Отидете към основна версия

11 653 55

Странен момент в атаката на Хамас от 7 октомври

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • заложници

Бойците са се оказали с много повече заложници от планираното

Снимка: БГНЕС/ EPA

Това, което е странно в атаката на Хамас от 7 октомври, е, че въпреки нейният успех, не е имало план за действие при извънредни ситуации какво да се прави по-нататък, пише Middle East Eye, предаде De Re Militari.

Два източника казаха пред MEE, че Хамас планира да вземе не повече от 20-30 заложници и не очаква израелската дивизия в Газа да се разпадне.

Те твърдят, че Хамас не е планирал това:

- Първоначалният план на атаката, според няколко източника, е бил да се ударят военни цели и след това бързо да се изтеглят.

- Хамас искаше да направи живота на Нетаняху възможно най-труден и да получи възможността да се пазари за масово освобождаване на затворници.

- Въпреки че Хамас беше подготвен за война, той не очакваше атаката да провокира нещо повече от ограничени ответни удари по Ивицата Газа. „Ударът трябваше да бъде тактически, а не стратегически“, каза един от източниците.

- Хамас изпрати 1500 бойци, очаквайки повечето от тях да бъдат убити. „Някъде около 1400 бойци са се завърнали“, каза един източник.

- Източникът каза, че силите на Хамас неочаквано са продължили офанзивата си, атакувайки места, които не са били в първоначалния списък с цели, и са се оказали с много повече заложници от планираното.

- Хамас знаеше адресите на висшите командири на израелските сили. Знаеше местоположението на военните бази и контролно-пропускателните пунктове.

„Освен това се знаеше времето на смяната в казармите на дивизията в Газа в края на Йом Кипур. Атаката започна час след смяната. Много войници бяха изненадани.

„Планът беше да се атакува звеното в Газа, а не кибуца, тъй като намерението на “Касам” беше да залови войници и офицери, за да сложи край на пленническия бизнес“, каза източник, запознат с планирането на операцията.

„Броят на цивилните заложници беше резултат от поредица от събития, при които голям брой хора преминаха границата.“

- Хамас и свързаните с него бойци бяха свободни да пресекат определените линии и в продължение на няколко часа никой не контролираше ситуацията.

„Веднага щом това се случи, други сили, контрабандисти на оръжие, обикновени хора, престъпници се изсипаха през оградата и това беше клане. Ето защо 15 тайландски работници бяха отвлечени. Превърна се в пълен хаос“, добави източникът.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини