Отидете към основна версия

5 698 102

Авдеевка – каква е разликата с Бахмут

  • бесарабски фронт-
  • бахмут-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Следващите три седмици може да бъдат решаващи за Авдеевка

Снимка: БГНЕС/ EPA

Много хора правят сравнения между настъплението на РОВ (руските окупационни войски) край Авдеевка с настъплението миналата година край Бахмут. Но аз смятам, че това не е правилно по редица причини. Да, в момента РОВ край Авдеевка, както и при Бахмут, се опитват да упражняват натиск по фланговете, а в зависимост от това, че са изгубили значителен брой техника, преминаха към преобладаващо използване на пехота. Но въпреки че е основен укрепен район, Авдеевка има и редица уязвимости в сравнение с Бахмут. Например разполага само с една логистична артерия на запад от града – 0542. Да, освен нея там има и десетки черни пътища, но при влошаване на времето те ще станат труднопроходими и няма да могат да бъдат използвани като основни пътища за доставки. В Бахмут дори когато боевете се водеха от дясната страна на жп линията, беше запазен контролът върху двете пътни артерии - 0506 и 0504, без да се смятат черните пътища между тях.

В Авдеевка 0542 е логистика в зона с повишен риск, при това основна, което затруднява отбраната с наличието на допълнителни рискове. Освен това в настъплението срещу Авдеевка РОВ използваха тактиката за пробив, използвана при Угледар, което не се случи край Бахмут. Благодарение на тази самоубийствена тактика Авдеевка веше превъзхожда Угледар и Бахмут по брой на унищожена жива сила и техника за почти три седмици. А на това трябва да се обърне особено внимание.

Работата е там, че след неуспеха на първата вълна/ешелон на 10 октомври командването на РОВ разпореди да се изтегли всичко, което е на разположение, към Авдеевка. А това "всичко" към днешна дата вече са части на поне 3 генералщабни армии. Три общовойскови армии вече участват в настъплението към малкия град Авдеевка с площ под 30 кв. км и фронтова линия от около 30 км. 8-ма ОВА, 2-ра ОВА, 41-ва ОВА. Освен това в настъплението вече са включени или се подготвят допълнително „Щорм Z”, ТрВ, БАРС. Това означава, че към днешна дата натискът върху Авдеевка, броят на единиците площ/дължина на фронта надхвърля многократно това, което видяхме преди година и ден след ден в продължение на 10 месеца край Бахмут. По същия начин, що се отнася до понесените от РОВ загубите, това е просто непрекъсната утилизация. Но човек трябва да бъде реалист и да разбере, че всяка защита макар и с времето, но може да бъде пробита. По същия начин всяка укрепена зона, с течение на времето може да бъде разбита.

Въпросът е само в това какъв ресурс е готово да изгуби за това командването на РОВ, особено като се има предвид, че по отношение на техниката вече има проява на изтощение, но не и по отношение на хората. От друга страна, да се разчита единствено на човешкия ресурс, за да се обкръжи Авдеевка, не е възможно, тъй като трябва да се отчита не само площта на самия град, но и загражденията на север и юг.

По същество Авдеевка се превръща в огромен срам за РОВ, дори още по-голям, отколкото Бахмут, и ако всяко друго командване би било възпрепятствано от този факт, за да не влоши собственото си положение и да не жертва още хиляди и десетки хиляди животи на своите войници, за руското командване това е стимул да продължи с месомелачката, за да докаже, че могат... Следващите три седмици може да бъдат решаващи за Авдеевка, тъй като ще покажат ясно с какви ресурси е готово да оперира или по-точно да жертва командването на РОВ, за да постигне целите си.

Автор: Александър Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: