Отидете към основна версия

2 650 32

Борис Писториус: Трябва да свикнем с мисълта, че в Европа може да има война

  • борис писториус-
  • германия-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Всичко, което е било сбъркано за 30 години, съжалявам, че го казвам, не може да бъде компенсирано за 19 месеца, обеща министърът

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В интервю за германския телевизионен канал ZDF министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус призова за "нов манталитет“ на обществото на фона на острите кризи като тези в Украйна и в Близкия Изток, като предупреди за реална опасност от война в Европа.

Конфликтът в Близкия изток и войната в Украйна трябва да имат последствия и в германското общество, настоя Писториус. "Трябва да свикнем с мисълта, че в Европа може да има заплаха от война“, подчерта социалдемократът.

Германия трябва да може да се защити, това се отнася както за Бундесвера, така и за обществото: "Трябва да станем годни за война“, препоръча военният министър на Берлин. Той обаче увери, че ФРГ ще направи всичко в конфликта в Близкия Изток, за да гарантира, че няма се стигне до по-нататъшна ескалация.

Писториус отхвърли обвиненията, че федералното правителство реагира мудно на събитията в света, като припомни, че е създаден специален фонд за Бундесвера на стойност 100 милиарда евро, както и че са направени структурни промени. Той обаче призна, че германската армия е била пренебрегвана дълго време.

"Всичко, което е било сбъркано за 30 години, съжалявам, че го казвам, не може да бъде компенсирано за 19 месеца. Но Германия ще бъде в съвсем различна позиция до края на това десетилетие“, обеща министърът.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: