Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 11:53 2 352 35

Пентагонът е разтревожен: Китай и Русия подпомагат военната активност на Северна Корея

  • лойд остин-
  • сащ-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров

Пхенян и Москва отричат да са сключвали каквито и да е било оръжейни сделки, въпреки че лидерите им обещаха по-тясно сътрудничество помежду си по време на срещата им в руския Далечен изток през септември

Пентагонът е разтревожен: Китай и Русия подпомагат военната активност на Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че държавите членки на ООН, които налагат примирието след Корейската война, са обезпокоени, че Китай и Русия помагат на Северна Корея да разшири военния си потенциал, позволявайки на Пхенян да заобикаля санкциите на международната организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Остин говори на срещата в Сеул с министрите на отбраната и представители на 17-те държави, които влизат в състава на Командването на Обединените нации (U.N. Command). Ръководеното от САЩ Командване на ООН (КООН) е съставено от многонационални военни сили и надзирава силно укрепената демилитаризирана зона (ДМЗ) между двете Кореи, които формално все още са в състояние на война.

"Дълбоко сме обезпокоени, че Китайската народна република и Русия помагат на Корейската народнодемократична република (КНДР) да разшири своя потенциал, като ѝ позволяват да избегне санкциите на Съвета за сигурност на ООН ", заяви Остин. "Обезпокоени сме и от неотдавнашното нарастване на военното сътрудничество между Русия и КНДР", добави той.

Вашингтон обвинява Северна Корея, че доставя военно оборудване на Русия, което бива използвано във войната в Украйна, а Москва, че предоставя техническа военна подкрепа, за да подпомага Пхенян. Северна Корея и Русия отричат да са сключвали каквито и да е било оръжейни сделки, въпреки че лидерите им обещаха по-тясно сътрудничество помежду си по време на срещата им в руския Далечен изток през септември, отбелязва Ройтерс.

Китай, най-близкият съюзник на Северна Корея, заяви, че спазва международните си задължения.

Командването на ООН (КООН) "ще бъде единно при всяко подновяване на военните действия или въоръжено нападение на Корейския полуостров", се казва в съвместно изявление на командването и Южна Корея, в което се осъждат "незаконосъобразните" ядрени и балистични ракетни програми на Северна Корея.

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик заяви, че Пхенян е бил предупреден да не предприема агресивни действия, като отбеляза, че за разлика от 1950 г., когато избухва Корейската война, сега Северна Корея е член на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сеул

    35 8 Отговор
    А нас ни издържа САЩ ... Иначе сме гола вода и беззащитни.

    Коментиран от #7

  • 2 горски

    51 2 Отговор
    При положение ,че САЩ тревожат целия свят,е нормално е Пентагона да е разтревожен.В противен случай всички роби са в пълно подчинение.
  • 3 Урюрвкос

    32 2 Отговор
    вчера Южна Корея излезе едностранно от важен договор за баланс и стратегически паритет със Сев. Корея.
  • 4 Мухаа,хаа!

    49 2 Отговор
    За тях всичко е позволено.За другите- предизвика силно безпокойство!
  • 5 Читател

    48 2 Отговор
    Брикета да каже,защо пълнят територияна на Украйна с най модерно оръжие за отнемане на човешки животи.
  • 6 Сълзи и с0п0 ли

    45 2 Отговор
    Тревогите на терористите ФАЩ тепърва предстоят.
  • 7 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сеул":

    смарт на КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ МАРИОНЕТКИ ...В БЪЛГАРИЯ
  • 8 Фарс

    35 2 Отговор
    А САЩ подпомагат военната активност в Украйна и арабския свят.
  • 9 КОТарАК

    4 29 Отговор
    толкова е разтревожен , колкото и че ще спре доставките за Украина...вече левият бряг на Днепър е Украински , докато блъфират за мир и патова ситуация на фронта

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Сандо

    34 2 Отговор
    Приятно е,когато Пентагонът е разтревожен.Но е и опасно,защото на него не му трябва много акъл,за да организира още една войничка,просто не заради друго,ами такъв му е характера.
  • 11 плевен

    33 2 Отговор
    Всеки на мястото на щатите би се "разтревожил". Тъпата им политика от години е краткосрочна. А сега изведнъж откриват, че Русия и Китай са съюзници, а С.Корея и Иран са станали сериозна воена сила.
  • 12 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    26 2 Отговор
    ЮЖНА КОРЕЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА ..ИМА САМО ВРЕМЕННО ОКУПИРАНА ОТ КРАВАРИТЕ КОРЕЯ ...КАКТО ИМА ВРЕМЕННО ОКУПИРАНА ОТ КРАВАРИТЕ БЪЛГАРИЯ ..С НАСЕЛЕНИЕ ОТ ОфЦЕ
  • 13 наблюдател

    25 2 Отговор
    Мед ми капе в резултат от безпокойството на терорист N1. Дано по-бързо да се срине и да престане да ръчка навсякъде.
  • 14 мишо

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    повече съм разтревожен за теб няма никой в главата ти от тези женски хормони който ти дават по заръка на нпо-то .и не знам ако те изгонят от факти къде ще си намериш работа като подлогав някое болнично заведение на 24/7

    Коментиран от #23

  • 15 шишо

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    писи писи мяу ама верно ли толкова си зле с главата днепър бул украйнски колкото ти някога ще си мъжжжжж
  • 16 Механик

    17 1 Отговор
    Ми да си се разтревожват де. Кой им пречи?
    п.п.
    А пък САЩ и пуделите им подпомагат военната активност в Израел и Украйна.
    (и не само)
  • 17 Умирам от смях

    20 1 Отговор
    Интересно, а другите дали имат право да се тревожат когато САЩ подпомагат военната активност на украйна, израел или някоя друга бананова република?
  • 18 Факти

    15 1 Отговор
    искам да ви с-е-R-а в устите на цялата редакция, грантояди мр-ъ-сни
  • 19 Здрасти

    18 3 Отговор
    Хахаахахах, не се разбра Северна Корея ли подпомага Русия или обратното, щото тука до преди месец друго говорете, как ракетите свършили на Русия и видиш ли Северна Корея и помагала.
  • 20 Мдаа

    6 1 Отговор
    Разполагайте атомните оръжия и висчко ще си дойде на мястото, на всякъде около терористичните държави. Веднъж за винаги да приключи тази алчност за територия и влияние !
  • 21 Сега

    11 1 Отговор
    да помогнат на персиеца.Време разделно! Най сетне и те да започнат да се ослушват, като гърмяни зайци.До сега комфорт майка.Върти циклостила за зелени тапети и живей за сметка на останалите.Но дуят бузи,че били най мощната икономика на планетата.Да ви имам мощта.85% е търговия и услуги, около 8% е борсови спекулации,( тука има- тука нема) и едва 6% реално производство.Самият бай дънн, обяви,че до края на мандата му,ако достигнат 7% реално производство,с принадена стойност,ще бъде щастлив.А за опонентите,който ги обожават( дори не стъпили там) ,да ми посочат една, само една стока с надпис Маде ин уса в наши магазини.Само една,но не разните азиатски пунта Мара стоки.Дори цигарите им са вече Пунта Мара саш.
  • 22 Бачи Кико

    9 1 Отговор
    Ама как бе... те рОсия нали бяха уж дъното на военната техника и занулени от чичо Зелко
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 123456

    0 0 Отговор
    уат ю сед , уат ! ай сикиндерджик уааа !
  • 25 Абе май Африка е разтревожена?

    10 1 Отговор
    Пентагонът има ли филиал в Африка? И какво има да се тревожат тези? Те работят с всякакви терористични организации, а тука две страни работят с трета страна. В такъв смисъл Пентагонът работи с толкова много страни по света, това не е ли "страшно" пък за Русия и Китай?
    Кой правеше разработки на корона вируси в свои лаборатории на територията на Украйна и след това "излетяха" чак в Китай и после по цял свят? Има сметки на които точно Пентагонът е превеждал и пари на сметка на сина на Байдън, за някакъв си "Проект Ковид 19" и това е преди изобщо светът да разбере в декември 2019-та година, че имало такива вируси. Кой има основание да се тревожи от чии действия? Нали и САЩ са подписали международното споразумение за НЕразработване и НЕпроизвеждане на биологични оръжия? Ама, ако това се прави на територията на бивши съветски републики под организацията и с парите на САЩ, това не било "нарушение"? И парите са американски и лабораторийте са американски и американски граждани са управлявали процеса в Украйна. Сигурно само лаборантите и учените са украинци? Днес Северна Корея е много по-безобидна за света, от цялата свита на САЩ с техните "съюзници"! Дали ЕС знае, за тези разработки в Украйна? И продължават да я финансират? Целта е да се подчинят Русия и Китай, които за сега не признават САЩ за шеф на мафията!
  • 26 Пентагонът

    5 1 Отговор
    Каква работа въобще имат там ?
  • 27 мони пасито

    10 1 Отговор
    страх ги гони...съжеляват,че разтревожиха Путин.ами сега....
  • 28 Чернокожи Пентагонци

    9 2 Отговор
    Били разтревожени за Корея ......
  • 29 Спеца

    5 0 Отговор
    Пентагона ще еоще по разтревожен като им хакнат некоя така уж заблудена ракетка.
  • 30 наш

    5 0 Отговор
    Тоя пентагон както я е подкарал да не допринесе само да гледаме Хамерика само като територия,че е имало нещо де.
  • 31 Мечката беше наивна,

    12 1 Отговор
    спеше си в бърлогата и им даваше от своите неизчерпаеми ресурси на безценица. Тези разработваха индистрията си, получаваха и много енергийни ресурси за да са им евтини и производствата. Живееха години много добре! Мечката само се прозяваше и си купуваше коли от тях, вили по техните курорти и си дремеше. НО, тези си въобразиха, че имат право да вземат на мечката всичките ресурси и територията й. За какво им е тази мечка? Тя изглежда мързелива, дремеща и дружелюбна, лесна да я махнат. Като нищо ще дойдат и с помоща на нейн съсед, по-малък мечок ще я нападнат и ще я унищожат. НО.... Тя се събуди, излезе от бърлогата и вече на тези им е много трудно да я вкарат пак там и да я убедят, че нищо не е станало. Вече тя ги подгони. Има и приятел, азиатски тигър, който също е ядосан на тези неблагодарници. Скоро ще ги накажат така, че светът ще им се стори много тесен!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 пешо

    2 0 Отговор
    голем мамун
  • 34 джо престъпникът

    4 0 Отговор
    Долна престъпна сган няма да се разтревожите навният и глупавият Путин търпи всичко което направихте досега а трябваше отдавна да ви изпрати дъното на океана с няколко Сармата - "Оръжие на възмездието" което отдавна го заслужавате .
  • 35 ивелин

    2 0 Отговор
    Тая престъпна сган вечно са обезпокоени от това ,че Русия и Китай помагала на С. Корея същите въоръжават не само много страни но и тероpистическите организации . Изглежда само те имат право на всичко останалите страни трябва да искат разрешение на какво имат право и на какво нямат тъй като тези престъпници си въобразяват,че Светът принадлежи на тях.
Новини по държави: