Отидете към основна версия

3 910 14

Гръцкият премиер: Не съм съгласен с Реджеп Ердоган

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис

Мицотакис се спря на въпроси относно европейската икономика и бъдещето на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, перспективите за развитие на Гърция и предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не съм съгласен с Ердоган за групировката „Хамас“, но това не е причина да не го посрещнем в Гърция, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в рамките на събитие, организирано от Фондация „Конрад Аденауер“ вчера в Берлин, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Там гръцкият премиер проведе разговор с Фридрих Мерц, лидер на най-голямата опозиционна партия в Германия – дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС).

Мицотакис се спря на въпроси относно европейската икономика и бъдещето на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, перспективите за развитие на Гърция и предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз, миграционните потоци, както и гръцко-турските отношения.

„Разбира се, че съм напълно несъгласен с коментарите на президента Ердоган за „Хамас“. Не мисля, че съм единственият европейски лидер, който ще го каже. В същото време това не е причина да не приветстваме президента Ердоган в Гърция. […] Човек никога не губи, когато разговаря и обсъжда, дори когато се налага да води трудни дискусии и трудни разговори“, заяви Мицотакис.

Той допълни, че с турския президент ще говорят за двустранните отношения Турция-Гърция, както и за отношенията на Турция с Европа, които „са много ясно определени от решенията, взети на Европейския съвет“.

„Мисля, че в интерес на всички ни е да гарантираме, че този конфликт няма да се разрасне отвъд ужасяващата ситуация, в която се намираме днес. Сигурен съм, че това е в интерес и на Турция“, отбеляза министър-председателят.

По отношение на напредъка откакто е на власт партията му „Нова демокрация“, Мицотакис припомни, че през 2015 г. Гърция се е намирала „на ръба на огромна катастрофа“, но по думите му „значителна част от трудната задача за връщане на страната към нормалния живот е постигната, а следващата цел е как да се постигне по-голямо сближаване с Европа“.

„Опитахме се и успяхме да задържим Гърция в Европа, сега трябва да гарантираме, че Гърция наистина ще се доближи до Европа и ще компенсира загубеното десетилетие. Не трябва да забравяме, че Гърция загуби 25 процента от своя БВП в трудните години на кризата“.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: