Отидете към основна версия

2 381 35

Пентагонът е разтревожен: Китай и Русия подпомагат военната активност на Северна Корея

  • лойд остин-
  • сащ-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров

Пхенян и Москва отричат да са сключвали каквито и да е било оръжейни сделки, въпреки че лидерите им обещаха по-тясно сътрудничество помежду си по време на срещата им в руския Далечен изток през септември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че държавите членки на ООН, които налагат примирието след Корейската война, са обезпокоени, че Китай и Русия помагат на Северна Корея да разшири военния си потенциал, позволявайки на Пхенян да заобикаля санкциите на международната организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Остин говори на срещата в Сеул с министрите на отбраната и представители на 17-те държави, които влизат в състава на Командването на Обединените нации (U.N. Command). Ръководеното от САЩ Командване на ООН (КООН) е съставено от многонационални военни сили и надзирава силно укрепената демилитаризирана зона (ДМЗ) между двете Кореи, които формално все още са в състояние на война.

"Дълбоко сме обезпокоени, че Китайската народна република и Русия помагат на Корейската народнодемократична република (КНДР) да разшири своя потенциал, като ѝ позволяват да избегне санкциите на Съвета за сигурност на ООН ", заяви Остин. "Обезпокоени сме и от неотдавнашното нарастване на военното сътрудничество между Русия и КНДР", добави той.

Вашингтон обвинява Северна Корея, че доставя военно оборудване на Русия, което бива използвано във войната в Украйна, а Москва, че предоставя техническа военна подкрепа, за да подпомага Пхенян. Северна Корея и Русия отричат да са сключвали каквито и да е било оръжейни сделки, въпреки че лидерите им обещаха по-тясно сътрудничество помежду си по време на срещата им в руския Далечен изток през септември, отбелязва Ройтерс.

Китай, най-близкият съюзник на Северна Корея, заяви, че спазва международните си задължения.

Командването на ООН (КООН) "ще бъде единно при всяко подновяване на военните действия или въоръжено нападение на Корейския полуостров", се казва в съвместно изявление на командването и Южна Корея, в което се осъждат "незаконосъобразните" ядрени и балистични ракетни програми на Северна Корея.

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик заяви, че Пхенян е бил предупреден да не предприема агресивни действия, като отбеляза, че за разлика от 1950 г., когато избухва Корейската война, сега Северна Корея е член на ООН.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: