Отидете към основна версия

3 086 23

Военен експерт: Хусите са глобален проблем

  • израел-
  • хуси-
  • саудитска арабия-
  • йемен-
  • галакси лийдър

Полковник Шаул Шей изрично подчерта, че от 2015 г. конфликтът в Йемен вече не е гражданска война, а регионален конфликт между Иран и Саудитска Арабия и оглавяваната от нея коалиция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната реакция на отвличането в Червено море на кораба "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) и неговия екипаж, чийто капитан и помощник-капитан са българи, трябва да е незабавна и твърда, заяви днес на брифинг полковникът от резерва д-р Шаул Шей, старши научен сътрудник в Международният институт за борба с тероризма в университета "Райхман" в Херцлия, Израел, и бивш заместник-ръководител на Съвета за национална сигурност на Израел, пише БТА.

На брифинга, излъчен на живо в платформата Zoom, д-р Шей се спря в детайли на корените на движението на йеменските бунтовници хуси, които принадлежат към Зайдиските шиити и които значително се различават от по-познатото течение Шиити на дванадесетте имама, следвано от иранските и повечето арабски шиитски мюсюлмани. Тяхното движение "Ансар Аллах" е създадено от племенния лидер Хюсеин Бадр ад Дин ал Хуси през 90-те години на миналия век. Поредната си битка за властта хусите започнаха през 2014 г. и година по-късно вече установиха контрол върху големи териитории от Йемен, включително върху столицата Сана и важното пристанище Худейда. Обезпокоена от нарастващото влияние на Иран в региона, и в частност в Йемен, през 2015 г. Саудитска Арабия оглави коалиция, която се намеси в конфликта на страната на сваления от власт президент Абд-Раббу Мансур Хади.

Полковник Шей изрично подчерта, че от 2015 г. конфликтът в Йемен вече не е гражданска война, а регионален конфликт между Иран и Саудитска Арабия и оглавяваната от нея коалиция.

Израелският полковник посочи, че Иран стои зад оформянето на наричаните от Техеран "Оси на съпротивата", които д-р Шей нарече "Оси на злото", части от които са шиитски и проирански милиции в Ливан, Сирия, Ирак, както и палестинските движения "Хамас" и "Ислямски джихад".

На въпрос на БТА има ли информация къде се намира похитеният екипаж на кораба "Галакси лийдър" и какво е здравословното състояние на моряците, д-р Шей отговори, че не разполага с такива сведения.

Полковникът многократно подчерта, че реакцията на инцидента трябва да бъде незабавна и твърда, в противен случай ситуацията в региона ще се изостри и влоши, тъй като международният тероризъм се намира във възход. Д-р Шей също така се спря на подхода на Иран да води прокси войни, в които подкрепяни от Техеран сили действат в името на осъществяването на целта на Иран за създаване на т. нар. шиитски полумесец. Израелският полковник допуска, че целта на отвличането на кораба може да има двояка цел – и политическа, но и финансова.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.

Свързани новини