Отидете към основна версия

1 870 21

63-километрово шествие на израелските семейства на заложниците е близо до Йерусалим

  • израел-
  • шествие-
  • протест-
  • тел авив-
  • йерусалим-
  • семейства-
  • заложници-
  • солидарност

Шествието напусна Тел Авив преди три дни

Снимка: БГНЕС

Семействата на израелските заложници и хиляди поддръжници тръгнаха към Йерусалим в петък, засилвайки натиска върху правителството да осигури освобождаването им близо шест седмици, след като бойците на Хамас ги отвлякоха и ги отведоха в Газа, цитирана от Ройтерс.

Шествието напусна Тел Авив преди три дни и в този момент се разтегна на няколко километра. Полицията блокира части от главната магистрала, тъй като участниците започнаха да се изкачват по подножието на възвишения, водещи към Йерусалим.

Те държаха снимки на близките си, развяваха израелски знамена и скандираха "Няма да се откажем, искаме освобождаването на заложниците!".

Бойци на "Хамас" взеха за заложници около 240 души по време на атаката им на 7 октомври срещу Южен Израел. Смята се, че пленниците, вариращи от бебета до баби и дядовци, са държани в тунели дълбоко под Ивицата Газа.

Израелски и арабски медии съобщиха за преговори за освобождаване на поне някои от заложниците, но няма потвърждение от нито една страна за предстояща сделка.

"Чуйте нашия вик. Върнете ги у дома сега", каза Ювал Харан, който вървеше с плакат, показващ седем членове на семейството му, които бяха взети за заложници, включително тригодишната му племенница.

"Как може да сложиш цена на тригодишно момиченце? Имаме нужда от тях обратно сега, на всяка цена."

Германският посланик в Израел Щефен Зайберт се срещна с участниците в шествието и призова за безусловно освобождаване на заложниците.

"Работим за това на всички политически и дипломатически нива и просто ви молим да запазите надеждата жива", каза той, говорейки чрез мегафон. "В сърцата и умовете си ние сме с вас."

Семействата и техните поддръжници казват, че ще сложат край на шествието от около 60 км в събота пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини