Отидете към основна версия

2 037 27

Малта е домакин на нови преговори за Украйна

  • малта-
  • преговори-
  • украйна-
  • русия

Русия не участва в срещата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малта днес и утре е домакин на нови преговори за Украйна, на които няма да присъства Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е трета подобна сесия. В нея ще участват представители на 50 страни. Срещата следва подобни срещи, проведени през лятото в Джеда и в Копенхаген.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се надява, че срещата в Малта ще му осигури подкрепа за неговия план в 10 точки за край на войната, разразила се след руската инвазия през февруари 2022 г.

В списъка с участниците има и представители на Турция, Бразилия, Индия и Южна Африка, които са запазили връзките си с Русия.

Планът на Зеленски за мир призовава Русия да изтегли всичките си войски извън международно признатите граници на Украйна. Но Русия, която обяви анексирането на четири руски района през септември 2022 г., а именно Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област плюс анексията на Крим през 2014 г. - отхвърля всякакво уреждане на конфликта, което ще означава отстъпване на тези територии.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че стъпки като срещата в Малта нямат абсолютно никакво бъдеще и са просто контрапродуктивни. Тя определи срещата като дълбоко пристрастна и антируска, нямаща нищо общо с едно мирно уреждане на украинската криза.

Организаторите на проявата се надяват на приемане на обща декларация, след като предишните две срещи приключиха без подобен документ.

Сред участниците са САЩ, ЕС, Великобритания и др. Китай не е потвърдил присъствието си.

Представители на разнородни страни като Австралия, Бахрейн, Чили, Грузия, Япония, Кувейт, Мексико, Катар и Тайланд също са очаквани, някои чрез видеовръзка.

Разговорите ще са фокусирани върху пет области - хранителната сигурност, ядрената сигурност, хуманитарни въпроси, възстановяването на териториалната цялост на Украйна и енергийната сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.

Свързани новини