Отидете към основна версия

11 577 48

Заплахата Орбан - ЕС одобри спешно 900-те милиона евро за Будапеща

  • русия-
  • унгария-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • виктор орбан

Европейската комисия, изключи Унгария от икономическите стимули на блока след пандемията от COVID-19, поради опасения относно корупция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В опит да преодолее ветото на Будапеща върху помощта за Украйна, изпълнителният орган на Европейския съюз одобри 900-те милиона евро (1 791 милиард лева) авансови плащания към Унгария, пише Reuters.

Европейската комисия, изключи Унгария от икономическите стимули на блока след пандемията от COVID-19, поради опасения относно корупция.

На свой ред Унгария блокира решенията на ЕС да предостави на Украйна 50 милиарда евро (99.53 милиарда лева) икономическа помощ до 2027 г. и да започне преговори за присъединяване с Киев. Будапеща също спря плана за предоставяне на 20 милиарда евро (39.81 милиарда лева) военна помощ от ЕС на Киев и е против санкции срещу Русия.

Подкрепата на ЕС е от решаващо значение за Украйна, която се бори да отблъсне пълномащабната руска инвазия от февруари 2022 г.

Орбан, който не крие връзките си с Москва, заяви, че Унгария не е по-корумпирана от другите страни в ЕС.

Будапеща разгърна билбордова кампания, клеветяща Европейската комисия, а партията на Орбан "Фидес" прокарва законопроект за "защита на националния суверенитет" от чужда намеса, и двата хода повишават залозите в сблъсъците на Унгария с ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: