Отидете към основна версия

13 Ноември, 2023 07:15, обновена 13 Ноември, 2023 07:15 3 552 59

Зеленски не смее да уволни Залужни, защото генералът може да влезе в политиката и да го свали

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • владимир фесенко

Не изключвам след края на войната Залужни да влезе в политиката, но сега има други задачи, заяви политически анализатор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мандатът на украинския президент Володимир Зеленски изтича догодина, но възможно ли е да има избори по време на война? И каква е ролята на главнокомандващия украинските сили генерал Валерий Залужни?

Политическият анализатор Владимир Фесенко се опитва да даде отговор на тези въпроси в коментар за УНИАН:

Миналата година руските спецслужби проведоха целенасочена информационно-психологическа спецоперация по темата за конфликта между Зеленски и Залужни. Не се получи. Не се получи, въпреки че някои наши опозиционни политици повториха (тази теза). Сега ситуацията се повтаря. Най-лошото за Украйна в момента е да се настроят тези лица един срещу друг.

Да, може би президентската канцелария не е много доволна от статията на Залужни в The Economist. В крайна сметка Залужни каза какво трябва да се направи, за да се избяга от капана на окопната война. От ПР и дипломатическа гледна точка обаче е по-добре украинските лидери да говорят в един глас пред външната аудитория.

За да обърнем ситуацията на фронта, имаме нужда от ново качество на външната помощ. От гледна точка на продължаване на борбата срещу руския агресор няма разлика в позициите на Зеленски и Залужни.

Разбира се, има известна ревност, определени тактически разногласия между Зеленски и Залужни, защото в условията на война това е неизбежно. Но и Зеленски, и Залужни избягват публичните спорове.

Кабинетът на президента не е глупав. Защо да уволнява Залужни? Тогава ще влезе в политиката. И той е единственият възможен конкурент на Зеленски.

Не изключвам след края на войната Залужни да отиде в политиката, но сега има други задачи. И тези, които сега го въвличат в политиката или вкарват тази тема в обществото, не действат в интерес на страната.

Сега мнозинството украинци са против изборите по време на войната. Ако обаче войната се проточи, има шанс да се проведат избори, за да се потвърди и демократичността на нашата държава, и легитимността на властта. Съюзниците ни също могат да насърчат провеждането на избори и това може да се дължи на хипотезата, че е нужно да седнем на преговори с Путин.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: