Отидете към основна версия

5 299 74

Светкавичен удар! Израелски танкове влязоха в град Газа

  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • ислямски джихад

Израелската армия проведе акцията след рязкото увеличаване от петък вечерта на нейните сухопътни операции в ивицата Газа, където от 7 октомври е във война с "Хамас"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски танкове навлязоха за кратко днес в квартал в покрайнините на град Газа и отцепиха в продължение на над един час основната пътна артерия, свързваща северната и източната част на едноименната палестинска територия, предаде Франс прес, като се позова на очевидци, пише БТА.

"Десетки танкове пристигнаха в район на квартал Аз Зейтун в ивицата Газа", разказаха те пред АФП. "Те прекъснаха пътя "Салахедин", свързващ северната и южната част на ивицата, и стреляха по всяко превозно средство, преминаващо по него", допълни един от очевидците.

Израелската армия проведе тази акция след рязкото увеличаване от петък вечерта на нейните сухопътни операции в ивицата Газа, където от 7 октомври е във война с "Хамас", след като палестинското ислямистко движение извърши безпрецедентна кървава атака в израелски градове и кибуци.

Разположен югоизточно от град Газа, Ал Зейтун с население от над 130 000 души в нормално време, е най-големият квартал на града, но секторите, които израелските танкове достигнаха днес са относително слабо населени, отбелязва агенцията.

Танковете, но също и израелската бойна авиация, обстрелваха пътя, свързващ северната и южната част на ивицата в продължение на около километър, оставяйки след това кратери от експлозиите по него, разказват очевидци пред Франс прес.

Израелските танкове бяха разгърнати в два сектора на пътя "Салахедин". Единият от тези сектори беше така нареченото "Кръстовище на мъчениците", разположено на 1,5 километра от границата в Израел. Другият сектор беше на около 2 километра от границата, посочва същият източник.

След малко повече от час израелските сили са се изтеглили по посока на границата, допълват очевидците. Според тях движението по пътя "Салахедин" е било възобновено след изтеглянето на танковете. Колите заобикаляли участъка, повреден от израелския обстрел.

Въоръженото крило на "Хамас" заяви, че е изстреляло противотанкови снаряди по посока на две бронирани машини на израелските сили, участвали в операцията.

Правителството на "Хамас", което контролира ивицата Газа, омаловажи чрез пресслужбата си значимостта на тази операция, като заяви, че израелската армия се опитва да представи фалшива картина на събитията, според която израелските военни са във вътрешността на ивицата Газа, въпреки че "ударите, нанасяни от съпротивата им пречат".

Десетки сгради, разположени западно от пътя "Салахедин", бяха вече разрушени от израелски бомбардировки в последните дни.

Израелски удари изравниха вчера със земята най-малко десет високи сгради в квартала Тал ал Хауа, в югозападната част на град Газа, предадоха журналисти на Франс прес.

Ударите също така повредиха в същия квартал сграда на болница. Става дума за онкологична клиника, финансирана от Турция, разказа пред Франс прес нейният директор Собхи Шейк.

Според властите на ивицата Газа над 8300 палестинци, основно цивилни, са били убити в анклава от началото на израелските бомбардировки по палестиската територия, извършвани в отговор на нападението на "Хамас" в Израел, при което, според израелските власти, са били убити 1400 души, припомня Франс прес.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.

Свързани новини