Отидете към основна версия

20 948 14

Напрежение на полуострова! Югът обмисля спиране на стратегическо военно споразумение

  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров-
  • ким чен-ун

Една от мерките, които в момента се обсъждат, включва възможността за възобновяване на дейностите по наблюдение в близост до граничните райони, в случай че Северна Корея изстреля военен шпионски сателит

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южна Корея обмисля частично спиране на междукорейско военно споразумение от 2018 г. като предпазна мярка срещу провокациите на Северна Корея. Това ще бъде направено, в случай, че се направи трети опит за изстрелване на шпионски сателит, съобщава "Йонхап".

Военното споразумение призовава за създаване на буферни зони и забранени за полети зони близо до междукорейската граница, за да се забрани артилерийската стрелба, военноморските учения и дейностите по наблюдение, за да се предотвратят сблъсъци между двете Кореи.

"Правителството обмисля спирането на някои разпоредби от междукорейското военно споразумение като предпазна мярка срещу севернокорейските провокации", каза високопоставен държавен служител при условие за анонимност, позовавайки се на продължаващи дискусии.

Една от мерките, които в момента се обсъждат, включва възможността за възобновяване на дейностите по наблюдение в близост до граничните райони, в случай че Северна Корея изстреля военен шпионски сателит, според длъжностното лице.

Споразумението забранява полетите на безпилотни летателни апарати в рамките на 10 километра от западния регион и 15 километра от източния регион от Военната демаркационна линия.

Последният ход идва, тъй като се смята, че Северна Корея е в последния етап от подготовката си да се опита да пусне първия си шпионски сателит в орбита след два неуспешни опита съответно през май и август.

Министърът на отбраната Шин Уон-сик многократно е призовавал за спиране на пакта, откакто встъпи в длъжност миналия месец, позовавайки се на неговите ограничения на възможностите за наблюдение.

Припомняме, че той обясни позицията на Сеул по време на срещата си с държавния секретар на САЩ Лойд Остин в понеделник.

По време на съвместна пресконференция Остин каза, че той и Шин са обменили мнения по въпроса и са се "разбрали да продължат консултациите и занапред".

Южна Корея осъди изстрелването на сателит от Пхенян като провокация и нарушение на санкционните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи използването на технологии за балистични ракети.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: