Отидете към основна версия

4 372 39

Съединените щати атакуваха склад за оръжия в Източна Сирия

  • сирия-
  • иран-
  • сащ-
  • склад-
  • атака

Според Пентагона складът се използва от Иранската революционна гвардия

Снимка: Shutterstock

За втори път през последните седмици Съединените щати атакуваха склад за оръжия в Източна Сирия, който според Пентагона се използва от Иранската революционна гвардия и свързани с нея групи. Ройтерс съобщава.

От началото на октомври американските сили са били атакувани най-малко 40 пъти от подкрепяни от Иран сили в Ирак и Сирия, тъй като напрежението в конфликта между Израел и Хамас нараства. При нападенията са били ранени 45 американски войници. Нанесените в сряда удари от два американски изтребителя F-15 са в отговор на неотдавнашните нападения срещу американски сили, заяви в изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Остин заяви, че атаките срещу американските сили трябва да спрат. Остин продължи думите си по следния начин: "Ако иранските пълномощници продължат да атакуват американските сили, ние няма да се поколебаем да предприемем допълнителни мерки за защита на нашия народ."

Високопоставен американски военен служител, пожелал анонимност, заяви, че от известно време военните наблюдават позициите си в провинция Дейр ез-Зор и са уверени, че няма убити цивилни. Високопоставеният служител добави, че през нощта военните са открили няколко души в близост до съоръжението. Смята се, че те не са цивилни и се разследва дали има загинали.

САЩ предприеха ответни мерки срещу подкрепяните от Иран сили в региона след нападения срещу американски сили.

На 26 октомври силите на САЩ атакуваха два обекта, използвани от Революционната гвардия и други подкрепяни от нея групи.

САЩ са изпратили 900 военнослужещи в Сирия и 2500 в съседен Ирак, за да съветват и подкрепят местните сили, които се опитват да предотвратят възраждането на "Ислямска държава", която през 2014 г. пое контрол над големи части от двете държави, но оттогава е победена.

Нараства загрижеността, че конфликтът между Израел и Хамас може да се разпространи в целия Близък изток и да бъде насочен срещу военните бази на САЩ.

По-рано в сряда американски безпилотен самолет MQ-9 беше свален от ирански хути в Червено море близо до Йемен.

Според официални лица се смята, че дронът се е намирал в международни води, когато е бил свален. След началото на бойните действия между Израел и Хамас през октомври Съединените щати изпратиха военни кораби, включително два самолетоносача, и изтребители в региона, за да възпрат Иран и подкрепяните от него групировки. Броят на подкрепените в региона войски наброява хиляди.

Тъй като нападенията на групировки, за които се смята, че са подкрепяни от Иран, се увеличават, американската армия предприема нови мерки за защита на своите сили в Близкия изток.

САЩ са оставили отворена възможността за евакуиране на семействата на войниците, ако това се наложи. Официални лица твърдят, че се предприемат мерки за увеличаване на американските военни патрули, ограничаване на достъпа до базите и подобряване на събирането на разузнавателна информация, включително чрез безпилотни самолети и други дейности по наблюдение, цитирана от News.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания