Отидете към основна версия

4 365 86

Time: Зимата носи на Украйна промяна на военната стратегия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • нато-
  • донбас-
  • крим

Източници, близки до президента на Украйна, твърдят, че Володимир Зеленски се чувства най-предаден от своите западни съюзници, тъй като те осигуряват средства не за да бъде спечелена войната, а за да може страната да оцелее в нея

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сериозни промени очакват Украйна през зимата. В Киев се планират сериозни кадрови размествания във висшето военно-политическо ръководство и промяна на военната стратегия, уверяват в редакцията на американското списание TIME.

Източници, близки до президента на Украйна, твърдят, че Володимир Зеленски се чувства най-предаден от своите западни съюзници, тъй като те осигуряват средства не за да бъде спечелена войната, а за да може страната да оцелее в нея. От своя страна Зеленски е решен да продължи да се бори, а "вярата му в окончателната победа на Украйна над Русия придоби форма, която тревожи някои от неговите съветници“, "непоклатима е“ и "граничи с месианство“.

"Той се самозаблуждава. Нямаме опции. Не печелим. Но опитайте да му кажете това", подчертава един от помощниците на президента пред редакцията.

В статията се отбелязва, че въпросът за примирието с Руската федерация е табу в президентската канцелария в Киев.

"За нас това би означавало да оставим тази рана отворена за бъдещите поколения. Може би това ще успокои някои хора в и извън страната ни, поне тези, които искат да преживеят това на всяка цена. Но за мен това е проблем, защото ние оставаме с тази експлозивна сила. Ние само ще забавим нейното взривяване“, цитира изданието думите на Зеленски. Той добавя, че внушаването на вярата на Запада, че Украйна може да победи, "отнема цялата сила и енергия“.

Събеседниците на изданието твърдят, че през зимата може да има кардинални промени във военната стратегия на Украйна и сериозни сътресения в екипа на президента. Предполага се, че поне един министър ще бъде изпратен в оставка, както и един от генералите, отговарящи за контраофанзивата, в "търсене на сметката за бавното движение на фронтовата линия“.

"Не вървим напред“, признава източник, близък до президента. Той подчертава, че някои командири на предната линия са започнали да отказват да изпълняват заповеди за атака.

"Те просто искат да седят в окопите и да държат линията. Но ние не можем да спечелим войната по този начин“, добави той.

Така в началото на октомври политическото ръководство на страната поиска да се проведе операция за деокупация на Горловка, Донецка област, но военните са отговорили с въпроса: С какво?

"Няма хора, няма оръжия. Къде са оръжията? Къде е артилерията? Къде са новобранците?“, задава въпрос един от украинските офицери.

Също така е възможно прекъсванията на тока да се повторят в Украйна тази зима. И ще предизвикат общественото недоволство от работата на украинските власти, се казва още в статията.

"Миналата година хората обвиняваха руснаците. Този път ще ни обвиняват, че не сме направили достатъчно, за да се подготвим“, обобщава събеседник на редакцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: