Отидете към основна версия

2 784 96

Могат ли да бъдат сравнявани Путин и Хитлер?

  • владимир путин-
  • адолф хитлер-
  • русия-
  • германия-
  • нацисти-
  • украйна-
  • война-
  • военни престъпления

Между двамата има много общи черти, но и различия

Снимка: Shutterstock

Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, чиято нова книга се нарича „Войната на Русия в Украйна. Германските дебати за мира, фашизма и военните престъпления 2022-2023“, познава Украйна много добре – той периодично живее там. Пишейки за това как на Запад, и по-конкретно в Германия, се възприема войната в Украйна, той отправя критики към сдържаните позиции на Берлин както преди нахлуването на Русия, така и след това. Според него нерешителността на канцлера Олаф Шолц при доставките на оръжие за Киев е сред причините, довели до сегашната позиционна война в Украйна. Но – до това е довела не само политиката на Шолц, но и на лидерите на водещите западни страни като САЩ, Франция и други, обяснява Шнайдер-Детерс пред ДВ.

Пацифисти или „полезните идиоти“ на Путин?

В книгата е отделено специално място на тези, които е прието да бъдат наричани пацифисти. През 2022 година германски журналисти, политици, учени, писатели, музиканти, артисти – предимно привърженици на левите възгледи и много от тях в пенсионна възраст – публикуваха няколко открити писма, в които осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, но същевременно призоваха канцлера да не доставя тежко оръжие на Киев (тогава ставаше дума за танкове).

Основният им аргумент – страхът от възможна Трета световна война и замесването на Германия в нея. Шнайдер-Детерс нарича подписалите тези писма „полезни идиоти“. Той е убеден, че тези хора не познават ситуацията в Украйна. Авторът отправя остри критики към пацифистите, чиито възгледи са се формирали във ФРГ и ГДР по време на движението за мир и страха от ядрена война. Днес този страх се е върнал.

Всички германци бяха шокирани от нападението на Русия срещу Украйна, но пацифистите „вместо да си направят правилните изводи за агресора, говорят за това как може да се постигне договореност с него“, посочва Шнайдер-Детерс. Той определя това като наивен и погрешен опит за умиротворяване на агресора. Публицистът е възмутен от това, че призивите към Украйна да сключи с Русия сделка на принципа „замяна на земя срещу мир“ не отчитат факта, че на окупираните територии живеят милиони украинци.

Путин и Хитлер – прилики и разлики

Винфрид Шнайдер-Детерс е един от малцината германски експерти, които сравняват Путин и Хитлер. Има такива, които смятат, че подобни сравнения не бива да се правят. Но „да сравняваш“ не значи „да отъждествяваш“, изтъква авторът на новоизлязлата в Германия книга за войната на Русия в Украйна. Той иска както да покаже сходствата, така и да изтъкне различията. Едно от тях например е антисемитизмът, който е „важна част от националсоциализма на Хитлер“, но който решително отсъства при Путин, посочва публицистът.

Прилики освен другото има в реториката, пише Шнайдер-Детерс. Така например телевизионното обръщение на Путин от 24 февруари 2022 напомня речта на Хитлер от първи септември 1939. Путин говори за „голямата лъжа, която постоянно повтаря по маниера на Хитлер“, а именно – че украинското правителство в продължение на години „изтезавало и убивало“ рускоезичното население в Украйна. Шнайдер-Детерс припомня, че навремето Хитлер е оправдал нападението срещу Полша с това, че германското малцинство там е „лишено от права“ и е „подложено на изтезания“.

Ето и пример за разлики между двамата. Ако Хитлер е говорил открито за имперските си намерения, то шефът на Кремъл „отначало криеше своя проект за възстановяване на Руската империя“, смята Шнайдер-Детерс. Той нарича Путин и Хитлер диктатори, които си приличат и по това, че са „егомани, изпълнени с ирационални, анахронични идеи. По думите на германския публицист, Хитлер е искал „да завоюва и пороби население“, а Путин също „може да бъде вписан в тази категория, неговата цел е да унищожи украинската идентичност“.

Методите на двамата

Но методите на нацисткия „фюрер“ и на руския президент „не са еднакви“. „Холокост срещу украинците в Украйна засега няма“, посочва Шнайдер-Детерс. Има обаче сходства в методите, особено ако се говори за действията на руската армия в Мариупол и в Буча. „На Путин му е все едно. Той оплаква съдбата на палестинските деца в ивицата Газа, но въобще не се вълнува от това, което самият той върши в Украйна.“ Шнайдер-Детерс смята, че „при Путин има религиозни и расистки елементи, но те не са изявени така отчетливо, както при Хитлер“. Публицистът дава за пример изказванията на руския президент за разликите между руснаците и американците, за това, че в САЩ „всеки е срещу всеки“, докато „в кръвта на руснаците било братството и любовта към ближния и т.н.“. Шнайдер-Детерс нарича това мислене „расистко“.

Какви са шансовете за „Нюрнберг-2“?

Германският публицист и политолог разглежда и шансовете да бъде организиран „Нюрнберг-2“ - международен трибунал срещу тези, които той нарича „главните военни престъпници“ в Русия. Въпросът дали ще има такъв процес е открит, но в обозримо бъдеще Путин едва ли ще бъде предаден на Хага, признава Шнайдер-Детерс. Той обаче смята, че е необходимо да има присъда срещу Путин, дори и да не бъде изпълнена. Шнайдер-Детерс смята, че заповедта за арест срещу руския президент е първа крачка в правилната посока и пише, че резултатите от работата в Украйна на стотици международни следователи трябва по-бързо да дава резултати. Неговата оценка е, че има достатъчно доказателства за международен процес срещу „военния престъпник в Кремъл“.

Автор: Роман Гончаренко

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания