Отидете към основна версия

7 745 124

В Украйна: Нямаме нужда от самолети, а от войници

  • валерий залужни-
  • роман свитан-
  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • война-
  • армия-
  • самолети

Приоритет трябва да е войската, а не техниката, каза военен експерт

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военният експерт Роман Свитан промени реда на нуждите на украинската армия на фронта във войната срещу Русия, който по-рано беше изброен от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни в интервю за The Economist.

Според Свитан на първо място са необходими не самолети и авиация, а хора, които ще отидат да се бият не под игото на мобилизацията, а доброволно. Това каза експертът пред Obozrevatel.

"Бих променил донякъде реда. Първо, това все още е професионална армия. Ако има самолети, има ракети, има всичко, но няма личен състав, няма да може да се бием", подчерта Свитан.

Важно е да се извърши такава реформа, докато все още е в сила президентският указ за мобилизацията, подчерта Свитан. Тогава Украйна може да замени хора, които не са готови да бъдат част от професионална армия и не могат да воюват по различни причини, със „свеж“ личен състав.

Свитан също така предложи да се повиши нивото на набиране в армията чрез повишаване на заплащането до ниво от 3-5 хиляди долара на месец. „Трябва да поканим военните да работят цял ​​живот, така че военните да останат там завинаги, без да се връщат към цивилния живот“, подчерта той.

На второ място по нуждите на въоръжените сили на Украйна е оборудването: сега Украйна трябва „бързо“ да получи повече системи за електронна борба за борба с руските дронове.

Следват ракети от различни класове. "Например, за HIMARS има касетъчна ракета M26. Сега тя е изключително необходима, защото трябва да ударим на дълбочина до 30 километра, да унищожим руски военни части, които се приближават до фронтовата линия", каза Свитан. Той постави авиацията на четвърто място по важност.

Валерий Залужни в интервю за The Economist, публикувано на 1 ноември, потвърди намерението на украинската армия да превземе временно окупирания Крим за 4 месеца. По думите на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна е било изчислено, че армията ще напредва на фронта със скорост около 30 км на ден. Проблемът с реализирането на такъв план обаче възникна още в началото. Украинските войски са заседнали в минните полета, създадени от руската окупационна армия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: