Отидете към основна версия

18 984 84

Визита на делегация от Крим. Украйна иска официално обяснение от Турция

  • украйна-
  • крим-
  • турция-
  • русия-
  • визита-
  • обяснение

Крим според международното право е част от територията на Украйна, временно окупирана от Русия

Снимка: Shutterstock

Украинското външно министерство поиска от Турция обяснение какво означава посещението в страната на делегация от Крим, пише "Европейская правда“.

Руснаците в сряда съобщиха за участието си в среща на Международната организация на обединените градове и местни власти и обявиха сключването на споразумение за побратимени отношения с общинския район Бейликдузу на турския град Истанбул.

"Ние приемаме тази ситуация с изключителна сериозност. Украинското външно министерство вече е поискало официални обяснения от турската страна относно статута на посещението на представители на руската окупационна администрация", се казва в коментар на представителя на украинското външно ведомство Олег Николенко във Facebook.

Той припомня на Анкара, че Крим според международното право е част от територията на Украйна, временно окупирана от Русия, а резолюциите на Общото събрание на ООН изискват страните да се въздържат от действия, които могат да поставят под въпрос статута на Крим, " особено чрез контакти с окупационните администрации“.

"Очакваме, че турските власти, които подкрепят териториалната цялост на Украйна, ще отговорят правилно на руската провокация и няма да допуснат повторението ѝ в бъдеще“, заключи Николенко.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч на срещата на върха на Кримската платформа миналата година подчерта, че краят на руската окупация на Крим е действително изискване на международното право и важен елемент от глобалната сигурност и стабилност, цитирана от Фокус.

Турските власти многократно са подчертавали, че не признават руската анексия на Крим и всичко, което руските власти правят там в нарушение на международното право.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: