки на футболен мач , и се надвиквате. А там умират хора !!! Макар и , не и невинни!!! Виновни са и двете страни , има и невинни жертви и от двете страни. Виновни са в устойчива тъпотия ! Правят едно и също , и очакват различни резултати. Трябва да седнат като големи хора , и да измислят справедливо решение , устройстващо и двете страни !!!
  • 19 Смех в блатото

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "така е":

    Света ври и кипи, а средновековните терористи ще си останат средновековни терористи :)
  • 20 Атина Палада

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "да де":

    На вас колко пъти ще ви се пише каква е разликата между палестинците и кюрдите?
    Едните защитават земята си, която е окупирана от външни сили (Израел) а другите (кюрдите) воюват да заграбят нечия чужда територия за да си създадат държава.
    Кой е терориста тук, си направи извода сам!

    Коментиран от #24, #43

  • 21 Хаберий

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Атина Палада":

    България е владеела света векове наред преди Борис да ни нахендри продажната мекушава гръцка религия - като ти ударят едната буза, подай си и другата. Говоря за Хон-Българската империя властваща в цяла Европа и Азия векове наред, особено при Атила, когато сме създали и назовали всички днешни държави и сме назовали повечето им големи градове и столици.
    Така че с робския дух донякъде. Останал е у малодушните комплексари и прости лакоми рушветчии. Има и горди достойни българи, на които точно мръсните жидове им спъват пътя към властта.

    Коментиран от #25, #26

  • 22 Атина Палада

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "КГБ":

    Кога Хамас са влезли в Израел? Кога Хамас са изстрелвали ракетите (английско производство, кой ли ги е снабди с тези английски ракети?!) на Израелска земя?

    Коментиран от #23

  • 23 Препоръка

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Атина Палада":

    Ако не знаеш нищо не се напъвай.

    Коментиран от #29

  • 24 Хаберий

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Атина Палада":

    Ти се оказваш много неук. Кюрдите точно от хилядолетия наред, клон от древната българска нация, си живеят в тези земи. Хиляди години преди османците да се довлачат до Мала Азия. Като се пишеш с този гръцки ник, прочети или си спомни за Ксенофонт в Анабасис и кардухите (днешните кюрди). И не пиши глупости, недоучен си.

    Коментиран от #28

  • 25 Атина Палада

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хаберий":

    Това не е точно така.. Българите са най - древната цивилизация в Европа, когато са имали държава англетата са били по землянките:))) но като Имперска Империя България не е била. Не е заложено в българите да бъдат империалисти...
    Така мисля аз.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 единственото

    5 1 Отговор
    правилно решение в момента е да се спрат всякакви обстрелвания и ескалация на конфликта. Прекалено много хора загинаха за има няма 20 дена. Това трябва да спре!
    Надявам се, тия дето се пишат президенти на велики сили да натиснат по своите канали и двете страни. Не е нужно да се пролива още кръв по тези земи! Правото на Израел да реагира не може да означава право да затрие палестинците.
    Не са нужни изявления, нужни са действия в посока на урегулиране на конфликта. Иска ми се да вярвам, че ще се намерят политици, способни да понесат отговорността да бъдат такива в трудни моменти за света.

    Коментиран от #30

  • 28 Атина Палада

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хаберий":

    Но не са имали държава. А сега воюват за територии за създаване на тяхна държава..
    Но ако трябва да изкажа моето лично мнение... То е, че би трябвало световната общност да създаде държава на този народ... Как създаде на евреите... Така може и за кюрдския народ... Това е мнението ми...

    Коментиран от #35

  • 29 Атина Палада

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Препоръка":

    Точно защото не зная, затова питам... Кога? Ако ти знаеш, отговори ми... Къде точно паднаха изстреляните ракети от Хамас.

    Коментиран от #31

  • 30 КГБ

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "единственото":

    Късно е. Мандалото хлопна. Нещата са зловещи! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.
  • 31 Препоръка

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Атина Палада":

    Аз днес вече ти отговорих на последния въпрос, тъй че е ясно защо си тук.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Препоръка":

    Не, не си ми отговарял! Аз поне не съм видяла отговора! Отговори ми сега! Кога? Точно, ясно и кратко!
  • 34 стоян

    0 6 Отговор
    Ердуган само може да лае като куче край каруца но коня не му обръща внимание -думи за пред раята - а избиването от мюслюманските терористи на 1400 евреи единично убийство ли му казва а избиването на терористите масово му казва
  • 35 Хаберий

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Атина Палада":

    Да ти обясня накратко и по-подробно: държавата на евреите беше създадена с договорка и с хитър ход на Сталин. До 1948 г. САЩ и еврейското им ционистко лоби, начело с банкерския конгломерат Ротшилд- Морган-Шифт и сие трасираха всякакви подли ходове за да се настанят с измислена еврейска държава (Нова Хазария) в територията на СССР, днешни Крим, Херсонска област, Донбас, Кубанския край... Дори самите Ротшилди са в идеологическата основа, ресурсна организация и провеждане на ВОСР под водачеството на Троцки и с пригаждането на полуруснака Ленин за руска фасада. След победата на Октомври, навлизат в разорената държава със своите фирми с програмата Джойнт, с цел поробването й по начина, по който поробиха днес т.н. Украйна. И те създадоха тогава изкуствената съветска република Украйна. В помощта на Рузвелт и Чърчил за Сталин в Отечествената война те заложиха, той да им се отплати след победата със създаване на еврейска държава в Крим. За да избегне това в трите конференции и най-накрая след войната Сталин успява да отклони жидоянкините мераци с варианта на евреите да им бъде предоставена земя в палестинските територии, уж техни древни земи, тогава подвластни на Великобритания. През ООН прекарват тоя вариант и накрая през 1948 г. отдават парче земя в Палестина, където евреите да си създадат Израел. И т.н. сещаш се какво стана след това - само войни и еврейски погроми над палестинци и араби, геноцид. Като им подадеш малкия си пръст, те те заграбват до рамото и вр

    Коментиран от #36, #51

  • 36 Атина Палада

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Хаберий":

    Толкова писане))) а няма смисъл от толкова обяснения.. Накратко.... Палестина е била колония на Британската империя... През 1947 г разделят територията на две. Едната половина за евреите (Израел) другата за арабите...
    Да, обаче евреите окупират и територии от частта на арабите... И от тогава мира няма.....Палестина е окупирана... А Хамас, които наричате терористи се борят на своята си земя за защитата й.... Не са отишли на територията на Израел...

    Коментиран от #37, #44

  • 37 Хаберий

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Атина Палада":

    Като не четеш подробно и повече, така пак ще си останеш неук. Следствието всички го знаят, но причините не, и ти също, както изглежда. Айде чао, че ми омръзна да те уча. Опять двойка.
  • 38 патаран

    2 3 Отговор
    Е той що ходи на папа нали у мюсолманин трябва на ходжа да ходи

    Коментиран от #39

  • 39 Ганьо

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "патаран":

    Ходжа не целува ръка на ционисти...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тоест ти си потомък

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "На вас":

    На български башибозук.
  • 42 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мне, не позна":

    Сега пък , този "демагог и зъл турски диктатор " утре реши да каже, че съблича политическия си "редингот" и решава да наметне кафтана на последния халиф на Исляма , който стои заключен в сейфовете на "дълбоката" Турция и решава да обяви Световен "Джихад" срещу Израел ...тогава светът как ще спре 2 милиарда вече автентични джихадисти !!?...Не фалшивите и самообявили се марионетни джихадисти главорези и изнасилвачи на Цру ,Сащ и колективния запад , с оранжевите комбенезони , рекламирани и лансирани с най модерни Холивудски ефекти !... А наистина истински джихад на всички ислямски държави с всички легитимни и общоприети международни правила и споразумения ...едновременно обявили война на Израел , на израелския геноцид ,на всички прокси терористи от рода на Хамас, Идил, Алкаида,Хизбуллах и прочие...в защита на палестинското цивилно население !?....Какво ще стане ??....Байдън Ядренна война ли ще започне ?... Или пък ще започне тотални финансови и икономически санкции срещу възродения Ислямски Халифат ??!....!
  • 43 Изумен

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Атина Палада":

    Изумен съм от незнанието ви... кюрдите живеят и обитават тези земи от над 4000години.. каква чужда територия? България през робството за 500 години да не би да е била чужда територия за българите? Пълни простотии и промивки говорите!

    Коментиран от #47, #48, #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 атакааа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "На вас":

    Кой твоя дедо бре, че и моя пра дедко се е търкалял с камънье трупе и дръва с отоманците. Кажи му името.
  • 47 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Изумен":

    Изумен съм от зомбираните коментатори ! Кюрдите са умен и борбен народ ! Те са потомци на легендарния Селяхатин Еюби известен на вас като Саладин, който прогони кръстоносците от Йерусалим ! Кюрдите са най вярната на своята религия етнос в ислямския свят и по време на империята са били водещи просветители и разпространители на исляма и носят гени на рода на пророка Мохаммед ! Те са близо 20милиона в многонационалната Република Турция и са едни от най отявлените турски националисти !...Само продажните атеисти и марксисти от ПКК са склонни да слугуват на евангелистски кръстоносци и еврейски ционисти и всички останали, са все още авангардът на ислямската религия в близкия изток и имат обет да са винаги рамо до рамо с турците до Апокалипсиса(до къямета) !!!... Така че , не харчете зехира си напразно в защита на ПКК, защото те са обречени и ще ги има докато ги финансират господарите им от Сащ и цялата туркофобска европейска параноя в Европа !!! Аскерът ги изтребва един по един по списък съставен от Хакан Фидан и екипа му когато беше началника на турския МИТ !...
    Вицепрезидент Джевдет Йълмаз - кюрдин от Бингьол

    Министър на външните работи Хакан Фидан - кюрдин от Ван

    Министър на отбраната Яшар Гюлер, бивш началник на турския генерален щаб - кюрдин от Ардахан

    Министър на финансите и на хазната Мехмет Шимшек - кюрдин от Батман

    Министър на труда и социалната сигурност е Ведат Ъшъкхан - кюрдин от Мардин

    Една трета от кабинета на Ердоган са чистокръ
  • 48 абе

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Изумен":

    Значи ли че по тази логика трябва да се вземем територията поне от Златния век на Симеон ?
    Понеже са си наши
  • 49 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Изумен":

    Кюрдите управляват Турция !... За какво им трябва проамерикански марионетен кюрдистан ?!... Да не са идиоти ?!....
  • 50 КГБ

    1 1 Отговор
    Нещата са зловещи! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.
  • 51 Департ

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хаберий":

    А бе за Сталин нищо не знаете.
    СССРто е създало еврейска област много преди англичаните да обещаят на еврейте че ще им създадът държавичка на арабската територия.
    Кой е колил и бесил по него време там добре знаете.

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хаберий

    1 0 Отговор
    Биробиджан е уж свободна и доброволна територия, тип аберацио иктус и ритане в тъча на джафутите в СССР. Мека форма на доброволно заточение в Далечния Изток, и там на никому нищо лошо.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: