Last news in Fakti

4 Декември, 2023 16:59 1 597 7

Саудитска Арабия настъпва активно на международната сцена

  • саудитска арабия-
  • джамал хашоги-
  • мохамед бин салман

Само през изминалата седмица Саудитска Арабия се озова в центъра на новините по няколко важни и различни повода

Саудитска Арабия настъпва активно на международната сцена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пет години след убийството на известния саудитски журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, заради което Саудитска Арабия премина през момент на международна изолация, саудитското кралство все повече настъпва на международната сцена. Само през изминалата седмица Саудитска Арабия се озова в центъра на новините по няколко важни и различни повода.

На 28 ноември саудитската столица Рияд спечели домакинството на Световното изложение "Експо 2030", побеждавайки италианската столица Рим и южнокорейския град Бусан, предадоха световните агенции. Това стана чрез вот сред 182-те членове на Международното бюро за изложенията, базирано в Париж. Преброяването от подадените гласове показа, че Рияд получава 119 гласа, Бусан – 29, а Рим – едва 17. Южнокорейският президент Юн Сук-йол поздрави Саудитска Арабия за успеха ѝ и нарече тази страна ключов партньор за Сеул. Той добави, че Южна Корея ще сподели своите ресурси и натрупан опит с Рияд, за да му помогне да превърне домакинството на "Експо 2030" в едно успешно събитие, предаде Ройтерс. Малко по-различна бе реакцията на Рим. Ръководителят на италианския Комитет за рекламиране на Рим за домакин на "Експо 2030" Джампиеро Масоло не скри разочарованието си и заяви, че "огромният резултат за Рияд от гласуването не е бил очакван в такива пропорции. Тук вече не става дума за заслуги, а за транзакции”. Той добави, че съвсем скоро най-вероятно по същия начин Саудитска Арабия ще бъде избрана и за домакин на Олимпийски игри, предадоха Ройтерс и АНСА. "Това не беше една битка по същество или съревнование между проекти”, отбеляза той, цитиран от Франс прес.

Димитри Керкенцес, лондончанин от гръцки произход и настоящ директор на Бюрото за международни изложения, заяви, че победата на Саудитска Арабия е била убедителна и невероятна. "Това изложение ще бъде катализатор за трансформацията на монархията”, добави той, цитиран от Франс прес.

Победата на Рияд в битката за домакинството на Световното изложение, организирано веднъж на пет години, е черешката на тортата за амбициозните усилия на саудитския престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, фактическия управник на петролната монархия, посочва Ройтерс. Тази победа се вписва в неговия амбициозен план "Визия 2030”, който трябва да помогне на страната и на нейната индустрия да се избави от петролната зависимост, да диверсифицира икономиката си и да я превърне в атрактивна туристическа, културна и спортна дестинация, в пример за екологично и устойчиво развитие, в средище на чуждестранните инвестиции.

След обявяването на резултатите от гласуването в Париж саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан поздрави всички саудитски министри, обикаляли света в подкрепа на кандидатурата на Рияд. Той заяви, че по време на техните срещи, те са чули какво искат и очакват събеседниците им от Рияд с цел възстановяване на международното доверие в Саудитска Арабия и това е било постигнато от "фантастичния екип от саудитски министри”, предаде Ройтерс. "Много горди сме от този резултат”, заяви саудитският дипломат номер едно. "Този резултат е израз на доверието на международната общност в онова, което ние предложихме и ние се ангажираме да отговорим на тези очаквания”, допълни външният министър, цитиран от Франс прес.

Делегациите на Рияд, Бусан и Рим обиколиха света в последните месеци, за да търсят подкрепа за кандидатурите на трите града. Те привлякоха в тези усилия и знаменитости. Рияд ангажира футболната звезда Кристиано Роналдо, който играе в саудитския отбор "Ал Насър". Рим привлече носителя на "Оскар", австралийския актьор и режисьор Ръсел Кроу за рекламната си кампания. А Бусан разчиташе на подкрепата на южнокорейската кей поп група "Би Ти Ес" и южнокорейския рапър Псай. Саудитска Арабия организира и мащабна рекламна кампания в самата френска столица, включваща изложбата "Рияд 2030” близо до Айфеловата кула и още други рекламни послания, допълва Асошиейтед прес.

По време на рекламната кампания Рияд заяви, че наследството, което международното изложение ще остави в саудитската столица, ще се простира отвъд изграждането на нови сгради за "Експото", а ще доведе до изграждането на една "фантастична архитектура и ще бъде наследство към едно проспериращо и устойчиво бъдеще не само за Саудитска Арабия, но за целия свят". Саудитската рекламна кампания изтъкваше, че това ще бъде първото отрицателно откъм въглеродни емисии Световно изложение в една страна, която е сред най-големите производители на петрол в света и един от най-големите източници на парникови газове на глава от населението, допълва Франс прес.

Рим пък представи план за изграждане по повод на "Експо 2030" на най-големия градски соларен парк и на зелен коридор, свързващ градчето на Световното изложение с историческите забележителности, подобно на "Вия Апия" - един от най-древните и най-важни пътища в Римската империя. Италианската кандидатура залагаше като цяло на сближаване на историята с бъдещето, коментира Франс прес.

Южна Корея изтъкна, че ако "Експо 2030" се проведе в Бусан, то то ще бъде едно високотехнологично международно изложение, в което ще бъдат демонстрирани ползите от изкуствения интелект и от 6 Джи технологиите и което ще привлече милиони посетители и ще създаде много работни места, посочва Асошиейтед прес. Южнокорейската кандидатура рекламираше хармонията между природата, човечеството и технологиите в пристанищния град Бусан, допълва Франс прес.

Саудитска Арабия успя по време на рекламната си кампания да спечели френската подкрепа за кандидатурата си, което разгневи Рим, в момент в който френско-италианските отношения бяха белязани от затопляне, отбелязва Ройтерс. Съветници на френския президент Еманюел Макрон казват, че френската подкрепа за кандидатурата на Рияд е била в замяна на саудитска подкрепа по други въпроси, които са в центъра на френските дипломатически приоритети. Според европейски представител френската подкрепа за Рияд е била в свързана и с въпроса за нормализиране на ситуацията в Ливан, за което да помогне Саудитска Арабия.

Кандидатурите на Рияд, Рим и Бусан бяха представени в Париж пред членовете на Международното бюро за изложенията още през юни, припомня Франс прес. Тогава специално във френската столица дойдоха саудитският престолонаследник, южнокорейският президент и италианският премиер Джорджа Мелони. Всеки един от тях проведе тогава и двустранни срещи с френския президент Еманюел Макрон.

Световните изложения винаги са били платформа за въвеждане на революционни технологии и изобретения или за представяне на изненадващи архитектурни решения, отбелязва Асошиейтед прес. На световно изложение е била представена електрическата крушка. Айфеловата кула е била построена за Световното изложение в Париж през 1889 г. По повод домакинствата на Световни изложения бяха построени съответно през 1958 г. и 1962 г. и структурите символи на Брюксел и на Сиатъл – "Атомиум" и "Космическата игла", допълва Франс прес. Тези изложения са не само повод да се отдаде почит на човешката изобретателност, но и възможност за стимулиране на икономическия растеж на градовете домакини и за международно признание на страните, в които се намират градовете домакини.

Следващото световно изложение е през 2025 г. и ще се проведе в японския град Осака. Предходното изложение се проведе в Дубай и привлече 24 милиона посетители, припомня френската новинарска агенция. Италианският град Милано беше домакин на "Експо 2015", припомнят италианските медии. Сега Саудитска Арабия се надява, че по време на "Експо 2030", което ще се проведе от октомври 2030 г. до март 2031 г. в саудитската столица ще дойдат 40 милиона посетители, допълва Асошиейтед прес.

Спечелването на домакинството за Световното изложение от Рияд не мина и без отрицателни реакции. Те дойдоха от страна на правозащитни организации, отбелязва Асошиейтед прес. Още преди самото гласуване правозащитници призоваха Международното бюро за изложенията да не гласува за Рияд заради ужасяващата равносметка на Саудитска Арабия във връзка с правата на човека, посочва Франс прес. Според Патрик Ло Гале, директор на френския Център за научни изследвания кандидатурата на Рияд е била "мащабно зелено промиване на мозъци”. Присъждането на домакинството на "Експо 2030" на Рияд ще е от полза само за саудитските елити, които ще се хвалят с това.

Спечелването на домакинството на "Експо 2030" от Рияд не е единственото голямо събитие, на което ще бъде домакин Саудитска Арабия. През 2034 г. Рияд ще бъде домакин на 22-ото издание на Азиатските игри. А още през 2029 г. Саудитска Арабия ще бъде домакин на отделната азиатска спортна проява - Азиатските зимни игри, посочва Ен Би Си. Втората от тези две големи азиатски спортни прояви ще се състои в курортна зона, която е в процес на изграждане и която е наречена Тройена. Тя ще е готова до 2026 г. и ще е на площ от 60 квадратни километра, разположена на надморска височина, варираща от 1500 до 2600 метра. Тройена е част от мащабния проект за футуристичен град Неом на стойност 500 милиарда долара, допълва Ен Би Си.

Още миналата година Саудитска Арабия даде заявка да бъде домакин и на бъдещи Олимпийски игри, припомня специализираното издание "Спортс про медия”.

В края на октомври Джани Инфантино, председателят на международната футболна федерация ФИФА съобщи в "Инстаграм”, че "Мондиалът" през 2034 г. ще се проведе в Саудитска Арабия. Монархията беше единствената азиатска страна, която се кандидатира за това домакинство, отбелязва специализираното издание "Инсайд дъ геймс”. То припомня, че досега "Мондиалът" се е провеждал два пъти в Азия – в Южна Корея и Япония през 2002 г. и в Катар през 2022 г. и че избирането на страните домакини на "Мондиала" става на принципа на регионалното ротационно домакинство. През 2034 г. именно ротацията се е падала на Азиатско-тихоокеанския регион (след като "Мондиал 2026" г. ще бъде в САЩ, Канада и Мексико, а "Мондиал 2030" ще бъде в Мароко, Испания и Португалия, като тогава три мача ще се играят и в Аржентина, Парагвай и Уругвай). Освен Саудитска Арабия от този регион кандидатурата си беше издигнала и Австралия, но после я оттегли с аргумента, че иска да се фокусира върху домакинството на "Азиатската футболна купа за жени" през 2026 г. и така Саудитска Арабия се озова единствен регионален кандидат за домакинството на "Мондил 2034 г.", допълва "Франс 24", като подчертава, че все пак решението за това домакинство ще бъде утвърдено в края на следващата година.

През 2027 г. Саудитска Арабия ще бъде домакин на 19-ото издание на Азиатската купа по футбол. А след броени дни Саудитска Арабия ще е домакин на Световното клубно първенство на ФИФА, в което участват футболни клубове шампиони от всички континентални федерации, припомня "Франс 24".

Във втората половина на октомври в продължение на три дни в Рияд се състоя инвестиционния форум, известен като "Давос на пустинята”, който Саудитска Арабия организира ежегодно от 2017 г., припомня Франс прес. Инициатор на този форум, който се възприема като близкоизточен еквивалент на Международния икономически форум в Давос, е саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. На форума в Рияд тази година дойдоха около 6000 души, сред които и ръководители на международни банки и държавни глави. Форумът се състоя въпреки бушуващата в региона война между Израел и "Хамас” в ивицата Газа, започнала с нападението на палестинското ислямистко движение срещу израелската територия на 7 октомври. Според Насър ал Тамими, специалист по Близкия изток в италианския Институт за международни политически изследвания, участниците във форума и организаторите му е нямало как да игнорират случващото се в ивицата Газа, защото това има въздействие върху икономиката на целия регион. Но все пак повечето инвеститори се базират на дългосрочните перспективи за растеж в района, а самите саудитци са решени да не допуснат каквото и да е външно събитие да извади от релсите програмата за реформи "Визия 2030” на принц Мохамед бин Саламан, посочва експертът, цитиран от Франс прес. За да постигне целите в тази програма, Рияд залага естествено на регионалната стабилност и интеграция. Ето защо в последно време Саудитска Арабия се опита да преодолее различията си с Катар, Турция и Сирия. През пролетта тя възобнови отношенията си с Иран, като тогава посредник беше Китай. Саудитска Арабия се опитва и да се изтегли от конфликта в съседен Йемен, където тя подкрепя законно избраното правителство, докато Иран е на страната на йеменските шиитски бунтовници хуси. В продължение на няколко месеца Саудитска Арабия дори беше домакин на преговори между враждуващите страни в Йемен, припомня Франс прес.

Но конфликтът между Израел и "Хамас” рискува да внесе смут във всички тези саудитски усилия. Той не се ограничава само в ивицата Газа между израелските сили и "Хамас”. Подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула” застана на страната на "Хамас” и влезе във всекидневни трансгранични сблъсъци с израелските сили. В допълнение йеменските хуси се похвалиха на няколко пъти, че са изстреляли балистични ракети и дронове срещу израелската територия в знак на подкрепа за "Хамас”, допълва Ройтерс. Хусите плениха и търговския кораб "Галакси лийдър”, на борда на който има двама българи и който е свързван с израелски интереси, припомня Ройтерс. Вчера те атакуваха още търговски плавателни съдове и дори американски боен кораб в Червено море, посочва Асошиейтед прес.

Хусите и "Хизбула” са част и от т.нар "Ос на съпротивата", подкрепяна от Иран, в която влизат и палестинските движения. В тази формация са се включили и подкрепяни от Иран милиции в Ирак и Сирия, които от началото на войната в Газа редовно атакуват американските сили в тези две държави, припомня Ройтерс.

Войната в Газа нанесе удар по динамиката на регионалната деескалация и стратегията за намаляване на рисковете, която саудитските лидери се опитваха прилагат, отбелязва Кристиян Улрихсен, изследовател от Института "Бейкър” към университета "Райс” в Хюстън в Тексас, цитиран от Франс прес.

"Най-ужасяващото за саудитците е, че еволюцията на конфликта им се изплъзва в голяма степен. Тя ще зависи от това докъде ще стигне Израел, дали ще има преместване на палестинци в Йордания или Египет, дали Иран ще реши да превърне това в една по-регионална война”, казва Кристин Диуан от базирания във Вашингтон Институт за арабските държави от Залива, предаде Франс прес.

И без да слуша становищата на всички тези анализатори, Рияд си дава сметка за рисковете от войната между Израел и "Хамас”. Затова в последно време се включва активно в дипломатическите усилия за намиране на изход от кризата, посочват Ройтерс, Франс прес и ДПА. В средата на ноември Рияд беше домакин на голяма среща на върха на лидерите на страните от Арабската лига и от Организацията за ислямско сътрудничество. В края на срещата беше прието заключително комюнике, в което се отхвърляха аргументите на Израел, според който страната действа в състояние на легитимна отбрана. В комюникето се призоваваше Съвета за сигурност на ООН да приеме обвързваща резолюция за слагане на край на "израелската агресия”, посочва Франс прес. В комюникето се отхвърляше и всякакво бъдещо политическо решение на конфликта, което ще остави ивицата Газа отделена от Западния бряг. На форума лидерите призоваха и за организирането на международна конференция за мир в Близкия изток и подчертаха, че никакъв мир не може да бъде постигнат, без да се гарантират правата на палестинците, допълва ДПА. Във финалното комюнике от срещата се подчертаваше, че Организацията за освобождение на Палестина е единственият легитимен представител на палестинския народ и палестинските фракции и сили бяха призовани да се обединят под нейното крило. Участниците в срещата на върха призоваха и "всички страни да спрат да изнасят оръжия и боеприпаси за окупационните власти, които са използвани после от техните сили и заселници за убийствата на палестинския народ", припомня ДПА. Участниците в срещата на върха разкритикуваха и двойните стандарти при прилагането на международното право и "призоваваха Международния наказателен съд да започне разследване за военни престъпления и за престъпления срещу човечеството, извършени от Израел срещу палестинския народ във всички окупирани палестински територии”, добавя ДПА. В комюникето от срещата на върха в Рияд се подчертаваше, че решението с две държави на израелско-палестинския конфликт трябва да бъде приложено и се отхвърляше всякакъв опит за принудително преместване на палестинците от Газа, от Западния бряг или от Йерусалим.

При откриването на тази среща на върха принц Мохамед бин Салман заяви: „Саудитска Арабия държи окупационните власти за отговорни за престъпленията, извършени срещу палестинския народ. Ние сме сигурни, че единственият начин да се гарантира сигурността, мирът и стабилността на региона е като се сложи край на окупацията, на обсадата и на колонизацията". На форума в Риад иранският президент Ебрахим Раиси призова ислямските страни да дефинират израелската армия като "терористична организация”. Раиси похвали борбата на "Хамас” срещу Израел и призова за санкции срещу еврейската държава, в това число и петролно ембарго, добавя Ройтерс. Алжир и Ливан предложиха на срещата на върха да се скъсат дипломатическите и икономическите връзки с Израел и да се преустанови доставката на петрол за еврейската държава, припомня Франс прес. Но най-малко три страни, нормализирали отношенията си с Израел, сред които Обединените арабски емирства и Бахрейн, са отхвърлили това предложение тогава. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че израелските бомбардировки по Газа "са били с безпрецедентно варварство”, добавя ДПА. На същия форум палестинският президент Махмуд Абас подчерта, че Вашингтон има най-голямо влияние върху Израел и че САЩ носят отговорността за липсата на политическо решение на конфликта, припомня Франс прес. Абас допълни, че срещу палестинците сега се води "геноцидна война”, добавя Ройтерс. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси също упрекна международната общност, особено Съвета за сигурност на ООН, че не е успяла да помогне на палестинците. Сирийският президент Башар Асад призова арабските страни да се обединят срещу Израел. А емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани призова ООН да разследва израелските аргументи за нанасяне на удари по болници в Газа, припомня ДПА. Пак на същия форум представители на "Хамас” призоваха за експулсирането на всички израелски посланици от арабските и мюсюлманските страни и за отзоваването на всички посланици от Израел, добавя Франс прес. Лидерът на "Хизбула” шейх Хасан Насралла пък призова за вдигане на обсадата над Газа, добавя ДПА.

В отговор на всички тези призиви, отправени на срещата на върха, на която беше домакин Рияд, израелският премиер Бенямин Нетаняху още тогава заяви, че арабските лидери трябва да се надигнат срещу "Хамас”, който той описа като "неделима част от Оста на тероризма, водена от Иран”, припомня Франс прес. Израелският лидер предупреди, че тази "Ос на тероризма и на омразата застрашава целия арабски свят и света като цяло”, добавя Ройтерс. "Хамас” донесе две неща на ивицата Газа – бедност и проливане на кръв”, заяви тогава Нетаняху, цитиран от френската новинарска агенция.

След тази конференция между Израел и "Хамас” имаше неколкодневно прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Катар, Египет и САЩ, при което бяха разменени заложници, взети от "Хамас” по време на атаката на 7 октомври, срещу палестинци, държани в израелски затвори. Но споразумението не беше подновено. Предполага се, че заради конфликта редица лидери отмениха участието си или отмениха речите си на лидерската среща на международната конференция за климата в Дубай КОП 28 в петък и събота. Сред лидерите, които не се появиха там, беше и саудитския принц Мохамед бин Салман, припомня Франс прес.

Миналия понеделник саудитският министър на външните работи Файсал бин Фархан представляваше Саудитска Арабия на среща в Барселона на Съюза на Средиземноморието, организация, обединяваща страни от Европа, Северна Африка и Близкия изток, припомня Ройтерс. На форума саудитският външен министър говори като представител на група външни министри на страни от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество. А участниците в тази среща постигнаха съгласие, че е нужно решение с две държави на израело-палестинския конфликт, предаде Ройтерс.

Още преди тези два международни форума с участието на саудитски представители на 2 ноември Саудитска Арабия постави началото на кампания за събиране на дарения за палестинците от ивицата Газа, предаде Франс прес. Така саудитците имаха възможност да изразят солидарност с палестинците. В Саудитска Арабия демонстрациите са забранени и саудитците не могат да излязат на пропалестински прояви, каквито имаше в други арабски страни. Изразяването на политически мнения е стриктно контролирано, в това число и в социалните мрежи, припомня Франс прес.

Саудитска Арабия не случайно има интерес конфликтът в ивицата Газа да не се разпростре в региона. В последните месеци Рияд обмисляше евентуално нормализиране на отношенията с Израел. По време на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман дори заяви пред телевизия "Фокс нюз”, че неговата страна се доближава с всеки ден до постигане на споразумение за сближаване с Израел, припомнят Ройтерс и Франс прес. Малко след това иранският президент Раиси заяви, че тези усилия няма да се увенчаят с успех, допълва Ройтерс. В средата на октомври неназован саудитски представител заяви пред Франс прес, че разговорите за нормализация на отношенията между саудитците и израелците са преустановени. Но те биха могли да се съживят след края на конфликта в ивицата Газа, казаха тогава анализатори.

Една от причината за това съживяване би бил един голям проект, обявен на срещата на върха на Г-20 в Индия през септември, предаде Франс прес. Тогава САЩ обявиха амбициозен план за логистичен коридор, който да свързва Индия и Европа през Близкия изток, като първостепенна роля в този план ще бъде отредена на Саудитска Арабия. Подписано беше и принципно споразумение за реализиране на този проект между САЩ, Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, ЕС, Франция, Германия и Италия. Американският президент Джо Байдън тогава определи това принципно споразумение като историческо, а анализатори възприеха договорката като противотежест на мащабната китайска инвестиционна програма "Един пояс, един път”. Логистичният коридор ще представлява железопътна мрежа, свързваща пристанища в Европа, Близкия изток и Азия, според документ, разпространен от администрацията на Байдън. Ще има и разполагане на подводни кабели. А източник, близък до проекта, казва, че той ще включва и коридор за водород, който ще свързва по-специално Дубай в ОАЕ и Джеда в Саудитска Арабия с израелското пристанище Хайфа и после с европейски пристанища, предаде Франс прес. Този елемент от големия проект за логистичен коридор означава, че, за да се реализира той, между Саудитска Арабия и Израел трябва да бъде постигната нормализация.

По същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху, заяви, че САЩ преди няколко месеца са представили този проект на Израел с аргумента, че той ще "премоделира облика на Близкия изток”, допълва Франс прес. Нетаняху посочи тогава, че Израел ще бъде повратна точка на тази икономическа инициатива и ще допринесе с всичките си способности и опит за реализирането на този проект за сътрудничество, който ще бъде най-големият в историята на страната, посочва Франс прес. А съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан заяви тогава, че проектът ще допринесе за напредък на интеграцията на Близкия изток, в това число и между "партньори, за които човек не може да си представи, че ще станат партньори”.

Проектът за логистичен коридор, представен по време на на Г-20, показва, че пет години след смъртта на Джамал Хашоги редица страни се опитват да задълбочат връзките си с петролната монархия в името на стратегическите си интереси, отбелязва Франс прес и констатира, че Вашингтон например е удвоил усилията в тази насока.

Миналата седмица, в деня, в който бе съобщено, че Рияд ще бъде домакин на "Експо 2030", Ройтерс съобщи, че Държавният департамент на САЩ публикува съвместно изявление на САЩ и Саудитска Арабия, в което двете страни изразяват интереса си да разширят двустранното сътрудничество в изследване и използване на космоса за мирни цели. Саудитска Арабия напредва между впрочем в космическата област и с американска помощ. На 21 май американската частна компания "Аксиом спейс” изпрати към Международната космическа станция двама саудитски астронавти - капитана от Саудитските кралски военновъздушни сили Али ал Карни и изследователката и астронавтка Раяна Барнауи, станала известна с изследванията си върху стволовите клетки и рака на гърдата. Двамата пристигнаха на Международната космическа станция на 22 май с помощта на космическия кораб на американската частна компания "Спейс екс” и останаха там за 9 дни, предадоха тогава световните агенции и саудитската агенция СПА.

В средата на ноември по време на авиационното изложение в Дубай Тони Дъглас, президент и изпълнителен директор на новата саудитска авиационна компания "Рияд еър", обяви, че тя разглежда оферти от американската компания "Боинг” и от френската компания "Еърбъс” и в скоро време ще направи поръчка за голямо количество самолети, предаде Ройтерс. Тази поръчка ще е в допълнение на вече поръчаните от нея 72 самолета "Боинг 787”, отбелязва Ройтерс. Според запознати източници авиопревозвачът ще се спре отново на офертата на "Боинг”. Компанията "Рияд еър”, която е собственост на саудитския суверенен фонд, е новосъздадена и има амбициите да засенчи утвърдени близкоизточни авиопревозвачи като "Катар еъруейз”, "Емирейтс” и "Етихад”. Саудитска Арабия има още няколко авиокомпании – държавната "Саудиа”, нейното нискотарифно подразделение "Флайдийл” и отделно нискотарифната компания "Флайнас”, припомня Ройтерс. По време на Парижкото авиационно изложение през юни президентът и изпълнителен директор на "Флайнас” Бандар ал Мохана и завеждащият отдела по търговски поръчки на "Еърбъс” Кристиан Шерер пък подписаха договор за закупуване от саудитския нискотарифен превозвач на 30 машини "Еърбъс” на стойност 3,73 милиарда долара, припомня изданието "Араб нюз”.

През юни саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман прекара 10 дни във френската столица, припомня Франс прес. Освен за представянето на кандидатурата на Рияд за домакин на "Експо 2030", той участва тогава и в срещата на върха, инициирана от Макрон за нов световен финансов пакт, състояла се на 22 и 23 юни. Преди това на 16 юни принцът бе приет на работен обяд от Макрон в Елисейския дворец. Двамата разговаряха тогава за стабилизирането на ситуацията в Ливан, където Саудитска Арабия запазва голямо влияние и в който неуспехът на политическите сили да изберат държавен глава задълбочава социално-икономическата криза. Двамата лидери потвърдиха тогава и привързаността си към запазване на стабилността и сигурността в Близкия изток. Те говориха и за Украйна в момент, в който Макрон се опитва да накара нововъзникващите пазарни икономики да осъдят руската агресия срещу украинската територия, обобщава Франс прес. Двамата лидери говориха и за двустранното сътрудничество и Макрон отново повтори, че Франция е на разположение да помогне на Саудитска Арабия в засилването на нейните отбранителни способности и че френски компании "искат да продължат да съпътстват Саудитска Арабия в прилагането на нейната амбициозна програма "Визия 2030”, се казваше в съобщение на Елисейския дворец, цитирано от Франс прес.

Това беше втората визита на саудитския принц в Париж и подобно на първата тя беше разкритикувана от международни правозащитни организации, като "Хюман райтс уоч” и "Амнести интернешънъл”. Организациите припомниха за съдбата на Джамал Хашоги, за когото те казаха, че е жертва на "варварско убийство”. Двете организации напомниха и за случая с ливанския премиер Саад Харири, който през 2017 г. обяви, че подава оставка, докато беше в Рияд и тогава ливанската политическа класа обвини саудитците, че го държат за заложник. Правозащитните организации припомниха, че Рияд наказва със смъртни присъди инакомислещите и посочиха за пример седем млади саудитци, осъдени на смърт за предполагаеми престъпления, извършени докато са били непълнолетни. Правозащитниците призоваха Макрон да направи всичко, за да спаси живота на тези хора, а Елисейският дворец припомни, че Франция е против смъртното наказание.

На 19 юни в Париж беше организиран френско-саудитски инвестиционен форум. На него саудитският министър на инвестициите Халид ал Фалих заяви, че неговата страна има намерение да засили търговските партньорства с Франция в идните години, предаде Франс прес. Той спомена за партньорства в областта на туризма, транспорта, технологиите, в които Франция може да изиграе роля в Саудитска Арабия.

На 29 ноември пък бе съобщено, че Саудитска Арабия и Франция ще са де факто партньори в притежаването на акции от лондонското летище "Хийтроу”. Саудитският суверенен фонд и френската компания "Адриан" ще закупят съответно 10 и 15 процента от акциите от испанския инфраструктурен гигант "Феровиал”, предаде ДПА. Досега "Феровиал” притежаваше общо 25 процента от акциите на летище "Хийтроу” и беше най-големият акционер на този обект от 2006 г. насам, припомня агенцията.

Съседката на Франция – Италия, също е заинтересувана от привличане на саудитски инвестиции. В началото на септември саудитският министър на инвестициите Халид ал Фалих беше в Милано за инвестиционен форум и подписа с италианския министър на промишлеността Адолфо Урсо сделка за задълбочаване на икономическите връзки. Договорът, оформен като меморандум за разбирателство, ще е с продължителност две години и може да бъде автоматично продължен за още две години, предаде Ройтерс. По време на това събитие са били обсъждани и потенциални инвестиции на саудитския суверенен фонд в новия стратегически фонд на Италия, наречен "Произведено в Италия”, в който първоначално ще има капитал от 700 милиона евро и в който догодина ще бъдат добавени 300 милиона евро. Фондът ще подкрепя италиански компании, работещи в ключови вериги за доставки и ще стимулира снабдяването и повторната употреба на критично важни суровини. Целта е чрез този фонд Италия да бъде по-малко зависима от външни доставчици, отбелязва Ройтерс. Саудитска Арабия и Италия освен това са обсъждали на събитието в Милано и съвместна работа на техни компании в развитието на проекти за зелен водород в Близкия изток и Африка, производството на електроди и сделки от типа на "сливане и поглъщане”. Тези разговори идват в момент, в който Италия има амбиции да играе все по-голяма роля в енергийните доставки за ЕС от Близкия изток и Северна Африка в момент, в който ЕС скъса напълно връзките с Русия, отбелязва Ройтерс.

Във всички големи саудитски проекти в пределите на страната или извън нея важна роля винаги играе саудитският суверенен фонд, официално известен като "Фонд за публични инвестиции". Основан през 1971 г., той дълго време беше в сянка. Но през 2015 г. начело на административния му съвет застана именно Мохамед бин Салман, защитаващ амбициозната програма "Визия 2030”, отбелязва Франс прес.

"Саудитските управници искаха да разполагат с един активен фонд, който създава доходоносни компании, способни да заменят приходите от петрола, когато настъпи денят, в който петролните запаси на Саудитска Арабия ще се изчерпат”, казва саудитският политически аналазитатор Сулейман ал Окайли, цитиран от Франс прес.

Фондът управлява над 700 милиарда долара активи и казва, че досега е създал пряко и непряко над 560 000 работни места. Той нашумя най-вече с инвестициите в спорта. През 2021 г. закупи английския клуб „Нюкясъл”. После похарчи милиони долари за привличането на футболисти като Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Неймар в саудитски футболни клубове. Фондът направи всичко, за да насърчи международни звезди да се установят в монархията. В чужбина фондът инвестира в световни компании като "Юбър” (компания за споделено пътуване), "Лусед” (производството на електромобили) или "Активижън Близърд”(видеоигри). Но фондът най-вече инвестира в Саудитска Арабия. Сред мащабните проекти, които финансира, е именно гореспоменатият проект за футуристичен град Неом. Този град ще има различни зони, една от които е Линията – град в града, съставен от два паралелни небостъргача, проточващи се като две огромни стени на дължина от 170 километра и покрити с огледала. Суверенният фонд инвестира и в големи местни инициативи от хранително-вкусовата промишленост, като "Сауди кофи къмпани” (компания за производството на кафе) и "Нуг” (заведение в Рияд, в което се сервират напитки, сладоледи, смутита на базата на камилско мляко).

И за да се види, че ролята на Саудитска Арабия нараства не само в бизнеса, в спорта, в мащабните домакинства, в овладяването на космоса, в търсенето на решения на регионални и глобални проблеми, в екологичния преход и реализирането на футуристични планове, показателен е и фактът, че монархията има все по-търсени модни дизайнери. Сред тях са Аднан Акбар и Мохамед Аши, обличали съответно принцеса Даяна, френски първи дами, Бионсе и Зендая. През октомври двамата бяха сред дизайнерите, представили колекции на седмицата на модата в Рияд - едно все по-актуално модно събитие, предаде Франс прес. На същото събитие дизайнерката Мона Алшебил представи колекция от прет-а-порте тоалети, които ще носи съвременната саудитка в едно общество, в което задължителното носене на абая бе отменено, в което музикалните фестивали и кинопрожекциите се завърнаха и в което се говори да се предоставят все повече възможности за работа на жените. Според данни на Националната комисия за мода в Саудитска Арабия тази индустрия миналата година е съставлявала 1,4 процента от саудитския БВП (12,5 милиарда долара) и в нея работят 230 000 души. Според Комисията за мода отрасълът може да се превърне и във водещ двигател на програмата "Визия 2030”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не Подкупен

    2 2 Отговор
    ЩЕ ЯДЕТЕ ОТРОВНИТЕ ПЛОДОВЕ И ОТ ТОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 Истината му е майката

    4 3 Отговор
    Краварски агенти като Зеленски
  • 3 Италианецът

    3 0 Отговор
    в началото го е казал прекалено меко. Парите стават все по важно нещо .За съжаление.
  • 4 Дурхан

    3 2 Отговор
    Страна в която няма демокрация ,няма права на жените , свобода на словото но има много петродилари
  • 5 Кккк

    8 3 Отговор
    Глобалния Юг изхвърля Кравария от играта. Чудесни новини за Китай и Русия. Отдавна стана ясно, че плана им е такъв. Принцовете не обичат памперса. На няколко пъти го сложиха културно на мястото му.
  • 6 Калпазанин

    2 2 Отговор
    Заради тези уахабитски чаршафи дресирани и купени от короната на Англия чрез лорънс арабски няма мир на тази земя, и ционистите си правят каквото искат с нищо не са по различни от тях
  • 7 изкфелият терорист джо

    1 1 Отговор
    "Пет години след убийството на известния саудитски журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, заради което Саудитска Арабия премина през момент на международна изолация, саудитското кралство все повече настъпва на международната сцена." Едно и също с години те промиват мозъка и мнозина започват да вярват даже на най-голямата лъжа и хората оглупяват не могат да мисля това което си чул и прочели започват да вярвааш а не на това което си видял - типичен Англосаксонски престъпен метод за превръщане на огромни маси в управляемо стадо.