Отидете към основна версия

3 117 88

Специалният пратеник на Вашингтон: София няма да поставя нови условия за влизането на Северна Македония в ЕС

  • габриел ескобар-
  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски

Габриел Ескобар допълни, че трябва да се базираме на факти и на съществуващите задължения, за да гарантираме, че Скопие ще може да продължи напред в процеса на присъединяване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза пред „Гласът на Америка“, че България го е уверила, че няма да поставя нови условия за влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, пише БТА.

„Имах разговор с моите български колеги и те ме увериха, че нямат намерение да добавят още условия. Те искат да видят напредък по пътната карта, която вече е налице. Искаме да работим с всички страни, за да гарантираме, че тези условия са изпълнени“, каза Ескобар.

Той допълни, че трябва „да се базираме на факти и на съществуващите задължения, за да гарантираме, че Северна Македония ще може да продължи напред в процеса на присъединяване“.

Промените в основния закон на Северна Македония за вписване на българите в него е условие в преговорната рамка на страната, за да бъде проведена втората междуправителствена конференция и Северна Македония да започне да отваря преговорните глави по пътя към членство в ЕС.

Ескобар каза също, че няма информация за евентуални договорки във връзка с конституционните промени между правителството на Република Северна Македония и бившия премиер Никола Груевски, както твърди опозиционният лидер Християн Мицкоски.

В интервюто за "Гласът на Америка" Ескобар също така оцени, че предизвикателствата, свързани с върховенството на закона и корупцията, вероятно са най-големият проблем на Западните Балкани.

„Ние постоянно насърчаваме правителствата (на Западните Балкани) да направят повече, за да стимулират изпълнението на реформите и насърчаваме лидерите и в парламентите, и в правителствата, да покажат конкретни резултати в борбата с корупцията и в укрепването на институциите, които са в основата на върховенството на закона“, отбеляза още Ескобар.

Той каза също така, че в някои от страните от Западните Балкани движението в борбата с корупцията е твърде бавно, но САЩ са готови да сътрудничат на тези страни за ускоряване на процеса.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: