Отидете към основна версия

7 902 81

Руски системи за противовъздушна отбрана срещу Израел

  • израел-
  • панцир-
  • сирия-
  • вагнер-
  • русия-
  • хизбула

На руската групировка "Вагнер", която действа в Сирия, е възложено да извърши доставката

Снимка: БГНЕС/ EPA

Wall Street Journal съобщава, позовавайки се на американски служители, че американското разузнаване може да е загрижено за възможна връзка между руската ЧВК "Вагнер" и ливанската групировка Хизбула, която се бие срещу Израел.

Въз основа на данните американските разузнавателни служби събраха данни, че частната армия "Вагнер" може да изпрати на Хизбула руската зенитно-ракетна система, известна като SA-22. В Русия тя се нарича "Панцир-S1" - система за противоракетна отбрана за противовъздушна отбрана.

САЩ разполагат с информация, че сирийският президент Башар Асад се е съгласил да предостави на ливанската групировка Хизбула система за противоракетна отбрана “Панцир”, пише De Re Militari.

На руската единица "Вагнер", която действа в Сирия, е възложено да извърши доставката. Не е ясно дали тя вече е доставена и колко близо е до доставката. Първоначално системата е била предоставена от Русия за използване от сирийското правителство.

Бойци на "Вагнер" и Хизбула от години действат в Сирия, където работят заедно с руските и сирийските въоръжени сили в подкрепа на режима на Асад срещу сирийската опозиция. Има данни за засилващо се сътрудничество между Хизбула и “Вагнер” в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 53 гласа.

Свързани новини