Отидете към основна версия

11 522 19

Швейцария ще продаде на Германия 25 танка, при условието че Украйна няма достъп до тази техника

  • швейцария-
  • германия-
  • танкове-
  • украйна-
  • техника-
  • достъп

Федералният съвет на Швейцария одобри износа на 25 танка Leopard 2 A4 за германски отбранителен завод

Снимка: Shutterstock

Швейцария се съгласи да продаде на Германия 25 танка Leopard 2 A4, като наложи условие техниката да не достигне до Украйна, съобщава РБК-Украйна, цитирайки правителството на Швейцария.

Федералният съвет на Швейцария одобри износа на 25 танка Leopard 2 A4 за германския отбранителен завод Rheinmetall Landsysteme GmbH.

Танковете ще бъдат продадени при условие, че оборудването остава в Германия, ЕС или НАТО, за да удовлетвори техните собствени нужди, подчертаха от Швейцария.

През февруари 2023 г., министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек и министърът на отбраната на Германия Борис Писториус поискаха от Швейцария да препродаде резервни части за 87 изведени от експлоатация танкове Leopard 2 A4 на производителя Rheinmetall. Германците увериха, че танковете няма да стигнат до Украйна.

Според съобщението, "износът на танкове в чужбина подлежи на лицензиране в съответствие с разпоредбите на Закона за военното имущество. Износът на тези танкове за Германия отговаря на критериите за разрешение. Решаващ е фактът, че Германия е предоставила уверение, че танковете ще останат в Германия, НАТО или нейните партньори от ЕС“.

Политиката на неутралитет на Швейцария от 1815 г. предпазва страната от доставки на оръжие за война. Швейцария предоставя само финансова и хуманитарна помощ на Украйна, следвайки тази политика. През май 2023 г., законодателните промени за снабдяване на Украйна с оръжие бяха блокирани в долната камара на парламента.

Скорошното заявление на френския президент Еманюел Макрон, че води преговори с Швейцария за разрешаване на реекспорта на оръжие за Украйна, също се отбелязва.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: