Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 19:33 2 446 5

Беглецът! Ще се завърне ли в родината Никола Груевски

  • никола груевски-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски-
  • стево пендаровски

Бившият премиер на Северна Македония, който избяга в Унгария, след като в Скопие срещу него бяха заведени няколко дела, продължава да бъде сред водещите теми в страната

Беглецът! Ще се завърне ли в родината Никола Груевски - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който избяга в Унгария, след като в Скопие срещу него бяха заведени няколко дела, продължава да бъде сред водещите теми в страната.

Темата за евентуалното му връщане в Северна Македония беше повдигната след епистоларен спор между настоящия председател на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и предшественика му Груевски. В интеврю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг” Мицкоски твърдеше, че Груевски готви "мръсна сделка", за да постигне мнозинство от две трети в парламента за конституционните промени, която предвижда освобождаване от наказателна отговорност на бившия премиер Груевски, така че той да се върне от Унгария и да помогне, чрез своите поддръжници във ВМРО-ДПМНЕ, конституционните промени да минат в парламента на страната. Груевски му отговори с поредица от публикации във Фейсбук профила си, отричайки тези твърдения и от своя страна обвинявайки Мицкоски в тайно сътрудничество и планове с бившия лидер на СДСМ Зоран Заев.

Че приетите само за ден в парламента промени в Наказателния кодекс се правят, за да бъде спасен Никола Груевски, твърдят и депутати от опозиционните албански партии Алтернатива, Беса и Демократично движение.

Попитан дали се правят опити Груевски да бъда върнат в Северна Македония в интервю за ТВ 21, което в цялост ще бъде излъчено тази вечер, министърът на външните работи Буяр Османи отрича подобни намерения.

„Има проблем, с който знам, че ще се злоупотреби и от политическа гледна точка, но от гледна точка на сигурността, да имаш бивш премиер, който е разполагал с цялата информация на държавата повече от 10 години, който сега се намира в друга държава, това не е разумно за никоя страна”, казва Османи.

Изявлението му веднага предизвика реакция от лидера на новосформираната партия Демократично движение Изет Маджити, който до скоро беше част от партията, от която Османи е издигнат - ДСИ. В изявление пред в. „Лайм“ Меджити, цитиран от медиите в Северна Македония, твърди, че изявлението на Османи е потвърждение на твърденията им, че висши представители на ДСИ са имали комуникация с Груевски в Будапеща и работят по завръщането му в страната.

„За съжаление подозренията, които като опозиция представихме в официалните ни профили във Фейсбук, където публично попитахме дали Буяр Османи е посетил Никола Груевски в Будапеща и в какво качество той е бил на тази среща, се потвърждават. Отговорите бяха дипломатични и неискрени. Лично аз смятах, че ДСИ се е разделила с режима на Никола Груевски през 2016 г., но за съжаление Буяр Османи днес доказа, че те поддържат тайна комуникация, помагат си и за пореден път доказаха, че работят за връщането на Груевски. Затова промениха Наказателния кодекс, затова говорят за закона за амнистията, правят го само за да послужи за връщането на Груевски“.

Според Османи най-добре е Груевски да бъде в Северна Македония заради съдебните процеси, които се водят срещу него, а целият шум около някаква комуникация с Груевски е заради страх в опозиционната партия.

„Мисля, че темата за Груевски е повече страх и паника, която произлиза от ВМРО-ДПМНЕ и ни се поднася като някакъв обществен въпрос. Това е някакво напрежение, което има в техните вътрешни отношения, които ние не знаем. И това е логиката, че понеже знаят, че имат проблем, смятат, че всички знаят за това. Това е напрежение и паника в опозиционната партия по отношение на психологическия образ на Груевски”, казва Османи в интервюто за ТВ 21.

Междити, от своя страна задава въпроса дали „Буяр Османи и други се готвят да върнат Никола Груевски в Скопие на 23 октомври”, датата на създаването на ВМРО.

"В момента, в който Никола Груевски влезе в Северна Македония, той влезе в затвора, за да излежи присъдата си", каза на пресконференция депутатът от СДСМ Дарко Каевски, коментирайки изказването на Буяр Османи, че би било най-добре Груевски да се върне в страната.

Преди дни, отново по ТВ 21 зам.-председателят на СДСМ и вицепремиер на страната Фатмир Битичи каза, че трябва има помирение, но не и прошка и амнистия за действията на бившия премиер Никола Груевски.

"Най-доброто помирение е, когато всеки носи отговорност за престъпленията си и няма, и не трябва да има компромис, за хора, които са нанесли сериозни щети на демокрацията, затова се водят дела и със сигурност трябва да се търси отговорност. За мен помирението може да бъде само на такива принципни основи, между политически субекти, между политици", категоричен беше по темата и министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски в интервю за телевизия Сител преди дни.

Междувременно на Фейсбук профила си Груевски често коментира различни проблеми, свързани със земеделието, икономиката, образованието в Северна Македония, а с последната си публикация честити държавния празник на страната „11 октомври, денят на въстанието срещу фашисткия окупатор на Македония през 1941 г.”


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    Хората са Различни Според мен Обикновените Северно Македонци са Различни има и Добри Между Тях

    Коментиран от #3

  • 2 ЦРУ

    1 8 Отговор
    Общността на необвързаните, Г 77, ОДКС, Юга, Ориента, БРИКС , ШОС, Арабската лига, Африканския съюз, Мюсюлманския свят, Латинския свят, Азия, Русия Китай Индия Бразилия Аржентина Мексико, Индонезия ЮАР, Нигерия АЛжир, Египет , Саудитска Арабия, Турция, Унгария, Сърбия, Босна, АСЕАН, това са все страни срещу ООН, срещу Запада, срещу Британския свят, срещу САЩ, срещу САЩ, срещу НАТО, срещу демокрациите, това е 1 към 8 където живеят само империалсти реваншисти, Остите на злото , ядрения химическия биолгически лазерен арсенал, геноцида е използван като оръжие срещу колективния Запад и неговия глобален хегемон САЩ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ххммм

    1 3 Отговор
    Груевски е минало, бъдеще е Мицкоски!
  • 5 канас ювиги

    0 0 Отговор
    Е АКО СЕ ВЪРНЕ ОФИЦИАЛНО МАРСИЯНЦИТЕ СТАВАТ ТЕРОРИСТИ В ЕВРОПА ???? ЩЕ ПАДАТ РАКЕТКИ ДА ДА !!! А НЕ ЕВРОПА АМИ АДА ЩЕ ВИДЯТ !!! ТОГИЗ КАК ЩЕ КАЗВАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ ??? АХА !!!!
Новини по държави: