Отидете към основна версия

1 386 22

Пробив? Джо Байдън изглежда е готов за диалог с Пекин

  • джо байдън-
  • сащ-
  • китай

Отношенията между двете страни се влошиха, след като Байдън нареди свалянето през февруари на заподозрян китайски шпионски балон, който прелетя над Съединените щати

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън иска да възстанови военните връзки с Китай. Това заяви в неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс". Изявлението му идва дни преди срещата на президента Си Дзинпин.

Байдън ще се срещне лично с китайския си колега за първи път от една година в сряда по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско. Това ще бъде едва втората лична среща между двамата лидери, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г.

"Президентът е решен да види възстановяването на връзките между военните, защото вярва, че това е в интерес на националната сигурност на САЩ", каза Съливан в интервю за "Face the Nation" на CBS. "Нуждаем се от тези линии за комуникация, за да няма грешки, погрешни изчисления или погрешна комуникация."

Съливан каза, че възстановените военни връзки могат да се осъществят на всяко ниво от висшето ръководство до тактическото оперативно ниво, както и "по вода и във въздуха в Индо-Тихия океан".

Съливан заяви, че Байдън ще се стреми да "напредне топката" по отношение на военните връзки по време на срещата си със Си, но отказа да предостави повече подробности.

"Китайците на практика прекъснаха тези комуникационни връзки. Президентът Байдън би искал да ги възстанови", каза Съливан. "Това е водеща точка от дневния ред.

Очаква се срещата Байдън-Си да обхване глобални въпроси от войната Израел-Хамас до руската инвазия в Украйна, връзките на Северна Корея с Русия, Тайван, Индо-Тихия океан, правата на човека, производството на фентанил, изкуствения интелект, както и "справедливия "търговски и икономически отношения, каза високопоставен представител на САЩ.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като Байдън нареди свалянето през февруари на заподозрян китайски шпионски балон, който прелетя над Съединените щати. Но висши служители на администрацията на Байдън посетиха Пекин и се срещнаха със своите колеги, за да възстановят комуникацията и доверието.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини